PUŠTENA U RAD: Prva solarna elektrana na krovu fabrike u Petrovcu na Mlavi

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je u utorak u Petrovcu na Mlavi pustila u rad solarnu elektranu izgrađenu u krugu lokalne fabrike Eko step pelet.

Foto: Rtv Mlava

– Ovo je prva solarna elektrana koju EU propagira kroz zelenu agendu i koju i mi moramo da poštujemo i radimo na tome. Čak je EU prepoznala naš program za kupovinu opreme, pa je donirala 10 miliona evra koji mogu da se koriste upravo za ugradnju solarnih panela. Očekujemo da će mnoge firme posle ovog primera da se jave kako bi iskoristile ta sredstva da ugrade solarne panele na svoje objekte, kako bi proizvodile električnu energiju, što je za državu veoma bitno – , izjavila je Atanasković.

Ona je podsetila na ulaganja države u osnaživanje domaće privrede i stvaranje uslova za strane investicije i ocenila kako je Eko step pelet kompanija koja je jedna od snažnih karika razvoja Petrovca na Mlavi.

– To je fabrika koja je isključivo domaćim kapitalom pre pet godina kupljena iz stečaja. Očuvana su radna mesta, kontinuirano se šire proizvodni kapaciteti, a oznaka “Čuvarkuća” PKS-a potvrđuje opredeljenost kompanije da sirovinama iz Srbije pravi kvalitetne proizvode domaćeg porekla – , ocenila je Atanasković.

Ona je navela da je Ministarstvo prošle godine sa 2,5 milijarde dinara podržalo mala i srednja preduzeća, što je rezultiralo ukupnim investicijama većim od 12,3 milijarde dinara.

– Podržali smo 96 infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti iznad 4,7 milijardi dinara u 65 lokalnih samouprava, među kojima je i Petrovac na Mlavi – , rekla je Atanasković.

Naglasila je da država namerava da izazovima predstojeće zime odgovori oslanjanjem na sopstvene kapacitete i međunarodna partnerstva i dodala kako je solarno postrojenje u Eko step peletu korak u tom pravcu.

– Dugoročni cilj zelene transformacije privrede jeste očuvanje likvidnosti privrednih subjekata poslovanjem u skladu s principima održivog razvoja. Zato Strategija industrijske politike od 2021. do 2030. godine posebnim merama pruža podršku korišćenju zelenih tehnologija u industriji i privredi. Stoga pozdravljamo postavljanje solarne elektrane u kompaniji Eko step pelet, koja nije samo garant snabdevanja domaćinstava Srbije ogrevom, nego je i saputnik Ministarstva privrede u realizaciji Strategije industrijske politike – , zaključila je Atanasković.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker