PAKAO U NAJAVI: Evo kako kod lekara bez nove zdravstvene knjižice

Svi osiguranici koji su podneli zahteve za zamenu stare, papirne zdravstvene knjižice, i oni koji to učine do 31. decembra, kada ističe rok za podnošenje zahteva za zamenu, do izdavanja nove zdravstvene kartice lečiće se – na potvrdu.

“Večernje novosti” u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje saznaju da će potvrde koje se budu izdavale od 16. decembra važiti negraničeno, odnosno sve do izdavanja zdravstvene kartice, dok one izdate pre ovog roka važe samo 30 dana. To znači da će oni koji u tom roku ne dobiju karticu morati ponovo da stanu u red, ovog puta za potvrdu.

Potvrde se izdaju u filijalama RFZO pojedincima ili firmama za sve zaposlene, pri podnošenju zahteva za zamenu zdravstvene isprave.

Ovo praktično znači da niko ko nije podneo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, ali je još nije dobio, nema razloga da strepi kako će ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu posle 31. decembra, kada najvećem broju osiguranika kojima se knjižice overavaju na šest meseci prestaje da važi overa.

“Svi zdravstveni osiguranici posle 1. januara 2017. godine zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvarivaće na osnovu uredno overene isprave o osiguranju: zdravstvene knjižice, zdravstvene kartice ili potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite (obrazak PZK). Zdravstvene ustanove su dužne da im pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to koju uredno overenu ispravu o osiguranju poseduju”, rekli su u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Zahteve za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja podneo je 4.723.461, od ukupno 6.845.749 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, pa je već sasvim izvesno da neće svi uspeti da zamene zdravstvenu ispravu do kraja meseca.

Da li će rok za podnošenje zahteva, koji ističe 31. decembra, biti produžen, još se ne zna, iako su u filijalama RFZO velike gužve, bez obzira na to što zahtev može da se podnese elektronski ili na šalterima pošta.

Nove zdravstvene isprave stižu sporo i onima koji su podneli zahtev jer Zavod za izradu novčanica može mesečno da odštampa 350.000 zdravstvenih kartica.

“Zbog izuzetno velikog broja zahteva za izmenu zdravstvenih isprava i relativno ograničenih kapaciteta Zavoda za izradu novčanica, važeći rok potvrda za korišćenje zdravstvene zaštite na obrascu PKZ od 30 dana postao je nerealan”, kaže direktorka RFZO Verica Lazić.

“Upravni odbro RFZO usvojio je izmene Pravilnika o zdravstvenoj ispravi kojima je uveden neograničen rok potvrde, to je objavljeno u ‘Službenom glasniku’ i stupa na snagu 16. decembra”, pišu “Novosti”.

Menjaju se i overene knjižice

Do 31. decembra zahteve za zamenu moraju da podnesu i oni kojima su knjižice overene i za prvih nekoliko meseci 2017. godine. Oni će zdravstvenu zaštitu od 1. januara ostvarivati na osnovu svoje overene stare zdravstvene knjižice sve dok je overena. “Po isteku overe uz dokaz o uplaćenom dospelom doprinosu ukoliko zdravstvena kartica još nije izrađena, ispostava RFZO osiguraniku izdaje potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite na osvnou koje u propisanom sadržaju i obimu ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu do izrade kartice”, kažu iz RFZO.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker