RESTRIKCIJA: Vučićevi penzioneri iz Požarevca, već zebe zbog uglja!

Udruženje penzionera u Požarevcu, zbog smanjenih kvota za isporuku i naknadno izmenjenog pravilnika, ni ove godine nije uspelo da obezbedi dovoljno uglja za svoje članove.

Foto: Privatna arhiva

Podacima ogranka TE-KO “Kostolac”, po završetku procedure za prodaju lignita, pokazuju da je gradsko Udruženje penzionera tražilo 12.394, a dobilo 7.325 tona, dok je Gradskoj organizaciji invalida rada, od “upisanih” 7.019, odobreno samo 4.148 tona.

– Osim smanjenih kvota, problem je i to što nam je traženo da od 22. do 26. jula dostavimo fotokopije ličnih i članskih karata članova koji žele ugalj. U roku od samo pet dana to nije bilo moguće, jer su neki bili u banji, neki u bolnici, a neki su teško pokretni. Iako smo za njih ponudili pristupnice Udruženju, to nije prihvaćeno, pa su ostali bez ogreva – kaže Svetozar Božinović, predsednik Gradske organizacije invalida rada, čijih hiljadu i po članova je želelo ugalj, ali je “prekobrojno” ostalo čak njih 860!

Pitanje je kako će se oni snaći, kad većina ima penziju od 13.000 do 15.000, a cena uglja na tržištu je 7.500 dinara po toni, uz jednokratno plaćanje. Posredstvom Udruženja je jeftinije – 4.350 sa prevozom, na šest do osam rata.

– Radnicima TE-KO “Kostolac” kvote nisu smanjene, pa mogu da naruče i maksimalnih 20 tona, iako imaju visoka primanja, a neki i daljinsko grejanje. S druge strane, neizvesnost se uvukla i među one koji su se našli na spisku, jer im je odobreno svega po nekoliko tona. Navodno, u januaru će biti dodatnih količina, ali treba preživeti do tada – ističe Božinović i dodaje da su se za pomoć obraćali na više adresa, ali se još niko nije oglasio i pokušao da im pomogne.

Od uglja koji se iskopa na površinskom kopu “Drmno”, najveći deo koristi se za rad četiri bloka termoelektrana “Kostolac A” i “Kostolac B”. Od preostalih količina, deo se odvozi za potrebe termokapaciteta u Svilajncu i Obrenovcu, a ostatak je namenjen za široku potrošnju.

(NE)REALNO

– Od početka godine odjednom se pojavilo više od 70 novih udruženja penzionera koja traže ugalj, što je veoma neobično, pa bi bilo pravedno najpre vrednovati koliko godina neka organizacija deluje i koliko ima članova – smatra Božinović.

Inače, za prodaju lignita za “kategoriju IV”, u koju spadaju sindikati i udruženja, ogranak TE-KO “Kostolac” je raspisao javni poziv na koji je pristiglo ukupno 129 prijava. Iskazana je potreba za 178.190, a ukupna količina namenjena za ovu kategoriju iznosi 100.000 tona.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker