POKLONILI 16 MILIONA ZA DVE GODINE: Humani monasi manastira Tumane daruju ugrožene

Manastir Tumane kod Golupca najposećeniji je manastir na području Braničevskog okruga, jer ga tokom godine obiđe na desetine hiljada vernika iz mnogih krajeva zemlje i okruženja.

Monasi manastira Tumane

Zahvaljujući njihovim donacijama, ceo manastirski kompleks iz godine u godinu sve je lepši i uređeniji. Međutim, humani monasi ove srednjovekovne svetinje, na čelu sa svojim igumanom Dimitrijem, veliki deo donacija koriste tako što ih poklanjaju ugroženima.

– Verni ljudi su uvek bili uz Tumane, pa bratstvo pokušava biti uz narod – poruka je tumanskih monaha kad su donacije u pitanju.

Prema zvaničnim podacima manastira, u prethodne dve godine oni su u robi i novcu darivali ukupno 16.101.180 dinara. Među robnim donacijama su dekontaminator vazduha za Opštu bolnicu u Požarevcu, 2.468 božićnih paketića domovima za decu i omladinu i odeća za ustanove koje brinu o deci i odraslima sa posebnim potrebama.

– Veliko hvala sveštenstvu i ljudima koji pomažu manastir Tumane na donaciji novogodišnjih paketića. Hvala što mislite na našu decu kojoj svaka pažnja i pokloni puno znače, čine ih srećnim i radosnim – poruka je od decembra 2020. godine upućena iz Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici.

Novčane donacije upućene su na više adresa – ustanovama, manastirima, crkvama i pojedincima. Od toga, 6.126.000 dinara uplaćeno je za lečenje bolesne dece i odraslih. Praksa pomaganja u Tumanu postoji već godinama. Tako je 2020. godine ugroženim pojedincima poklonjeno 53.000 dinara, za uređenje Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Bariču izdvojeno je 50.000, a oko 900 korisnika kragujevačkog doma „Male pčelice“ dobilo je 400 kilograma pečenja.

U avgustu 2020. godine čak deset opštih bolnica u Srbiji od manastira je dobilo na poklon peškire za kovid odeljenja, u vrednosti od 90.000 do 120.000 dinara. Domu za smeštaj odraslih lica „Kulina“ uručena je donacija vredna 326.200, koju su činili peškiri, košulje, čarape i hrana. Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu dobila je peškire, čarape, košulje, posteljinu, ćebad, brašno, pirinač, ulje, džem, med, makarone i kafu, ukupne vrednosti 541.410 dinara.

POMAŽU SVIMA

U novembru prošle godine, na ime novčane pomoći monasi su uplatili 2.179.000 dinara – za crkve 236.000, za sveštenike 120.000 i za građane 13.000. U 2020. godini pomoć je poslata i van granica Srbije, kada su stradali u zemljotresu u Hrvatskoj dobili novac i namirnice u iznosu od 519.000 dinara.

PROČITAJ I

5 Komentari

  1. Šta bi gospodo novinari? Od teškog pljuvanja, sada pišete o manastiru i monasima u superlativu. Da li vas je pritisnuo advokat iz Novog Sada ili ste i vi dobili novac?

  2. Ovo je teska mafijaska bratila na celu sa ovim gandalfom sa stapom, napuniki su se oni samo tako.U ocima im se vidi da niko od njih nema cistu i dobru dusu.

  3. Ovi napredni- popovo-paćenici su baš savremeni u duhu ,,robin hud,, samo malo smutno, mučno je i proći putem kraj njihovih dvora, a kamoli stati, al budala ima onde zato i jesmo tu nigde,…

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker