ZLA KOB RIJALITIJA: Među školarcima u Braničevskom okrugu caruju seks, droga i alkohol

Poražavajući rezultati istraživanja TPKNEWS-a o ponašanju i navikama đaka petog i sedmog razreda osnovnih, kao i prvog razreda srednjih škola u Braničevskom okrugu

Školarci sve ranije počinju da piju, konzumiraju psihoaktivne supstance (narkotike) i cigarete, zanimaju se seksom, a škola pada sve niže na listi prioriteta.

Da ne voli školu navelo je 38,4 odsto učenika. Devojčice imaju pozitivnije mišljenje o školi od dečaka, kao i mlađi đaci. Školske obaveze su znatno opterećenje za 38 odsto đaka, na šta se najviše žale dečaci, kao i učenici prvog razreda srednjih škola.

ZLA KOB RIJALITIJA

Ratovi, sankcije i krize doveli do poremećaja u sistemu vrednosti roditelja današnje dece. Porodica kao institucija je doživela propast. Postoji veliki jaz između roditelja i dece, a odnosi se zasnivaju na sukobima. Tehnologija je potpuno slomila tradicionalnu porodicu. Potpuni haos u društvu formira frustriranu omladinu koja lebdi iznad neprivlačne stvarnosti.

Sve učestalija agresija kod dece, prema sebi ili drugima, je posledica činjenice da su frustrirani. To izaziva sve veće vršnjačko nasilje. Razvijaju se ekstremna ponašanja dece kao odgovor na frustraciju odraslih. Omladina je promiskuitetnija, sklona alkoholu, drogama i brže odrasta.

MEDEIJI FORMIRAJU SISTEM VREDNOSTI MLADIMA

U novinama i na televiziji, rijaliti programi su najdominantniji. U njima vladaju nasilje, razvrat, perverzije… Mladi se uče kako je takvo ponašanje prihvatljivo i deca postaju sve brutalnija, a kod kuće za to dobijaju podršku. Da bismo to prekinuli, moramo sve radikalno da menjamo, a to je sada vrlo teško. Naučili smo da živimo u mraku i teško je iz njega izaći.

NEDOSTATAK DISCIPLINE

Prevelika popustljivost dovela je do brojnih problema u ponašanju dece. Način na koji roditelji vaspitavaju decu povezan je sa izgradnjom psihičkih struktura i tipa ličnosti dece. Poslednjih decenija prevladao je model vaspitanja u kom se insistira da je roditeljska dužnost da usrećuju decu. Danas, kada je odraslo nekoliko takvih generacija vidimo da ovakav model pravi štetu stvarajući novu patologiju. Reč je o razmaženoj i prezaštićenoj deci. Uprkos visokoj inteligenciji, ona postaju ličnosti koje ne žele da odrastu, koje su sebične i narcisoidne, i slabo kontrolišu impulse, nemaju radne navike… Zbog toga dugo ostaju sa roditeljima.

Većinom roditelji ne umeju da disciplinuju decu, pa ona bez velike bojazni konzumiraju alkohol ili marihuanu. Ne postoji strah od posledica, jer posledica najčešće nema. Sve im je dostupno toliko, da više ne znaju šta će od sebe. Takvo ponašanje dovodi do brojeva koji su poražavajući.

STRAST UZ BLAGOSLOV RODITELJA

Najčešće se u svet seksa učenici prvi put upuste s 15 godina. Međutim, svega jedna četvrtina seksualno aktivnih koristi neki vid zaštite od neželjene trudnoće i polnih bolesti. Čak 80 odsto učenika smatra da je prekid snošaja pouzdana metoda za zaštitu.

Pri tom, dve trećine seksualno aktivnih reklo je da njihovi roditelji znaju za to, kao i da poznaju partnera sa kojim su intimni.

– Prosečan 11-godišnjak već je probao alkohol. Prema rezultatima, čak 34,3 odsto ispitanika je konzumiralo alkohol nedelju dana pre ankete. Čak četvrtina ispitanika se opila bar jednom.

– Većina je bar jednom probala cigaretu, a oko 15 odsto puši svakodnevno. Oko 90 odsto njih prvu cigaretu zapalilo je u 15. godini.

– Marihuanu je probalo 12,5 odsto đaka, među kojima prevladavaju srednjoškolaci, njih 70 odsto.

– Oko 15 odsto đaka navelo je da je u poslednjih nekoliko meseci učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika ili učenice, a 17 odsto smatra da su bili žrtva vršnjačkog nasilja. Čak 73 odsto đaka smatra da maltretiranje rečima i preko interneta nije nasilje.

– Imalo polni odnos 22 odsto
– Tvrde da su nevini 75 odsto
– Odbilo da se izjasni 3 odsto

VEŽBA TEK TREĆINA

Oko 33 odsto devojčica i dečaka je u nedelji koja je prethodila istraživanju bilo fizički aktivno svakog dana bar sat vremena, dok je petina navela da je svakodnevno fizički aktivna van školske nastave. U svim uzrasnim grupama dečaci su fizički aktivniji od devojčica.

TELEFON NAJBOLJI DRUG

Otuđenost je sve strašnija. Najveći broj učenika za svakodnevnu komunikaciju sa prijateljima koristi SMS (53,8 odsto), instant poruke (Vajber, Watsapp, čat aplikacije 54,5 odsto), telefon i internet programe 48,8 odsto, a najmanje njih koristi Fejsbuk, Tviter, Instagram, igrice i mejl.

DIJETA OD PETOG RAZREDA

Kada je u pitanju ishrana, mladi nemaju dobro razvijene navike. Samo 19,3 odsto jede voće svakog dana, ali čak 43 odsto svakodnevno konzumira slatkiše. Doručak tokom radne nedelje preskače polovina đaka. Međutim, tokom vikenda kada su im kod kuće roditelji doručkuje čak 83,9 odsto njih. Samo 21 odsto ispitanih đaka svakodnevno konzumira povrće. Skoro petina dece pije gazirana bezalkoholna pića više od jednom dnevno.

Takođe, sve je veći procenat devojčica petog razreda koje su mršave, ali su stalno na dijeti. Čak 40 odsto smatra da ima višak kilograma, a trećina ispitanih je na nekoj vrsti redukovane ishrane.

ZADOVOLJNI ŽIVOTOM

Iako se možda često žale da ih boli glava, stomak, noga, da im srce preskače i da im je muka, naročito kad treba izbeći kontrolni zadatak, dve trećine učenika ocenjuje svoje zdravlje kao odlično, a u pogledu kvaliteta života 79,7 odsto njih ocenjuje svoj život sedmicom na skali do 10.

Da nije baš sve tako tamno govori podatak da čak 82 odsto anketirane dece kaže da dobija od porodice potrebnu emocionalnu podršku i pomoć.

Podrška prijatelja, doživljava se kao manja od podrške porodice. Tako od 66 do 70 odsto dece pozitivno odgovara na pitanja da li prijatelji pokušavaju da im pomognu, računaju li na njih kada imaju problem i da li dele radost i tugu.

Da su nam deca zadovoljnija nego što mislimo pokazuje i podatak iz istraživanja da skoro tri četvrtine petaka, sedmaka i učenika prvog razreda srednje škole otvoreno razgovara s ocem o stvarima koje ih muče, a sa majkom probleme deli čak 86 odsto njih. Isto toliko učenika smatra da u porodici razgovaraju o bitnim stvarima.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker