NEAŽURNI SAJTOVI: Požarevac treću godinu bez javnog tužioca

Više javno tužilaštvo u Požarevcu već treću godinu nema tužioca. Od kako je krajem 2014. godine otišao Momčilo Dević, na tu važnu funkciju niko nije postavljen.

Tokom 2016. i 2017. postavljani su vršioci funkcije višeg javnog tužioca. Do kraja prošle godine tu funkciju obavljala je Nataša Trninić iz Beograda, koju je 1. januara 2017. postavila Zagorka Dolovac, republički javni tužilac. Nakon što joj je istekao jednogodišnji mandat, Trninićeva je vraćena u beogradsko tužilaštvo, a Zagorka Dolovac nije imenovala novog vršioca funkcije VJT Požarevac. Zato od 1. januara 2018. ovim tužilaštvom upravlja rukovodilac.

Apelacioni javni tužilac u Kragujevcu, neposredno viša instanca, na to mesto postavio je Dragana Rupara, zamenika višeg javnog tužioca u Požarevcu.

„Zaista ne znam zašto nije postavljen vršilac funkcije, a što je još važnije, ni zašto nemamo tužioca. Doduše, u zakonu o javnim tužilaštvima decidno piše da u slučaju neimenovanja tužioca može da bude postavljen vršilac funkcije ili rukovodilac javnog tužilaštva. Rok obavljanja dužnosti na kojoj sam ja sada, nije preciziran, ali su sva postupanja tužilaštva u tom periodu validna”, kaže za „Politiku” Dragan Rupar.

Zašto je požarevačko VJT, bez tužioca ili vršioca te funkcije, ne znaju ni u Udruženju tužilaca Srbije.

„Državno veće tužilaca predložilo je prošle godine kandidate za tužioce, pa i za Požarevac, ali uprkos tome što je Vlada Srbije podržala kandidate sa te liste, letos na skupštini im je uskraćena podrška. To je jako zanimljivo jer može da ukazuje da kandidati koje je predložila struka, odnosno Državno veće tužilaca, nisu bili po volji politike”, navodi za „Politiku” sagovornik iz Udruženja tužilaca Srbije.

Državno veće tužilaca raspisalo je 1. novembra 2017. godine novi oglas za izbor javnih tužilaca u jednom apelacionom (Niš), dva viša (Požarevac i Užice) i dvanaest osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji.

„U toku je konkurs za izbor javnog tužioca u Požarevcu i dok on traje ne smemo da dajemo informacije medijima, jer može da se protumači da utičemo na izbor komisije”, rekli su nam u Državnom veću tužilaca.

U požarevačkoj tužilačkoj praksi ovo nije presedan. Tokom 2014. godine Osnovnim javnim tužilaštvom u ovom gradu upravljao je rukovodilac, Ljubiša Vasić.

Trenutno je, prema saznanjima „Politike”, Više javno tužilaštvo u Požarevcu jedinstven slučaj u Srbiji. Njegov status mogao bi se dovesti i u vezu sa nedavnim odbacivanjem optužnice za slučaj „Kravica” (Srebrenica) jer Tužilaštvom za ratne zločine u to vreme nije upravljao „ovlašćeni tužilac” već rukovodilac, kako je svoju odluku obrazložio Apelacioni sud u Beogradu.

Da li bi analogno toj odluci sličnu sudbinu mogla da imaju i neka postupanja VJT Požarevac u vreme dok njime upravlja rukovodilac?

„Za nas je nadležan Apelacioni sud u Kragujevcu i ne znam da li bi u nekom našem predmetu zauzeli ovakav stav, ali bi odluka za slučaj Srebrenice mogla da posluži kao model u praksi, odnosno kao argument branilaca”, kaže Dragan Rupar, rukovodilac VJT Požarevac, naglašavajući da u Srbiji postoje četiri Apelaciona suda i da se dešava da njihove odluke nisu usaglašene.

Sagovornik iz Udruženja tužilaca Srbije smatra da shvatanje Apelacionog suda u slučaju Srebrenice nije ispravno jer sud nije imao u vidu ustavne odredbe javnog tužilaštva u kojima se navodi da krivični progon počinilaca krivičnih dela ne vrši javni tužilac već javno tužilaštvo.

„Čak i kada bi bila tačna pretpostavka da bez javnog tužioca nema tužilaštva, da je ono paralisano, tužilaštvo je jedinstven organ i dok god postoji republički javni tužilac sva tužilaštva koja su potčinjena imaju svog tužioca. Zatim, u toj odluci se navodi da nije postavljen vršilac funkcije. Pa ni on nije javni tužilac, tako da je to stanovište problematično i ako se na njemu bude istrajavalo stvoriće velike probleme u praksi. Zamislite situaciju da u nekom tužilaštvu hipotetički premine tužilac u petak, i sve radnje koje su njegovi zamenici preduzeli do ponedeljka, samim tim su procesno problematične jer nema javnog tužioca. Dakle, progon optuženih vrši organ, a ne čovek”, smatra sagovornik iz Udruženja tužilaca.

Za ovu temu zvanična pitanja pre četiri dana upućena su Državnom veću tužilaca, Republičkom javnom tužiocu, Ministarstvu pravde i Udruženju tužilaca Srbije. Odgovori nisu stigli, a resorno ministarstvo se „oglasilo nenadležnim” za funkcionisanje tužilaštava u Srbiji i rekli da se ova pitanja upute DJT i VJT Požarevac.

NEAŽURNI SAJTOVI

Državno veće tužilaca je prošle godine predložilo vladi Natašu Trninić za višeg javnog tužioca u Požarevcu, ali Narodna skupština nije usvojila taj predlog, pa je Trninićeva do kraja 2017. ostala u statusu vršioca funkcije. Iako ona od 1. januara 2018. godine ne obavlja funkciju višeg javnog tužioca u Požarevcu, na sajtu i dalje stoji njeno ime.

IZBOR TUŽIOCA

Tužioce po zakonu bira Skupština Srbije, dok vršioce funkcija javnih tužilaca postavlja republički javni tužilac. U slučaju, poput požarevačkog, kada se ne imenuje ni vršilac funkcije, rukovodioca tužilaštva bira neposredni viši javni tužilac.

(Politika)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker