EKSLUZIVNO OTKRIVAMO: Dok nevladine organizacije jure funkcionere iz Velikog Gradišta zbog krivolova, drugi su to dobro unovčili! (VIDEO)

Vest da su u ataru Belog Bagrema kod Velikog Gradišta 21. januara, pronađena tri lokalna lovca sa ubijenim zaštićenim divljim guskama zadigla je veliku medijsku, a i političku prašinu.

Bgat ulov u Labudovom oknu

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Velikom Gradištu, policija je prikupila podatke i sačinila izveštaj o slučaju krivolova zaštićenih ptica počinjenog u ataru Belog Bagrema 21. januara, u kojem je postupala po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako se navodi u izveštaju, po izlasku na teren 21. januara 2017. godine, zaustavljena su dva putnička vozila. U prvom, marke “fiat”, koji je vozio Miša Đorđević (34) iz Zatonja, pronađena je jedna siva guska i lovačka puška sa patronama. U drugom vozilu, marke “pežo”, u kojem je vozač bio Vladimir Štrbac iz Velikog Gradišta, a suvozač Slađan Marković iz Rama, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište i predsednik Lovačkog udruženja “Golub”, pronađeno je 12 divljih pataka, jedna siva guska i dve puške sa patronama.

Ulovljena divljač i oružje su oduzeti. Patke su predate na čuvanje lovočuvaru LU “Golub”, a guske veterinarskoj stanici “Rajčić”, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Sačinjeni izveštaj, policija je predala tužiocu na dalje postupanje i, najverovatnije, protiv aktera ovog krivilova biće podnete adekvatne krivične prijave. Pošto su se u medijima pojavili napisi o ovom slučaju, Slađan Marković demantovao je optužbe iznete na njegov račun, uz tvrdnju da su divlje guske već bile mrtve kad su na njih naišli.

U međuvremenu redakcija “TPKNEWS”, došla je u posed video snimka krivolova stranih državljana (Rumuna) u Labudovom oknu, u periodu oko Nove godine. To nam možda i ne bi privuklo pažnju, da nismo primetili da su čamci koji su strani državljani koristili, iznajmljeni od “Vojvodinašume”.

Mi smo poslali mejl Pomoćniku direktora za lovstvo i ribarstvo Branislavu Stankovu u “Vojvodinašume” sa zahtevom objašnjena, ali odgovor još uvek nismo dobili.

Kako nezvanično saznajemo, nevladine organizacije su sa razlogom preusmerene u traganju za krivolovcima u opštini Veliko Gradište, jer u periodu od početka decembra pa sve do kraja februara ima dosta stranih državljana koji dolaze u Vojvodinu, naročito Rumuni, zbog lova na divlje guske i to dobro plaćaju.

Kontaktirali smo i nevladinu organizaciju Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kao i Tim za borbu protiv krivolova.

Društvo za zaštitu i ptica odgovorili su nam da i njih izuzetno interesuje šta se događa na Labudovom oknu. Posebno ih interesuje zona u kojoj se lovi, period kada se lovi i vrste pataka i gusaka koje su ubijene. Lovište kojim upravljaju “Vojvodinašume” odavno je poznato kao mesto stradanja lovnih i nelovnih ptica i o tome su i oni godinama unazad pisali.

Na fejsbuk stranici Tima za borbu protiv krivolova pojavio se snimak na kome tvrde da je nastao u januaru 2014. godine, na teritoriji opštine Veliko Gradište preciznije u Kamijevu.

Mi smo kontaktirali Lovačko udruženje “Fazan”, sa sedištem u Srednjevu u opštini Veliko Gradište, jer ovom Lovačkom udruženju pripada Kamijevo, i dobili smo potvrdu da su dva lovca na snimku iz njihovog Lovačkog udruženja, međutim kako su nam objasnili, mala je verovatnoća da je snimak nastao u bilo kom delu opštine Veliko Gradište, jer su ista ta dva lovca te 2014. godine, kada je snimak nastao, bili u lovu u Vojvodini.

Kako je za “TPKNEWS” rekao Slađan Marković predsednik Lovačkog udruženja “Golub” iz Velikog Gradišta.

“Posle ovih događaja broj izlazaka u lov se smanjio, a broj džipova sa kojima zeleni dolaze povećao, ali da i dalje nisu doneli ni jedno zrno pticama ni bilo kojoj drugoj divljači, a lovci i dalje prilikom svakog izlaska obilaze svoja hranilišta, jer svaki lovac ima svoje hranilište i stara se da uvek u zimskom periodu bude puno hrane! Dok se zeleni samo vozikaju okolo.”

TPKNEWS/M.Lalić

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker