ODLAZAK OSNIVAČA FEDRAS-a: Preminuo istaknuti književnik Milisav Milenković iz Malog Crnića

U Požarevcu je u 82. godini preminuo Milisav Milenković, književnik, dramaturg i istaknuti društveno-politički radnik.

Milisav Milenković

Milisav Milenković je bio dugogodišnji predsednik Braničevsko-stiške književne zajednice, ogranka Udruženja književnika Srbije, jedan od osnivača Fedrasa-a (Festivala dramskih amatera sela Srbije) u Malom Crniću, kao i urednik književnog časopisa “Stig” koji takođe izlazi u Malom Crniću i upravo je obeležio svoju 50-godišnjicu.

Osnivač je i “Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović”, koje se održavaju u Požarevcu.

Devedesetih godina prošlog veka obavljao je funkciju Generalnog sekretara Skupštine Savezne Republike Jugoslavije a bio je i na čelu požarevačkog Opštinskog odbora SPS-a. Bio je i predsednik Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Milisav Milenković autor je sedamnaest zbirki poezije među kojima se izdvajaju “Odisej se nije vratio”, “Šekspir – san i krv”, “Četiri godišnja doba u Beogradu”, romana “Bolest brestova”, “Doba vetrova” i “Prsten za Evu”, knjiga priča “Kalemljena trešnja Lava Nikolajeviča”, “Varoške priče”, “Tri rođendana i jedna smrt”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su najistaknutije Vukova nagrada, Povelja Ravaničanin, nagrada “Milan Rakić”, nagrada “Simo Matavulj”, Povelja Morave. Dobitnik je i Zlatne značke KPZ Srbije, Povelje KPZ Beograda, plakete KPZ Požarevca i priznanja Opštine Malo Crniće.

Bio je jedan od vodećih intelektualaca i pokretača kulturnog života čitavog Braničevskog kraja, čovek velikog kreativnog zamaha i nepresušne stvaralačke energije.

Milenković će biti sahranjen u subotu, u Malom Crniću, u 13 sati.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker