OD SEPTEMBRA: Srbija uvodi obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela

Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, najavio je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Foto: Getty images

On je istakao da je vakcinacija protiv varičela, odnosno ovčijih boginja, obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

Podsetio je da je u Srbiji za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti i podvukao da je rešeno je da ta obaveza bude uvedena i za vakcinu protiv varičela.

“U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj”, objasnio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Laž! U Kanadi ni jedna vakcina nije obavezna. Moja ćerka svoju devojčicu od 9 godina ne vakciniše uopšte. I tamo ima mnogo izbeglica koji uopšte ne razmišljaju da vakcinišu decu a i Kanadjani se ne utrkuju da ih vakcinišu.
    Ovo je tendenciozno napisani i plus je laž.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker