OBAVEŠTENJE ZZJZ: Proglašena epidemija gripa na teritoriji Braničevskog okruga

28. decembra 2016. godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju gripa (Influenza virus identificatum) na teritoriji Braničevskog okruga.

Na osnovu redovnog epidemiološkog nadzora nad gripom u sezoni 2016/17. godine, došlo je do povećanja broja obolelih, prema populacionom nadzoru, u periodu od 50. do 51. izveštajne nedelje 2016. godine u odnosu na period od 40. do 49. izveštajne nedelje 2016. godine, (u 49. nedelji stopa incidencije 153,6 na 100 000 stanovnika, u 50. nedelji stopa incidencije 290,3 na 100 000 stanovnika, u 51. nedelji stopa incidencije 857,7 na 100 000 stanovnika).

Aktivnim epidemiološkim istraživanjem i laboratorijskim ispitivanjem briseva kod obolelih pacijenata na teritoriji Braničevskog okruga, potvrđeno je prisustvo virusa gripa A (sezonski AH3) kod 6 obolelih osoba.
Opšte mere prevencije su najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog virusom influence, a tu spadaju:

-držanje odstojanja od najmanje 1 m od drugih osoba,
-higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom),
-higijena ruku i
-provetravanje prostorija.

Osobama sa blagim oblikom bolesti se preporučuje izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova i antibiotika sprovodi se samo po preporuci lekara.

Osobe koje neguju obolele od gripa izazvanog virusom influence treba da peru ruke nakon svakog kontakta sa njima.

U slučaju da dođe do pogoršanja simptoma konsultovti izabranog lekara.

Sedam (7) dana nakon pojave simptoma obolele osobe nisu više zarazne za svoju okolinu.

Najbolja preventivna mera je vakcina protiv gripa.

TPKNEWS/ZZJZ

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker