NAJNOVIJA ODLUKA VLADE: Obavezna vakcinacija i kazne obustavljene u Austriji!

Obavezna vakcinacija u Austriji je obustavljena, nakon što je predstavljen izveštaj Komisije za procenu ove odluke, ali i neprimenjivanje kazni od sredine marta, kako je to bilo planirano.

Screenshot/ORF

Kako se navodi u izveštaju Komisije za procenu, „trenutno nema razloga da se sprovodi obaveza vakcinacija“. To je objavio novi ministar zdravlja Johanes Rauh iz redova Zelenih i ministarka Karoline Edtstadler (OVP) nakon Saveta ministara.

Komisija ukazuje da sredinom juna treba ponovo analizirati situaciju i odlučiti o daljem delovanju u vezi obavezne vakcinacije i mera primene.

Austrija je 4. februara postala prva zemlja u Evropi koja je uvela obaveznu vakcinaciju za punoletne građane nakon što je predsednik Aleksandar Van der Belen potpisao zakon.

Zakonom o obaveznoj vakcinaciji austrijska Vlada pokušala je da podigne stopu vakcinacije zbog pojave novih sojeva virusa, ali i kolektivnog imuniteta građana.

Neposredno pred najavu obavezne vakcinacije u novembru zabeležen je porast broja primljenih prvih doza, ali početak primene zakona nije imao takav efekat.

Postepeni plan vlade predviđao je da nevakcinisani od 15. marta budu kažnjavani novčano.

Policija je trebalo, prilikom svake kontrole, da proverava vakcinalni status i prijavi svako kršenje zakona o obaveznoj vakcinaciji.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, oko 70 odsto stanovništva ima aktivni sertifikat o vakcinaciji, a oko 76 odsto građana je dobilo najmanje jednu dozu vakcine.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker