TRADICIONALNE KONJIČKE TRKE: U Kasidolu održane konjičke trke i otvorena po prvi put izložba sitnih životinja (FOTO)

Todorova subota, tradicionalna manifestacija koja se u narodnom predanju, između ostalog, vezuje za konje i konjarstvo, održana je i ove godine u stiškom selu Kasidolu nadomak Požarevca.

Kasidol je od juče bogatiji za još jednu manifestaciju a to je izložba sitnih životinja koju je po prvi put organizovalo udruženje Kikirez.

Na ovoj izložbi bilo je preko 70 izlagača a otvorio je predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić:

– Danas, kako naša duga tradicija to nalaže, na Todorovu subotu prisustvujemo tradicionalnim kasidolskim konjičkim trkama ali takođe započinjemo još jednu tradiciju, izložbu sitnih životinja. Svakako, najpoznatija manifestacija vezana za naše četvoronožne prijatelje u ovom kraju su Konjičke igre, ali ova vaša ima podjednak ako ne i veći značaj za sve ljubitelje i uzgajivače konja u Požarevcu i okolini. Ako je Ljubičevska ergela najpoznatija, Kasidol je najplodniji i najproduktivniji deo našeg okruga kada govorimo o vrhunskim grlima i veštim jahačima. Todorova subota, spada u one praznike koji slave početak letnjeg perioda, pa se u nekim krajevima naše lepe Srbije može čuti da je to dan kada Sveti Todor uzjaše konja i ode da dovede leto. Druga priča kaže da je to dan kada rode potkivaju svoje nevidljive konje, pred veliki put, da bi stigle u naše krajeve za Mladence. Podsećam da je ovo i dan kada su nekada kafedžije u požarevačkom kraju držale svoj esnafski pir a vi ovde u Kasidolu objedinili i jedno i drugo pa uz slavlje odajete počast ovim plemenitim životinjama. Neobično mi je drago što sam zajedno sa vama deo ove velike narodne svetkovine, želim Vam svima dobro zdravlje i lep provod danas sa svojim prijateljima, rođacima i komšijama –, rekao je Ilić.

Nakon izložbe sitnih životinja otpočele su tradicionalne trke. Organizator manifestacije je Konjička sekcija „Kasidol“ i Konjički klub „Knez Mihailo“ iz Požarevca uz podršku grada Požarevca.

Održane su tri galopske trke i to: „Memorijal Zorana Ivića Miglje“ 1200 metara za sva grla od 3 godine i starija, „Sveti Todor“ 1600 metara za sva grla od 3 godine i starija i „Pehar sela Kasidol“ na 1000 metara za sva grla od 3 godine i starija. Trkama u subotu prisustvovao je i gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima.

– Žao mo je što danas ovde na Hipodromu Kasidol je loše vreme, gde se duže od jednog veka tradicionalno održavaju ove trke, jer poznato je da su Kasidolski višebojci otvorili Ljubičevske konjičke igre davnih šezdesetih prošlog veka, i drago mi je što i pored ovakvih loših vremenskih uslova su smogli snage da se održe trke –, rekao je Spasović, i još je dodao da je ovo jedna lepa uvertira za predstojeće 55. Ljubičevske konjičke igre.

Pehare pobednicima pomenutih trka uručili su čelni ljudi grada Požarevca, a pobedniku glavne trke Knez Mihailo pehar je uručio gradonačelnik Požarevca.

Organizatori ove trke su se zahvalili gradonačelniku i predsedniku Skupštine na podršci u organizovanju trke i izložbe sitnih ljubimaca.

TODORICA I KONJI

Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu Velikog Vaskršnjeg posta. Todorovu subotu, ili Todoricu, slavio je i esnaf pekara. Za taj dan u pojedinim krajevima održali su se raznovrsni običaji. U selima Istočne Srbije priprema se žito, odnosno koljivo, kao za svaku Krsnu slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice. Na taj dan se pali smeće radi zaštite, zapravo za zdravlje konja i porodice, radi odavanja poštovanja demonima i kao zaštita od zmija. Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra (jer demoni ne vole dim), a decu treba okupati pre konjskih trka. Mnogi i danas veruju da potkovica donosi sreću. Todorov kult, kao ostatak tračkog konjanika, prisutan je u Istočnoj Srbiji, dok je u drugim delovima gotovo nestao.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker