NOVA GRADIŠTANSKA MAFIJA: Kako JKP “Parkin servis Dunav” pljačka narod

Da li u Velikom Gradištu JKP “Dunav” ima pravo da naplaćuje parking ili ne, još uvek je za mnoge misterija a mi smo odgovor na to pitanje potražili u zakonu.

Par Gradištanaca koji su se obratili redakciji “TPKNEWS” zbog sudskog izvršitelja ne mogu da se iskobelje iz duga za nepropisno parkiranje još iz 2017. godine!

Zakon ne poznaje vrstu uručenja koje je postalo standardno a to je da se doplatna karta ili kazne za parking kontrolor stavlja pod brisače automobila. Međutim, u Velikom Gradištu još je mnogo nejasnih stvari koje se tiču upravo parkiranja vozila na parking mestima.

Gradištanci se pitaju da li moraju da plaćaju parking mesta i da li je JKP “Dunav” ovlašćeno da naplaćuje i kažnjava vozače koji ne uplate SMS-om parking poziciju?

Dakle, “Parking servis” nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, i “Parking servis” nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlašćen za to. Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.

Naplata parkiranja je komunalna usluga koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima.

Dužni ste da platite cenu parking usluge na osnovu cenovnika “Parking servisa”.

U slučaju ne plaćanja parkinga, “Parking servis” ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoračili, tj. onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor. Ako je sat parkiranja 30 dinara a vi niste platili 3 sata onda je to 90 dinara.

Za ta 3 sata kontrolor bi trebao da vam izda račun koji treba platiti u roku od 7 dana.

U slučaju da se to ne plati, “Parking servis” ima pravo po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da naplati sudskim putem račun od vas (sa kamatom i sudskim troškovima) na osnovu izdate verodostojne isprave (neplaćeni račun). Ovo se upravo i desilo našim sugrađanima. Zbog ne plaćenih 30 dinara parking mesta, dobili su rešenje od sudskog izvršitelja u iznosu od 15.000 dinara, skoro 500 puta više. Što nas dovodi do zaključka da, JKP “Parking servis Dunav Veliko Gradište” ne radi u svojstvu građana, već je to samo jedna dobro uigrana Mafijaška ekipa, koja ne bira ni sredstva a ni način, kako bi vam što više novca izvukla iz džepa.

Parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). Kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.

Ako dobijete na kućnu adresu od suda Rešenje o izvršenju doneto na osnovu verodostojne isprave (doplatne dnevne karte) “Parking servisa” imate pravo prigovora u roku od 5 dana koji ako propustite onda morate platiti traženu sumu iz rešenja.

IZ ZAKONA O IZVRŠENJU O OBEZBEĐENJU:

Prigovor na rešenje o izvršenju doneto na osnovu verodostojne isprave Član 46. Protiv rešenja o izvršenju na osnovu verodostojne isprave, izvršni dužnik ima pravo prigovora.

Prigovor se može izjaviti isključivo iz sledećih razloga:
1) ako potraživanje iz verodostojne isprave nije nastalo;
2) ako je u verodostojnu ispravu unet neistinit sadržaj;
3) ako potraživanje iz verodostojne isprave nije dospelo;
4) ako je obaveza izvršena ili na drugi način prestala;
5) ako je potraživanje zastarelo.

Razlozi za prigovor Član 47. Izvršni dužnik je dužan da u prigovoru iznese sve razloge pobijanja i uz prigovor da priloži sve dokaze na kojima se prigovor zasniva, a u slučaju da to ne učini, gubi pravo da naknadno iznosi činjenice i predlaže dokaze.

Inače, svaka ta izdata doplatna karta zastareva za godinu dana po Zakonu o obligacionim odnosima i opomene koje dobijate od “Parking servisa” i njihovih zastupnika da će naplatiti sve preko suda su samo pokušaj naplate da ne bi vodili sudski postupak za koji unapred znaju da ga teško mogu dobiti.

Za naplatu doplatne karte preko suda u izvršnom postupku mora biti postupak pokrenut u roku od godinu dana od datuma izdavanja doplatne karte, o čemu je sud dužan da vas izvesti, a kad je postupak pokrenut možete proveriti u sudskim spisima u pisarnici suda.

Poseban problem je što je doplatna karta pisana na vlasnika vozila koji možda uopšte nije upravljao vozilom taj dan, na sudu treba dokazati da je baš vlasnik vozio.

Takođe vozaču nije uručena ličeno već se stavlja pod brisače (kad dođete po auto možda je i ne nađete ispod brisača), a zakon ne poznaje takvu vrstu uručenja, već je to predviđeno gradskom (opštinskom) odlukom koja olakšava posao kontroloru i stavlja se iznad zakona.

Policija uvek utvrdi legitimisanjem ili naknadnim postupkom ko je vozač u trenutku prekršaja, a ne piše automatski kaznu na vlasnika vozila kao što radi “Parking servis Dunav”.

ZAKLJUČAK: Parkiranje treba plaćati, a doplatnu kartu okačenu ispod brisača ne, kako reče Ustavni sud Srbije.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker