Dok Srbija muči muku sa vodom, Gradištansi funkcioneri su taj problem rešili

Dok Srbija muči muku i traži rešenje kako da obezbediti građanima ispravnu vodu za piće, Gradištansi funkcioneri su taj problem rešili proširenjem Vodoizvorišta Jelak.

U Velikom Gradištu izgrađeni su ključni objekti za snabdevanje građana ispravnom vodom za piće: Vodoizvorište Jelak, Rezervoar za vodu iznad Kumana i jedan od najvećih projekata u Srbiji 2015. godine, Vodoizvorište Ostrovo.

Vodoizvorište „Jelak Smonice“, na levoj strani Peka, u aprilu 2015 godine je pušteno u rad, nakon započetih radova na njegovom proširenju u novembru 2010 godine. Sada je reč je o jednom od savremenijih postrojenja u Srbiji, kapaciteta 50-150 l/s, i rezervoarskim prostorom od 1.000 kubika. Izgradnja ovog postrojenja koštalo je 108 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz republike i opštinskog budžeta Velikog Gradišta, preko JP Direkcija za izgradnju. Novo postrojenje sada obezbeđuje u letnjem periodu oko 65 l/s vode odličnog kvaliteta i zadovoljava potrebe Velikog Gradišta, Požežena, Kusića i Belog Bagrema, što se i pokazalo u subotu 05. avgusta 2017, kada je bila zabeležena najveća potrošnja vode u istoriji Gradišta, koja se nije ni osetila. Takođe, obezbeđen je i agregat kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje prilikom nestanka električne energije.

Vodoizvorište „Jelak Smonice“

Ovim povodom predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić rekao je za “TPKNEWS”:

– Imali smo izuzetne velike temperature u zadnjih mesec dana u samom gradu Velikom Gradištu, i mogu da kažem da je naš sistem vodosnabdevanja u gradu i u naseljima Požeženu i Kusiću koji se snabdevaju sa Vodoizvorišta Jelak, veoma dobro funkcionisao. Moram da kažem da smo pre neki dan imali najveću potrošnju od kada Vodoizvorište postoji, bilo je blizu 70 l/s i nije pretila opasnost da dođe do nestašice vode, što dokazuje da investicije koje smo imali u proteklom periodu sada ove godine u potpunosti su opravdale. Mi imamo jedno savremeno Vodoizvorište na Jelaku, i ono je sad ove godine dalo pun rezultat. Evo očekujemo da još jedan bunar koji za sada nije u funkciji, gde ima određenih problema i gde su bili predstavnici Jaroslava Černa, i koji ćemo da stavimo u funkciju ovih dana, tako da ćemo da budemo potpuno bezbedni -, kazao nam je Milić i dodao: – Što se tiče vodovoda koji je preuzet od strane “JP Dunav”, a pre svega mislim na vodovod u Kumanu i Carevcu koji su po zakonu preuzeti, a ovih dana biće preuzet u Topolovniku i Tribrodu. Za Carevac i Kumane mogu da kažem da tamo ima problema sa nestašicome vode. Carevac ima veoma dobro Vodoizvorište, međutim, prema informacijama ljudi iz tog sela, jedan broj domaćinstva koristi vodu za zalivanje svojih bašta. Prema tome Vodoizvorište koje je veoma bogato to ne može da izdrži, i mi smo na kolegiumu dogovorili da se od 08. avgusta 2017 godine, krene sa isključivanjem tih ljudi, jer vodovod seoski nije namenjen za bašte, i ti ljudi će odmah biti isključeni i protiv njih će biti preduzete drastične mere. U Kumanu je slab kapacitet Vodoizvorišta i isto se tako koristi nenamenski. Ovih dana trebao bi da se očisti rezervoar za vodu u Kumanu -, kazao nam je Milić.

Dragan Milić

Predsednik opštine Velikog Gradišta Dragan Milić, ovom prilikom zahvaljuje se svima iz “JP Dunav”, koji su dali maksimum u ovim sparnim danima oko organizovanja vodosnabdevanja, i ujedno apeluje na građane, neka koriste maksimalno vodu za svoje potrebe, bez zalivanja bašta i povrća, jer voda za piće nije za to namenjena.

Rezervoar za vodu iznad sela Kumana koji je deo projekta Vodoizvorišta Ostrovo, je kapaciteta 1.200 kubika. U 3. fazi predviđeno je da obezbeđuje vodu i za okolna sela u podnožju Konglavice koja nisu priključena na vodovodnu mrežu. I ovo je jedini rezervoar u Srbiji koji će se napajati električnom energijom iz solarnih panela.

Vodoizvorište Ostrovo je najveći investicioni projekt koji je opština Veliko Gradište i Direkcija za izgradnju realizovala. Urađeni su bunari, fabrika vode i urađeno je osam kilometara cevovoda koji prolazi ispod Srebrnog jezera. Vrednost ovog projekta je 4.4 miliona evra, finansirala ga Evropska unija, a implementirala Austrijska razvojna agencija kroz projekat „Socio-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji. Projekat predstavlja deo generalnog projekta vodosnabdevanja opštine Veliko Gradište i predstavlja prvu fazu rešavanja problema vodosnabdevanja na teritoriji opštine Veliko Gradište, uključujući i seoska naselja.

Vodoizvorište Ostrovo

Opština Veliko Gradište, trenutno nema sredstava za završetak ovog projekta, ali pokušava da kod Evropskih fondova obezbedi sredstva i da se u skorije vreme zdrava pijaća voda obezbedi za sva naselja u opštini.

Ove godine opština Veliko Gradište konkurisala je kod Ministarstva poljoprivrede, tako da se očekuje da se do kraja ove godine, početkom naredne, na vodovodnu mrežu priključi Kumane, Topolovnik u Ostrovo da bude urađen vodovod i da se vodovodna mreža dovuče prema Rudarevo, vikend naselju kod Kisiljeva.

TPKNEWS / M.Lalić

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker