Opšta bolnica u Požarevcu dobila priznanje za program prekogranične saradnje

Opšta bolnica u Požarevcu dobila je priznanje na nedavno održanoj konferenciji za prekograničnu i transnacionalnu saradnju, kada je javnost je upoznata sa planovima i fondovima koje je obezbedila Evropska unija radi podsticanja međuregionalne saradnje.

pozarevac-ulaz-u-novu-bolnicu

Jedan od nagrađenih projekata je “Zdravlje bez granica” – program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, među kojima se našla i najveća zdravstvena ustanova u Braničevskom okrugu, prenosi lokalni radio Boom 93.

U periodu od dve godine od prethodne konferencije izabrano je osam projekata koji su se istakli svojim značajem i kvalitetom iz različitih oblasti društva. Deo projekta “Zdravlje bez granica” odnosio se na osposobljavanje dela “nove” zgrade bolnice u Požarevcu, koja je prilikom gradnje bila predviđena isključivo za porodilište. Tom prilikom izvedeni su preostali građevinski radovi i potpuno je opremljeno prizemlje u kojima je smeštena urgentno-prijemna služba za ginekologiju, akušerstvo, hirurgiju i ortopediju sa laboratorijom. Za preglomazno porodilište na četiri nivoa i površinom od oko 9.000 kvadrata niko nije bio zainteresovan, dok nije izvršena prenamena prostora i pokrenuta inicijativa na lokalnom nivou da se zgrada konačno završi.

Novac koji je obezbeđen preko projekta EU iznosio je oko 1,3 miliona evra. Podršku skupu i projektima dali su i Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, i Marej Girland, generalni direktor za regionalnu i urbanu politiku i šef jedinice za unapređenu implementaciju pri Evropskoj komisiji u Briselu. Girland je tom prilikom istakao da je izuzetno važno da se razvija ideja razvijanja saradnje između susednih država.

– Te saradnje počinju na malim projektima i kasnije se mogu razvijati u veće i značajnije poduhvate, koji zaista mogu unaprediti oba društva koja sarađuju. Na primer, u planu je jedan jako interesantan projekat sa Rumunijom vezan za zdravstvo i to za telemedicinu, koja bi potpuno preobrazila i revolucionalizovala medicinske usluge u pograničnim oblastima i uopšteno u mestima koja su udaljena od većih medicinskih centara, istakao je on. Takođe je istakao da su investicije isplanirane za naredne četiri godine, ali da to svakako ne znači kraj i da on očekuje da se ulaganja samo povećavaju u narednom periodu.

TPKNEWS/Danas

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker