NOVI SKANDAL: JKP „Vodovod i kanalizacija” Požarevac godinama truje policiju

Požarevačko komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” od prošle nedelje je pod lupom istražnih organa zbog navoda o neispravnoj pijaćoj vodi u zgradama lokalne saobraćajne policije i šećerane, sve zahvaljujući pravovremenoj prijavi uzbunjivača Darka Nenadića, inače zaposlenog u tom preduzeću.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Požarevcu/Foto: M.V.

Nenadić je prošle nedelje podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u Požarevcu u kojoj je optužio direktora „Vodovoda“ Aleksandra Dimitrijevića da je „naredio ili u najmanju ruku dozvolio” eksploataciju vode sa vodoizvorišta „Meminac” koja je hemijski i mikrobiološki neispravna.

Uzbunjivač je samoinicijativno početkom juna uzeo uzorke vode iz čajne kuhinje stanice saobraćajne policije u Požarevcu koje je odneo nadležnom Zavodu za javno zdravlje u tom gradu. Kako Nenadić u prijavi navodi, rezultati su pokazali da je voda zdravstveno nebezbedna zbog povišenog prisustva fekalnih bakterija i nitrata.

Osim iz zgrade policije, uzbunjivač je uzeo i vodu iz portirnice šećerane i rezultati su bili slični – utvrđen je nedozvoljen nivo nitrata.

Nenadić objašnjava da je još 2001. godine vodoizvorište „Meminac” zatvoreno rešenjem Ministarstva zdravlja baš zbog visokog prisustva ovih materija.

Posle Nenadićeve prijave, policija i tužilaštvo su munjevito reagovali i istog dana zamenica javnog tužioca Vladanka Pantić poslala je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja od Zavoda za javno zdravlje Požarevac i da u slučaju potrebe izvrše nova uzorkovanja vode.

Ovakva uzorkovanja su, kako Pištaljka saznaje, izvršena ali nadležni istražni organi ne dozvoljavaju da se njihovi rezultati objave zbog interesa vođenja istrage. Uzbunjivač Nenadić nam je preneo da su istražni organi posetili i sam „Vodovod“ te da rukovodstvo tog preduzeća sada pokušava da prikrije dokaze izvođenjem radova na spornoj lokaciji. Zbog toga je podneo dopunu krivične prijave zahtevajući da se dokazi obezbede.

Lokalni portal „Te2” preneo je da su zbog prisustva nitrata i fekalnih bakterija pred zgrade saobraćajne policije i Šećerane postavljene cisterne s pijaćom vodom, dok u „Vodovodu“ tvrde da je voda ispravna na ostatku mreže u gradu. Ovaj medij citira izjavu direktora „Vodovoda“ Dimitrijevića da je došlo do mešanja vode u sistemu i da je samo ugrožen krak koji izlazi na policiju i šećeranu.

Istraga se nastavlja, a uzbunjivač Nenadić tvrdi da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ sve vreme svesno ugrožavao korisnike koristeći celodnevno vodu sa vodoizvorišta „Meminac” koje je zagađeno zbog bakterija iz brojnih septičkih jama te nitrata koji su produkt đubrenja zemlje.

Nenadić već duže vreme vodi pravnu bitku sa rukovodstvom svog preduzeća jer je još 2017. godine prijavio da je u izgradnji deonice vodovoda u Požarevcu korišćen lepak koji je mogao imati kancerogeno dejstvo. Posle te prijave, Nenadić je dobio otkaz ali je intervencijom advokata Savetovališta za uzbunjivače portala Pištaljka vraćen na posao.

PO PRIJAVI UZBUNJIVAČA AGENCIJA PREPORUČILA SMENU DIREKTORA

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je 15. marta ove godine, takođe po prijavi uzbunjivača Darka Nenadića, da je direktor „Vodovoda“ Aleksandar Dimitrijević u sukobu interesa zato što je omogućio svojoj supruzi Jagodi, inače zaposlenoj u tom preduzeću, raspoređivanje na drugo radno mesto sa višim koeficijentom za obračun zarade.

Konačnim rešenjem Agencije utvrđeno je da je Dimitrijević postupio suprotno odredbama zakona koje regulišu sukob interesa i sa svojom suprugom zaključio aneks ugovora o radu kojim je „raspoređena na radno mesto glavni laborant-tehnolog”, čime je pomenuti koeficijent uvećan sa 2,40 na 2,90.

O postojećoj promeni ugovora Dimitrijević nije obavestio Agenciju, pa mu je stoga izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije.

(Tpknews.com/Pištaljka)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Vrlo ozbiljna kazna za ovako sitan prekrsaj ,objavljivanje preporuke koju i onako niko ne cita i ne ubvazava osim obicnih smrtnika.
    A da mu ipak pojacaju kaznu pa neka u svesci za domaci 10 puta napise je sam kriv samo ne znam zasto

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker