KO JE UKRAO JEPURU: Takmičili se u kuvanju gulaša od divljeg zeca (FOTO)

U konkurenciji 30 ekipa iz Srbije i inostranstva, prva tri mesta osvojile su ekipe iz sela domaćina.

U Topolovniku kod Velikog Gradišta, održana je sedamanaesta lovno-turistička manifestacija “Jepurijada” – takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša od divljeg zeca, koji se na vlaškom kaže “jepur”. Ove godine manifestacija je bila najmasovnija do sada, jer je učestvovalo 30 ekipa iz Srbije i dve iz Rumunije, pa je imala i međunarodni karakter. Od domaćih ekipa, učestvovali su takmičari iz Topolovnika, Velikog Gradišta, Golupca, Malog Crnića, Svilajnca, Kostolca, Crne Trave… Učestvovala je i ekipa iz Trsta, koju su činili gastarbajteri iz Topolovnika, pristigli u rodno selo specijalno za ovu priliku.

Organizator manifestacije bilo je Lovačko udruženje “Golub” Veliko Gradište, sekcija Topolovnik, a pomoć su pružili opština Veliko Gradište, Turistička organizacija, MZ Topolovnik i brojni sponzori. Atmosfera među takmičarima i gostima je bila izuzetna, jer ih je poslužilo lepo, sunčano vreme, a dobrom raspoloženju i zagrevanju doprinele su i domaća i kuvana rakija.

Kuvaju srneći gulaš za učesnike i goste

Poslednjih godina primetno je smanjenje broja zečeva u okolini Topolovnika i Velikog Gradišta, najverovatnije zbog krivolova, šakala i pesticida, pa su se takmičari dovijali kako bi pribavili glavnu namirnicu. Ekipa “Kolonelo” iz Trsta donela je zeca ulovljenog u okolini Udina, kao i rakiju i italijansku pršutu, da ugoste prisutne. “Imam dva sina i jednu ćerku i svi oni su lovci”, ponosno nam je rekao predvodnik ove ekipe, Svetislav Pajkić, zvani Sveta Zdruš.

Ekipa Kolonelo iz Trsta

Ekipa “Babine doline” iz sela Desine, na čijem je čelu bio Milan Vučković iz Bara, doneli su zeca koji su nedavno ulovili u okolini svog mesta. Među učesnicima bila je i Miroslava Miler iz Velikog Sela, koja je penziju stekla u Nemačkoj. “Bila sam udata za Nemca, Morsa Milera. Mnogo je voleo Srbiju, Srbe i njihov način života, i poslednjih 12 godina života proveo je ovde, pa je, po sopstvenoj žalji i sahranjen u Velikom Selu, kazala je Miroslava. Osim  divljeg zeca, paprike i belog luka, ona nam je rekla da je njen glavni sastojak ljubav koju širi oko sebe, jer je pozitivna osoba.

Mira Miler

Marija Eftimov, službenica Osnovnog suda u Požarevcu, redovni je posetilac manifestacija u Braničevskom okrugu. Među njima su i “Šakalijada” u Lučici, kao i takmičenje policajaca u kuvanju gulaša “IPA Zaova”, na kojoj je bila i jedan od učesnika. “Imam odlična iskustva i kao gost i kao učesnik, jer je atmosfera uvek odlična, pa pozivam i ostale građane da ih posećuju”, rekla je Marija I dodala da je “jepurijada” divna manifestacija koja treba da promoviše i populariše, kako veliko-gradištansku opštinu, tako I čitav braničevski okrug.

Gost Marija Eftimov

Posle degustacije od strane ocenjivačkog žirija, za pobednika je proglašena ekipa “Prost Luka” iz Topolovnika, koja je spremila najukusniji gulaš. Drugo mesto zauzela je topolovačka sekcija Lovačkog udruženja “Golub” a treće Udruženje žena “Topolovčanke”. Ovakvi rezultati ocenjivanja govore da su se žiriju najviše dopali gulaši koje su spremili domaćini.

Za sve učesnike i goste, osim takmičarskog gulaša, u dva kazana kuvan je i srneći gulaš, sa oko 300 porcija. Glavni kuvar bio je Pera Miljković iz Topolovnika, a vredno mu je pomagala Danijela Milanović iz ovog sela. Nakon takmičenja i proglašenja pobednika, održano je veliko narodno veselje, uz jelo, piće i nastup folklornih grupa iz Velikog Gradišta, Topolovnika i Majilovca.

This slideshow requires JavaScript.

FEJSBUK

„Jepurijada“ iz godine u godinu ima sve više učesnika i posetilaca, jer je meštani Toplovnika promovišu gde god mogu, kako bi unapredili svoje selo. Najvredniji po tom pitanju je Mikica Lalić, vlasnik najčitanijeg portala “Topolovnik News” u gradištanskoj opštini i šire od nje, koji godinama živi i radi u Trstu, jer sve vezano za „Jepurijadu“ objavljuje na Fejsbuk buk stranici svog portala, gde ima nekoliko hiljada vernih pratilaca. Današnju manifestaciju direktno je prenosio preko svoje stranice, tako da su mnogi topolovčani, koji nisu mogli da prisustvuju ovogodišnjoj “jepurijadi”,mogli da uživo prate sva dešavanja u vezi sa njom.

KO JE UKRAO JEPURU

Na ovogodišnjoj “Jepurijadi”, kako su nam par meštana Topolovnika rekli, dva dana pred početak manifestacije iz zamrzivača lovačke sekcije iz Topolovnika misteriozno je nestao jedan zec. Međutim, misteriozno nestali zec, kako saznajemo, na sam dan takmičenja završio je u kotliću ekipe iz Kostolca.

TPKNEWS/M.Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker