TUGA: Legendarni kantautor Đorđe Balašević igubio bitku sa koronom

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom lečenja od kovida-19 na Kliničkom centru Vojvodina, potvrđeno je RTS-u.

Foto: Pinterest

Đorđe Balašević, Novosađanin koji je želeo da bude fudbaler, stihove je počeo da piše u osnovnoj školi.

Gimnaziju je završio vanredno, pošto je zbog matematike, fizike i hemije digao ruke od redovnog školovanja.Vickasti hit „U razdeljak te ljubim“ njegove prve grupe „Žetva“ sa 180.000 prodatih singlova bio je uspeh jugoslovenskih razmera.

Balašević je igrao u nekoliko serija, a snimio je i film „Rani mraz“, gde su između ostalih glumila njegova deca ali i njegov veliki prijatelj Rade Šerbedžija. Đorđe Balašević, rođen je 11.maja 1953. godine. Bio je član grupe „Žetva“ i „Rani mraz“, a 1982. započeo je solo karijeru.

Ukupno je objavio 14 albuma. Upisao je ali nije diplomirao geografiju. Ipak, povodom 50 godina Novosadskog univerziteta uručena mu je počasna diploma.

„Nije uvek lako kad si pred poznatim licima, kod kuće. Oni koji te ne vole, ne znaju to da sakriju, a oni koji te vole, ne znaju to da pokažu“, rekao je Đorđe Balašević na početku svog koncerta, koji je održao u Novom Sadu 2012. godine.

Tokom svoje karijere Balaševića su pratila mnoga osporavanja. Mnogi su mu zamerali što je snimio pesmu „Računajte na nas“, da bi on u svoju odbranu rekao: „Ja sam tu pesmu napisao pre 30 godina. Da sam ubio Tita već bi do sada izašao sa robije.“

Balašević je bio poznat kao veliki kritičar Miloševićevog režima, a dok je zemlja bila pod sankcijama, uzeo je slovenačko državljanstvo. Takođe, bio je ambasador dobre volje visokog komesarijata UN za izbeglice. Posle 2000. godine nije se javno politički eksponirao do 2008, kada je učestvovao u predizbornoj kampanji Borisa Tadića.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker