GOLUBAC: Kanalizaciona mreža za tri naselja (FOTO)

Implementacija projekta Strategija upravljanja otpadnim vodama u Dunavskom bazenu, za izradu projektne dokumentacije, koju sprovode, opština Golubac iz Srbije i opštine Đermata i Dumbravica iz Rumunije.

kanalizaciona-mreza-za-tri-naselja-2

Opština Golubac i Rumunske opštine Dumbravica i Đermata u zajedničkom projektu – rešavanje problema otpadnih voda u naseljima Vinci, Usije i Žitkovica. Vrednost projekta je 566 hiljada evra, od kojih je iz IPA fondova EU izdvojeno 85 odsto ovih sredstava, a opština Golubac 187 hiljada evra.

Od početka ove godine, opština Golubac u saradnji sa Rumunskim partnerima iz opština Dumbravica i Đermata impletira projekat ,,Strategija upravljanja otpadnim vodama u Dunavskom bazenu’’ koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija, čija je vrednost 566 hiljada evra.

kanalizaciona-mreza-za-tri-naselja

Ovaj projekat su javnosti u Golupcu predstavili koordinator na projektu Dalibor Mihajlović, zamenik predsednika opštine Golubac, Saša Marjanović, predsednik Rumunske opštine Dumbavica Viktor Malak i generalni direktor firme ,,Pro-ing’’ iz Novog Sada koja radi projekat tehničke dokumentacije i zemljišne studije, Goran Vukobratović.

Kao rezultat projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom, opština Golubac dobija dokumentaciju za izgradnju i širenje kanalizacione mreže u naseljima Vinci, Usije i Žitkovica.

kanalizaciona-mreza-za-tri-naselja-1

– To je projakat koji se radi sa našim partnerima iz Rumunije, odnosno opštine Dumbravica i Đermata, čija je vrednost 566.271,54 evra, od čega Evropska Unija učestvuje sa 85 odsto, od ukupnog odvojenog budžeta. Opština Golubac izdvojila je za ovaj projekat 187.030 evra, a period implentacije je 12 meseci, sa početkom od prvog januara ove godine, rekao je koordinator projekta za opštinu Golubac, Dalibor Mihajlović.

Opština Golubac sa susednom Rumunijom, otpočela je saradnju još 2013 godine na različitim projektima, te se tako i izdvojila ideja za rešavanjem pitanja otpadnih voda. Plan obe strane je da se izgrade kanalizacione mreže za sva naselja, i inicijalna ideja se odnosi na sva mesta u ovoj podunavskoj Opštini.

kanalizaciona-mreza-za-tri-naselja-3

– Hteo bi posebno da se zahvalim našim rumunskim partnerima, stručnom timu firme ,,Pro-ing’’ iz Novog Sada koja učestvuje u ovom projektu, koji ćemo realizovati u saradnji sa Evropskom Unijom. Ova investicija je od velikog značaja za razvoj naših sela kao i grada Golupca. Realizacijom ovog projekta prekogranične saradnje opštine Dumbravica, Đermata i Golubac, učvrstiće saradnju i stvoriti preduslove za razvoj turizma u Dunavskom bazenu, naglasio je zamenik predsednika opštine Golubac, Saša Marjanović.

Projektom je predviđena izrada zajedničke strategije upravljanja otpadnim vodama u Dunavskom bazenu u tri opštine u pograničnoj zoni Srpsko-Rumunske granice, kao i tehnički projekat i studije izvodnjivosti za realizaciju izgradnje kanalizacione mreže na području opštine Golubac 30 kilometara i u Rumunskim opštinama Dumbravica i Đermata oko 47 kilometara.

kanalizaciona-mreza-za-tri-naselja-4

– Radujem se što sam prvi put u ovom lepom mestu i mogu reći da sam ipresioniran ovim što sam video u Golupcu, zatim Golubačku tvrđavu koja se obnavlja kao i druge znamenitosti vaše opštine, izjavio je predsednik Rumunske opštine Dumbravica, Viktor Malak. On je dodao da,da će i pored ovog projekta imati u budućnosti još bolju saradnju između ove dve opštine. Dumbravica je u proteklom periodu konkurisala sa sedam projekata, od kojih su prošla četiri i čija je realizacija u toku. Imamo iskustvo u tome, i ako nađemo još novca, prvenstveno iz Evropske Unije, što ćemo poboljšati kvalitet života naših građana sa obe strane Dunava, rekao je Malak.

Tehničku dokumentaciju i zemljšne studije na projekatu ,,Strategija upravljanja otpadnim vodama u Dunavskom bazenu’’ za opštinu Golubac radi firma ,,Pro-ing’’ iz Novog Sada.

– Kada pričamo o ovom projektu u koji smo mi uključeni, samo da kažem,da smo jedna od najvećih inžinjering kuća u Srbiji koja se bavi problematikom tretmana otpadnih i pitkih voda. U slučaju Opštine Golubac, bili smo zainteresovani da učestvujemo u realizaciji ovog projekta, odnosno u ovoj fazi u kojoj se on sada nalazi. Dakle, u pitanju je zbrinjavanje komunalnih, pre svega otpadnih voda, u tri naseljena mesta, i na osnovu podataka koje smo dobili, naši stručni timovi uključili se u reašavanje ovog problema, objasio je Goran Vukobratović, generalni direktor ,,Pro-ing’’ iz Novog Sada.

kanalizaciona-mreza-za-tri-naselja-5

Ovim projektom prekogranične saradnje stvoriće se mogućnosti za izgradnju i širenje kanalizacione mreže, kao i unapređenje turizma u Dunavskom bazenu. Eksperti na ovom projektu i ostali učesnici iz lokalne vlasti vide mogućnost za dalju saradnju, s obzirom da su IPA fondovi otvoreni do 2020. godine.

TPKNEWS/Lj. Nastasijević

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker