KO HOĆE DA PUTUJE: Od februara obavezan kovid pasoš u Srbiji!?

Ideja o uvođenju kovid pasoša još je u povoju, ali se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja. Pretpostavlja se da će to biti elektronska aplikacija u koju ćemo unositi dokumenta bitna da dokažemo da smo bezbedni na putovanju.

Foto: Ilustracija/Pinterest

Ovo je izjavio Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić za televiziju N1 i dodao da je izvesno da će nešto što će ličiti na kovid pasoše biti obavezno ubuduće i da ćemo jedino sa takvim elektronskim dokumentom moći da se putuje.

Senčić je za N1 rekao da će se u tu elektronsku aplikaciju najverovatnije unositi sertifikat o vakcinaciji, negativni PCR testovi ili neka druga vrsta testova. Naglasio je da je to je jedina šansa da se turistički sektor pre svega, a onda i kolege iz avio-sektora i saobraćaja brže oporave i da se nada da ćemo nastaviti da putujemo i bavimo se svojim poslom.

Direktor Jute pretpostavlja da se aplikacija neće naplaćivati jer je to u interesu svih koji se bave turizmom, ali ne spori da će cena PCR testa od 9.000 dinara biti prepreka za deo građana da otputuje. Ipak, kaže, biće i onih koji poslovno i privatno mogu da ispune te uslove.

“To svakako deluje kao svetlo na kraju tunela da bi se vratili da radimo posao za koji smo se školovali”, kaže Seničić.

Na pitanje N1 da li će evropske zemlje koje će vakcinisati većinu građana, postaviti uslove da turisti koji dolaze moraju pored negativnog PCR testa i da budu vakcinisani, Seničić ocenjuje da ima raznih spekulacija, čak i takvih da će biti prihvatane samo određene vrste vakcina.

“Protokol još uvek ne postoji i moguća je i ta vrsta ograničenja”, rekao je Seničić i podsetio da je letos jedan protokol važio za članice EU, a drugi za one koje to nisu. Dodao je da se nada da do toga neće doći i da će putovanja biti dostupna najvećem mogućem broju ljudi.

Podsećamo da uvođenje kovid pasoša odnosno zdravstvenih pasoša nije nova ideja već se o ovoj temi pričalo na početku pandemije virusa korone. Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) i jedan od tvoraca ruske vakcine, Kiril Dmitrijev, izjavio je da bi tzv. kovid pasoši mogli postati stvarnost već 2021. godine.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker