LOKALNI IZBORI U KOSTOLCU: Izvesna ubedljiva pobeda „naprednjaka“

U trci za 21-dno odborničko mesto u Gradskoj Skupštini Kostolac učestvovaće pet lista stranaka, koalicaja, pokreta i grupe građana.

Za 24. decembar zakazani su izbori na kojim će se birati odbornici za Skupštinu Gradske opštine Kostolac. Od osnivanja Gradske opštine Kostolac ovo su treći izbori po redu. Za predstojeće izbore prijavljeno je svega pet lista kandidata za odbornike, što je ubedljivo najmanji broj lista stranaka i grupe građana koje su prijavljene za učešće na izborima u odnosu na predhodna dva izbora. Podsećamo, na prvim organizovanim izborima u Kostolcu decembra 2009. godine bilo je rekordnih, 17 lista, a četri godine kasnija ta brojka je smanjena na 12. Ove godine prijavljene su liste koaliceje SNS-SPS, Demokratske stranke, koalicije SRS-PUPS, pokreta Dveri i GG “Iskorak“.

Kampanja stranaka ove godine gotovo se i ne primećuje, jer su agitovanja veoma tiha i mirna, što nije bio slučaj na prethodnim kampanjama kada su u Kostolac dolazili svi lideri stranaka sa svojim saradnicima po nekoliko puta tokom kampanje. Tada je bilo i ekcesnih slučajava kada su napadani aktivisti suparničkih stranaka tokom lepljenja plakata i obraćanju građanima. Toga ove godine nema. Svaka stranka vodi kampanja na svoj način, ne zadirući u rad druge stranke. Najaktivniji su aktivisti vladajuće SNS stranke, što je i razumljivo, jer su najbrojniji i imaju najaču infrastrukturu. Oni svakodnevno na svojim štandovima agituju i dele svoj propagandni materijal. Drugi aktivisti te stranke idu od kuće do kuće gde deleći propagandni materijal ubeđuju građane zašto bi trebalo da glasaju za njih, a treći prikupljaju sigurne i kapilarne glasove, dok ostali putem telefona kontaktiruju građane.

Nadvožnjak prelepljen plakatima SNS

Što se tiče samog Kostolca, sem plakata koalicije SNS-SNS nije se mogla videti nijedna sa druge liste. Isto je i sa bilbordima. Naprednjaci su iskoristili svoje pozicije vlasti pa su u Kostolac doveli ministre raznih resora koji su obilazili škole i druge institucije. Prvi je bio ministar prosvete Šarčević koji je obišao uveliko započete radove na rekonstrukciji Osnovne i Srednje tehničke škole. Posle njega u Kostolac je stigao i ministar za rad i socijalna davanja, Zoran Đorđević koji je i otvorio Kancelariju centra za socijalni rad Požarevac, kako bi građani Kostolca svoje zahteve ostvarivali kući, a ne, kao do sada u Požarevcu. U nedelju pomenute škole obišao je i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Ostali učesnici izbora svoju kampanju bazirali su putem društvenih mreža i direktnim obraćanjem građanima, kao i retkim učešćima na požarevačkim i kostolačkim lokalnim medijima.

Ipak, najuzbudljiviji predizborni dan bila je nedelja jer su toga dana u Kostolac došli lideri pojedinih stranaka, a neke stranke, kao SNS, održali su svoje završne konvencije. Konvenciju je održala i GG “Iskorak“. Prvo je u Kostolac stigao predsednik pokreta „Dveri“, Boško Obradović koji se prošetavši ulicama obraćao građanima. Svoj predizborni boravak u Kostolac završi je učestvujući na emisj, požarevačkog radija „Bravo“, „reč po reč“. U podne je lider demokrata Dragan Šutanovac sa saradnicima održao javnu tribinu na kostolačkoj pijaci, gde je odgovarao na pitanja građana. Prvi na listi Demokratske stranke, Aleksandar Popov rekao je da će njegova lista i pored svih teškoća ostvariti dobar rezultat, čak i bolji nego na prošlim. – Neće nas uplašiti pretnje koje dobijaju naši kandidati na listi i naši kontrolori na kutijama. Njima ne prete fizički već ih ucenjuju za posao, poručujući im da vode računa šta rade, jer u suprotnom mogu da ostanu bez zaposlenja. Te pretnje nas samo jačaju i homogenizuju i zbog toga sam siguran u dobar naš rezultat. Oni nisu fer jer nam čim zalepimo naše plakate, prelepe, iako vodimo računa da svojim plakatama ne ugrožavamo druge – poručuje Popov i dodaje da je vlast, kao rezervnu svoju listu, napravila koaliciju SRS-PUPS.

Aleksandar Popov

Najoštriju u kritici vlasti bili su predstavnici GG “Iskorak“ na svojoj završnoj konvenciji održanoj u pozorišnoj Sali. Oni su kritikovali loše poteze vlasti kako u državi, tako i u Kostolcu. Predsednik „Iskoraka“ dr Zvonimir Blagojević oštrom rečima podsetio je ministarku saobraćaja, Zoranu Mihajlović da nije ispunila svoja predizborna obećanja data pred prošle izbore, dok je bila ministar energetike – Ministarka je pred prošle izbore bila nekolika puta u Kostolac i tada je obećala da će se izdvojena preduzeća iz TE-KO Kostolac vratiti pod njenim okriljem. Obećanje nije ispunila, šta više ta izdvojena preduzeća pod teretom konkurencije sve više propadaju, a radnici se otpuštaju – podseća Blagojević.

Radikal Borivoje Kostić, koji na listi svoje stranke pod rednim brojem 13 kaže da ima veće šanse da ga pogodi grom nego da postane odbornik lokalnog parlamenta. – Ja se ne nadam odborničkom mestu ali sam siguran da ćemo ući u parlament sa petero odbornika, jer imamo najpoštenije kandidate, bez putera na glavi, kazao je dugogodišnji radikal.
I pozicija i opozicija uverena je u svoje dobre rezultate.

Borivoje Kostić

Predsednik opštine Kostolac, Ivan Savić ubeđen je u ubedljivu pobedu naprednjaka. – Uzećemo dve trećine glasova, što znači preko 15 odbornika. Pobeđujemo jer smo najbolji, a najbolji smo zato što ispunjavamo obećano – siguran je u pobedu Savić. I gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović siguran je u pobedu svoje stranke. – Pobeđujemo jer narod veruje nama. Samo ove godine u infrastrukturu Kostolca uložili smo preko 400 miliona dinara, a iduće će mo uložiti još i više. Za ove četri godine koliko smo u vlasti u Kostolcu, Kostolac se mnogo nabolje promenio – poručio je gradonačelnik.

Pune tribine

Za uveče toga dana zakazan je spektakl u vidu završne konvencije naprednjaka, gde je bio najavljen dolazak njihovog predsednika stranke i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Dosta pre početka mitinga sportska sala bila je krcata. U njoj je bilo, što na tribinama, što na terenu, prema policijskoj proceni oko dve hiljade ljudi. Kako reče jedan kostolčanin hala je bila puna ali nije siguran da su to sve bili kostolčani, jer mnoge ljude nije prepoznao. Njegovoj tvrdnji daje za pravo činjenica da je na obližnjem parkingu bilo parkirano dvadesetak autobusa, koje su dovezli aktiviste iz koalicije SNS-SPS. Petnaestak autobusa su dovezli pristalice SNS iz Braničevskog okruga, dok je bilo nekoliko autobusa iz Vranja, Niša, Novog Sada, Negotina… Miting je započeo intoniranjem himne Bože pravde u izvođenju Gradskog hora „Barili“. Prvi se obratio prisutnima Generalni sekretar predsedništva Nikola Selaković koji je obelodanio da na konvenciji neće prisustvovati predsednik stranke, Aleksandar Vučić, zbog sutrašnjeg odlaska u Rusiju na poziv njenog predsednika Putina. Ova vest je razočarala mnoge pristalice naprednjaka, a neki su, odmah posle tog saznanja napustili halu. No, bilo kako bilo na kraju mitinga, posle govora predsednice Narodne Skupštine, Maje Gojković koja je apostrofirala sve prethodne govornike poručivši svima da sigurno, i to ubedljivo pobeđuju, završni govor je održao, ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izvinuvšu se zbog kašnjenja, jer su tokom povratka iz Negotina imali saobraćajni udes.

Nekoliko naprednjaka, nakon završetka, glasno su govorili da su došli da slušaju Vučića, a ne Dačića.

– Da smo znali da neće da dođe Vučić, ne bi po ovom kijametu dolazili da slušamo Dačića, koji se šepurio kao paun, jer je u odsustvu predsednika, bio glavna zvezda večeri – u glas su rekli razočarani naprednjaci.

Sutradan, nakon održanog mitinga naprednjaka i gostovanja čelnika ostalih stranaka, pokreta i grupe građana razgovarali smo sa kostolčanima o predstojećim izborima. Zanimljivo je to, da od deset građana sa kojim smo razgovarali, svi su rekli da su nezadovoljni stanjem i u državi i u Kostolcu. Ali, od tih deset nezadovoljnika osam je reklo da će da sigurno da glasa za naprednjake, jer u njih imaju najviše poverenje, posebno u predsednika Vučića, koji, kako oni kažu, jedini može da izvuče zemlju od propasti i da narodu vrati pokradeno.

Jedan od onih koji veruje samo Vučiću je i Sava Zlatar, zvani Sava socijala kaže da živi zajedno sa ženom u samačkom hotelu koji je dosta oronuo. – Primam socijalnu pomoć od sedam hiljada dinara i od toga živimo ja i ženea. Poručio bih predsedniku Vučiću, kojeg mnogo volim i cenim, da poveća i socijalu, kao što će da poveća penzionerima penziju. Ujedno bih molio da se u Kostolcu izgrade stanovi za socijalne slučajeve, kao što grade smeštaj za izbeglice. Ipak, mi smo građani Srbije i prvo nama treba da se pomogne – rekao je Sava naglašavajući da će, on i njegovi, kao i do sada da glasa za SNS.

Morina i Zlatar sigurni glasaci SNS

Sličnog mišljenja je i Morina Memet (63) koji je vidno razočar nedolaskom predsedniga Vučića na miting rekao da je hteo predsedniku da preda pismo u kojem je naveo sve što ga muči. – U pismu sam napisao da vlast dobro radi ali da vlast u Kostolcu, na čelu sa predsednikom opštine, nije dobra, jer se bavi samo sobom, a na narod ne misle. Ja sam od osnivanja u SNS i uvek sam agitovao za nju. Ne mogu da podnesem da je na odborničkoj listi SNS ispred Roma sa kanala dokazani kriminalac, koji je osuđivan, a ne neki pošteni Rom. Ipak, na izbore izaći ću i ja i moja mnogobrajna familija, kao i svi Romi sa kanala i glasaćemo, kao i uvek za SNS, koji će opet da pobedi -, kategoričan je Memet.

Sve će se znati u nedelju, posle 20 časova, kada se zatvore glasačka mesta i prebroje glasovi. Do tada učesnici na ovim izborima na razno-razne načine boriće se kako bi dobile glas više.

Neprirodna koalicija

Sve u Kostolci iznenadila je koalcija SRS i PUPS, jer se smatra da je neprirodna. Upućeni kažu da je to potez vlasti kako bi pomogli radikalima, čiji je rejting očajan. Tako je urađeno u Mionicu gde su sa radikalima socijalisti, ali ovde vlast nije dala SPS radikalima, već je napravila koaliciju SNS-SPS, jer žele da osvoje 2/3 mandata, kako bi u naredne četri godine mirno vladali i pratili izgradnju trećeg bloka elektrane u Drmnu od 350 megavata, izgradnju pristaništa i drugih kapitalnih investicija, pošto je vrednost tih investicija preko 500 miliona evra. Ove pretpostavke potvrđuje činjenica da su na završnoj konvenciji naprednjaka prisustvovali predsednik i potpredsednik Gradskog odbora PUPS-a.

Predizborni paketi

Kao i svaki put, prilikom bilo kojih izbora, i ovog puta deljeni su paketi sa životnim namirnicama. U organizaciji Romskog edukativnog centra, koji je u te svrhe nabavio preku tonu razne robe široke potrošnje (šećer, brašno, so, testenine, konzerve, kućna hemija…) nakon zavšretka mitinga SNS-SPS, svaki Rom iz Kostolca, koji je prisustvovao mitingu dobio je po paket sa namirnicama, a pakete koji su preostali biće podeljeni pre i na dan samog izbora.

Predizborni paketi

Predizborna ćutnja i plakati

Dva romska tinejdžera rekli su nam da mnogo vole kada budu izbori. – Nas tada uzmu, kao i sada, da za crvenu lepimo plakate. Uz to dobijamo i sendviče i sok. Milina jedna. Sada smo do nedelje angažovani i svaki dan radimo. Da Bog da da bude izbori svake godine – u glas pričaju ovi mladići. Na opasku kako će da lepe plakate do nedelje, kada u petak počinje izborna ćutnja oni su rekli: “Nas se to ne tiče. Mi lepimo i ćutimo i tako ne kršimo nikakva pravila“.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker