DANAS JE MITROVDAN: Ako ste vernik, ove stvari nikako nemojte da radite danas!

Srpska pravoslavna crkva danas, 8. novembra slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

mitrovdan-dimitrije-solunski-6-620x350

Ovaj datum je u crkvenom kalendaru obeležen crvenom bojom, ali na ovaj dan nije obavezan post.

Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj rođen je u Solunu od roditelja blagorodnih i blagočestivih. Bio je sin jedinac, zbog je sa velikom pažnjom odnegovan i vaspitan. Njegov otac je bio vojvoda Solunski, pa kada je umro, sin ga je nasledio. Međutim, Dimitrije je želeo da propoveda hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Car je bio ljut, pa je smestio Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo božji i reče mu: „mir ti, stradalče Hristov, mužaj se i krepi se!” Posle nekoliko dana car je poslao vojnike u tamnicu da ubiju Dimitrija.

Vojnici su svetitelja Božjeg zatekli na molitvi, i izboli ga kopljem. Telo njegovo su hrišćani tajno uzečo i sahranili.

Iz tela mučenika poteklo je celebno miro, kojim su se mnogi bolesnici izlečili. Uskoro je nad moštima podignuta mala crkva. I danas su mošti svetog Dimitrija u Solunu.

Kao zaštitnik Soluna sv. Dimitrije mnogo se puta javljao i mnogo puta spasao taj grad od velike bede. Čudesima njegovim broja nema. Sv. Dimitrija smatraju Rusi pokroviteljem Sibira, koji je osvojen i Rusiji prisvojen 26. oktobra 1581. god.

Veruje se da uoči Mitrovdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Kod Srba je davnašnji običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

TPKNEWS/Wikipedia

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker