ZAŠTO! Nemarom medicinskog osoblja ugušena beba u požarevačkom porodilištu?!

Unuk Predraga Perenčevića iz Požarevca je rođen 17. februara u 18:45 časova u porodilištu Opšte bolnice Požarevac a preminuo je 18. februara u 11:27 na Institu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu.

Predrag Perenčević, Opšta bolnica Požarevac/Foto: Privatna arhiva

Mnoga dešavanja pre rođenja, za vreme porođaja i posle toga i protivrečnih informacija navode na sumnju da bi Perenčevićev unuk bio živ da je sve urađeno po protokolu. Zid ćutanja na koji nailazi, takođe navodi na njegovu opravdanu sumnju.

– Moja ćerka je urednu trudnoću vodila sve vreme kod dr Miloša Kuprešaka jer su nam rekli da je on najbolji u svojoj branši. Išli smo uglavnom sve vreme kod njega u njegovu privatnu kliniku. Samo za one obavezne preglede smo išli kod njega u bolničku ambulantu. Termin mojoj ćerki je bio 15 februar 2023. i na poslednjoj kontroli 14. februara u bolnici rekao joj je da ako se ništa ne desi u međuvremenu da dođe u petak 17. februara 2023. u 07:00 časova ujutro u Opštu bolnicu Požarevac i da će joj tada izazvati porođaj – , kaže za TPKNEWS Predrag Perenčević.

Kako navodi naš sagovornik, s obzirom da se u međuvremenu ništa nije desilo njegova ćerka je zakazanog dana u zakazano vreme otišla na porođaj.

– Za vreme pripreme porođaja urađen joj je ultrazvuk koji je radila stažistkinja uz njegovo prisustvo. On je za to vreme bio nezainteresovan i stalno nešto pričao. Zato, i verovatno, nisu videli da je bebi obmotana pupčana vrpca oko vrata. Izazvani porođaj je počeo 17. februara oko 15:00 časova. Doktora Kuprešaka koji je sve vreme vodio trudnoću i zakazao porođaj tada nije bilo u porođajnoj sali niti u bolnici. Kasnije smo saznali da je on i pre kraja svoje smene otišao iz bolnice. Moju ćerku je bio strah s obzirom da joj je ovo prvi porođaj pa smo svi očekivali da će je on poroditi ili bar biti prisutan, zbog toga smo i išli privatno u njegovu kliniku. Šta se sve događalo tokom porođaja ja ne znam da objasnim – kaže naš sagovornik koji dodaje da se njegova ćerka porodila u 18:45 i da je njegova ćerka odmah pitala babicu zašto beba ne plače i ne mrda.

– Svi su se sjatili i bebu stavili iza drugog paravana i ne znamo šta se događalo. Saznajem kasnije da su bebu oživljavali 60 minuta i da su uspostavili samo rad srca a da joj upumpavaju vazduh i da je šalju za Beograd. Sutradan posle neuspešnih i uzaludnih 16 časova reanimacije beba je i zvanično proglašena mrtvom 18. februara u 11:27 časova – kaže Predrag Perenčević koji sledećim pitanjima traži odgovore od nadležnih:

  1. ZAŠTO na ultra zvuku nisu videli da je bebi obmotana pupčana vrpca oko vrata?
  2. ZAŠTO se doktor Miloš Kuprešak oglušio na molbu moje ćerke da je porodi carskim rezom (2 dva puta je to zahtevala)?
  3. ZAŠTO je nije porodio njen izabrani doktor Miloš Kuprešak koji je sve vreme vodio trudnoću i zakazao joj porođaj za taj dan?
  4. ZAŠTO u dokumentaciji Istoriji bolesti koju je ćerka podigla u Opštoj Bolnici Požarevac nedostaje CTG od 17:20 do 18:45 i ne može da se utvrdi šta se u to vreme dešavalo sa bebom?
  5. ZAŠTO su reanimirali bebu 60 minuta ako se takav zahvat radi 20 minuta?
  6. ZAŠTO su ćerci dali da potpiše obrazac za prijavu bebe samo 30 minuta nakon što je saznala da joj je beba preminula i čak naveli u prijavi da želi roditeljski dodatak (iako ona to nije tražila niti znala) i tražili da se izjasni i za ime deteta? Rekli su joj da to tako mora. Sve je to uradila u stanju šoka i sedativa koji su joj prethodno dali. Stoga je za taj popunjen i potpisan zahtev tražila poništaj zvaničnim dopisima Gradskoj upravi Požarevac i Opštoj bolnici Požarevac jer smatra da je bila neuračunjiva u tom trenutku šoka i obmanuta.
  7. ZAŠTO se poziva glavna sestra u subotu van njene smene da uradi tu prijavu iako znaju da je beba preminula? Da li je takva praksa i pre u bolnici da se to radi subotom ili se sačeka ponedeljak kad i matična služba u Gradskoj upravi Požarevac radi?
  8. KAKO je moguće da dobijemo izvod rođenih sa imenom i matičnim brojem za dete koje je sve vreme od momenta rođenja do momenta zvanično proglašene smrti bilo u reanimaciji (mozak je bio mrtav i svi organi osim srca koje je veštački reanimacijom radilo po rečima dr Jelene Kojović dežurnog lekara Odeljenja intenzivne terapije i nege na Institu u Beogradu), pre Izvoda mrtvo rođenih u matičnoj službi na Novom Beogradu, koji nisu hteli da priznaju matični broj jer im je to bilo nelogično.
  9. ZAŠTO su sve radnje koje su kasnije preduzimali u Opštoj Bolnici Požarevac činili kako bi prikazali da je dete ŽIVO rođeno i pritom u stanju neuračunjivosti dali ćerki da potpiše Izjavu da je rodila bebu mušku (piše štampanim velikim slovima) a onda drugim rukopisom sitnim slovima u uglu iznad toga živo malim slovima, a sve ukazuje da je ono još u utrobi prilikom porođaja ugušeno?

Po obdukcionom nalazu iz Beograda (u koji je naša redakcija imala uvid) skrenuta je pažnja da su svi organi bebe bili vitalni i zdravi i da uzrok smrti nije nikakva anomalija već gušenje.

– Mnogo je tih ZAŠTO i protivrečnosti i namernih nedostataka u medicinskoj dokumentaciji da me sve to navodi na opravdanu sumnju da je moj unuk zdrav i prav ugušen nemarom medicinskog osoblja. Naš jedini motiv je da se utvrdi istina. Odlučni ćemo biti da ne dozvolimo da se naša tragedija na bilo koji način ispolitizuje. Vodimo se time da će istina doprineti da se ovakvi slučajevi spreče u budućnosti ne samo u našoj bolnici već i u celoj Srbiji i da ih ne bude više ili bar manje i da se najhumanija profesija doktora zaštiti od zlonamernih komentara. Imam mnogo školskih prijatelja doktora i medicinskih sestara baš u toj bolnici, divnih ljudi, vrlo stručnih i požrtvovanih koje duboko cenim i poštujem i oni ne treba da trpe kritiku zbog ovakvih pojedinačnih slučajeva. Patnja, očaj, razočarenje, gnev, depresija i bol cele moje familije, porodica Petković i Perenčević neće nestati ali će nam istina znatno pomoći da je što lakše prebrodimo i krenemo dalje i da se nadamo novoj bebi bez straha da će nam se to ponoviti. Nikakva bol na svetu se ne može uporediti sa trenutkom kad vadim novac iz koverte koju sam spremio za mog unuka da kupi devojku i dajem za njegovu sahranu – , zaključuje naš sagovornik.

(Tpknews.com/M. Joneker)

PROČITAJ I

6 Komentari

  1. Ja sam pre neki dan pisala o stanju u pozarevackoj bolnici i strahu naroda da tamo ide. I pitam i sada zasto niko nista ne preduzima protiv bolesnog stanja u ovoj bolnici koja vazi za jednu od najgorih u Srbiji i to dugi niz godina?

  2. Jako loše iskustvo imam sa dotičnim doktorom i ne preporučujem ga nikome. Njegova “stručnost” mi je život uništila . Nikada više . Jako je neljubzan na pregledima u bolnici . A što se tiče žena koje ga hvale nemam reči da je za “pohvalu” doći bez uputa , nije bolnica njegova , i onda vam nešto bude vi ne možete da podnesete tužbu ako je došlo do nemara , jer gde je dokaz da ste bili . Bez uputa ne idem nigde na “lepe oči ” . Mnogo žena ima izuzetno loše iskustva sa njim, nažalost . Čak i privatno užasno iskustvo. Čovek je nestručan i tačka .

    1. Upravo tako ,neznam ko su zene koje ga hvale i zbog cega,meni trudnoca nije bila u redu on uporno tvrdio da je sve u redu i da nisam otisla kod drugog doktora ko zna sta bi bilo sa mnom! Covek idiot ODVRATAN I MUTAV

  3. Požarevačka bolnica više liči na klanicu. Meni su pre pet godina ubili muža koji je imao demencije, bile su zabranjene posete zbog gripa cepao je čovek pelene da pokaže da mu je zapušen katetar niko na intenzivnoj nezi nije video već mu je ordinirakiča doktorka dovodila neurologe i psihijatre i drogirala ga. Čovek se napunio vodom a ona kaže dobio pankrisonovu bolest neka joj Bog sudi za sve njegove muke i patnje a meni nek oprosti jer joj želim da joj se desi sve najgore, da izgubi ono što najviše voli da joj oprostim ne mogu jer ubi bespomoćnog čoveka a meni u šoku poturiše da potpišem silne papire verovatno da sam joj dala odobrenje za sve što mu je radila. Bolnicu Vučić treba dobro da obuče da izbaci nehumane doktore svaka čast hirurgiji i doktoru koji je melem za ranu i daje sve da spase pacijenta.

  4. požarevačka bolnica više liči na klanicu meni su pre pet godina ubili muža koji je imao demencije bile su zabranjene posete zbog gripa cepao je čovek pelene da pokaže da mu je zapušen katetar niko na intenzivnoj nezi nije video već mu je ordinirakiča doktorka dovodila neurologe i psihijatre i drogirala ga.čovek se napunio vodom a ona kaže dobio pankrisonovu bolest neka joj bog sudi za sve njegove muke i patnje a meni nek oprosti jer joj želim da joj se desi sve najgore da izgubi ono što najviše voli da joj oprostim ne mogu jer ubi bespomoćnog čoveka a meni u šoku poturiše da potpišem silne papire verovatno da sam joj dala odobrenje za sve što mu je radila bolnicu Vučić treba dobro da obuče da izbaci nehumane doktor svaka čast hirurgiji i doktoru koji je melem za ranu i daje sve da spase pacijenta

  5. Ta gamad su kasapi a ne doktori o sestrama/babicama da ne pričamo rade sa 3cm noktima, puštenom kosom i nakitom. Neznaju ni rukavice da promene kad pregledaju žene, važno njima da stave kilo mejkapa i oči ko papagajke da okreče, a higijenu ko šiša, još se izdiru na porodilje, bace/tresnu tašnu na stomak ženi koja se tek porodila, vređaju i kotrljaju očima kao obične kur……! A kad se pojavi neki muški “doktor” one sve trčkaju, zaigraju oko njega i smeškaju se, (o doktore pa kako ste, pa gde ste, pa ovo pa ono). Takve su za javnu kuću a ti “doktori” za klanicu ili makro! NEVASPITANE AROGANTNE ULIČARSKE GLUPERDE! Koje budale takvu đubrad, gamad zapošljavaju mora da su još gori od njih!!! Sramota!!! U drugim zemljama evrope takvima nebi dozvolili ni wc da čiste!!!

    Njima treba debela kazna ministarstva zdravlja da bi se doveli u red i ozbiljan kadar formirao…

    Još bolje sve to na ulicu izbaciti i dati šansu obrazovanim, vaspitanim, osobama koje traže posao, a nemaju tamo strine, tetke, babe, dede i kumove…

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker