BEZDUŠNI FUNKCIONERI: Gradska uprava Požarevca jača od trudnica u prosveti, ministra i zakona!

Dvadeset žena zaposlenih u srednjim i osnovnim školama u Požarevcu koje su na trudničkom bolovanju uskraćene su za iznos solidarne pomoći koja je u visini prosečnog ličnog dohodka.

Direktori škola uredno su izdali rešenja o vremenu provedenom na bolovanju i zatražili od Gradske Uprave sredstva, koja po zakonu ove troškove treba da namiri. Sredstava nema već duži niz meseci i Gradska Uprava Požarevca čini sve kako bi ove žene odustale od svojih zahteva a slučaj potraživanja zastareo. Gradska uprava ostaje gluva na pozive ministarstva prosvete a direktorima šalju se signali i poruke da bi bilo bolje za njihovo zdravlje da ne talasaju i ne potežu ovo pitanje. Direktori su utihnuli ali ne i profesorke i učiteljice, obratile su vlasniku požarevačkog “Bravo” radija Slobodanu Vasiću kome su predale dokumentaciju da sa njom izađe u javnost i pokuša da umilostivi GU da isplati trudnicama njihovo ono što im po zakonu pripada.

Ministar prosvete Mladen Šarčević podsetio je gradsku upravu na njihove obaveze čak im i citirao članove zakona i delove potpisanog opšteg ugovora sa prosvetarima, ali, i ta intervencija Ministra je uzaludna jer para još uvek nema. Gradska Uprava Požarevca neće da plaća solidarnu pomoć ženama na trudničkom bolovanju. Prosto je neverovatno da jedan od većih budžeta u Srbiji nema para za trudnice. Da li je tako ili je opet u pitanju čuveno tumačenje zakona u Srbiji. Razloga za tumačenje nema jer je zakon jasan, solidarna pomoć se isplaćuje radnicima koji su proveli više od 3 meseca u jednoj kalendarskoj godini na bolovanju pa i ženama koje održavaju trudnoću. Evo i tumačenja ovog člana kolektivnog ugovora:

– Član 29. (SOLIDARNA POMOĆ) 1. Članom 29. stav 1. tačka 3. Posebnog kolektivnog ugovora, propisano je da je poslodavac dužan da zaposlenom po osnovu solidarnosti isplati pomoć u slučaju bolovanja dužeg od tri meseca u kontinuitetu. Pod bolovanjem, u smislu odredbi Posebnog kolektivnog ugovora podrazumeva se samo odsustvo sa rada zbog privremene sprečenosti za rad zaposlenog, a koja je prouzrokovana bolešću, povredom van rada, povredom na radu, profesionalnom bolešću i održavanjem trudnoće -.

Da li se stvarno zalažemo za povećanje nataliteta, da li je je budžet grada Požarevca tako veliki kako pokazuju brojke. Posle odbijanja gradske uprave da isplati solidarnu pomoć ženama na trudničkom bolovanju koje su zaposlene u osnovnim i srednjim školama i koja im po zakonu pripada su sve samo deklaracije i politički marketing, rekao bi neko ko nije upućen u problematiku, ali izgleda da nije tako. Ministar kaže plati, ali Gradska Uprava je izgleda pametnija od ministra. Ko je ovde pametniji nije problem trudnica u prosveti niti je to mnogo bitno, one znaju da para na njihovim računima još uvek nema i tu je problem, jer znamo da ima para u budžetu grada.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker