ČASNI OCI BEZ ČASTI: Crkva zgrće milione uništavanjem prirodnog bisera Braničevskog okruga (FOTO)

Svaki manastir funkcioniše kao gazdinstvo, a, uprkos netransparentnosti njihovih poslovanja, poznato je da se tone i tone zdravog drveća seče i prodaje za drvnu građu, pritom nekontrolisano uništavajući prirodna bogatstva.

Foto: TPKNEWS

Zaovačka šuma sa jezerom nedaleko od istoimenog manastira u opštini Malo Crniće jedno je od najlepših mesta u Braničevskom okrugu. Svi koji posete ovo jezero govore o netaknutoj prirodi upravo jer do sada još niko nije uništavao šumu, betonirao okolinu jezera i gradio ilegalne objekte. Zato ovo mesto predstavlja raj za ljubitelje prirode koja nije pretvorena u “turističku atrakciju” već je ostavljena da bude onakva kako je izgledala u starija vremena.

Stotine hektara pretežno hrastove šume koja okružuje jezero stanište su brojnih strogo zaštićenih vrsta insekata, sisara, kao i mnogih zaštićenih biljnih vrsta. Malo je poznato da je Zaovačka šuma do skoro bila stanište jelena lopatara, čiji nestanak sam po sebi govori o tome kako se vodi računa o ekosistemima u ovom kraju.

Ipak, umesto da šuma koja okružuje jezero bude pod zaštitom države, čitavim prostorom od više hiljada hektara raspolaže SPC Eparhija Braničevska. I to ne bi predstavljalo problem da se crkva na adekvatan način ophodi prema ovom prirodnom dobru.

Kada šetate Zaovačkom šumom na svakih nekoliko metara ćete naići na natpise i table koji vas obaveštavaju da ste na “manastirskom imanju”. Ovo je jasna poruka da niko nema pravo na eksploataciju šume…Niko osim firmi sa kojima crkva otvoreno sarađuje., a jedna od njih je kontroverzna “Fornet d.o.o.”, od ranije poznata po uništavanju šuma u zaštićenoj dolini Pčinje i u drugim mestima.

Zabrinjavajuć je podatak da za sve krađe od strane ove firme, Republička šumarska inspekcija nije podnela ni jednu krivičnu prijavu. Sada su došli na Zaovačku goru i ako se šuma ne zaštiti i seča trajno ne zabrani pitanje je vremena kada će potpuno nestati.

Meštani kažu da je većina stabala isečena tokom jeseni i zime, jer tada nema posetilaca i radnici mogu neometano da seku.

,,Sada kada sve buja panjevi se ne vide lako, ali kada zađete dublje videćete da je svako drugo stablo u ovom delu šume isečeno.” – rekao je jedan od meštana obližnjeg sela Toponice.

U pitanju je drveće staro i preko 150 godina. Stabla koja su ove zime isečena nisu bila suva I trula, kao ni ona u zaštićenoj dolini Pčinje. Ipak I takva stabla su stanište zaštićenih vrsta ptica.

,,U redu je što crkva nešto koristi za svoje potrebe, ali nije u redu što prodaju stotine metara hrasta I šalju za Beograd” smatra ovaj meštanin Toponice.

Kada na internetu pretražujete firmu “Farnet d.o.o.” možete pronaći inostrane firme koje se bave preradom I prodajom drveta hrasta poreklom iz Srbije.

I, to nije sve što se dešava sa Zaovačkom gorom.

Naime do sada su svakog vikenda na jezero dolazili posetioci, ljubitelji prirode, gljivari, porodice sa decom da uživaju u šumi ispred prelepog lovačkog doma koji se nalazi odmah uz jezero. Ovo je I dalje moguće, ali ukoliko platite!

LOVAČKI DOM PRETVOREN U RESTORAN NA ZAOVAČKOM JEZERU

Lovački dom koji se takođe nalazi na crkvenoj zemlji je izdat fizičkom licu, kako kaže ,,na deset godina”, iako objekat uopšte ne postoji u katastru. Posetioci Zaove sada više ne mogu da sede na klupama ispred lovačkog doma I uživaju u prirodi ako za to dobro ne plate.

Čak se I drveni stolovi I klupe koje su posetioci I lovci besplatno koristili godinama sada izdaju. U pokušaju da se oslobode vegetacije iz jezera koja im kvari posao, vlasnici ovog nelegalnog restorana su sav mulj mehanički izvukli na površinu I na taj način narušili ekosistem.

Ipak prava slika bahatosti vidi se kada se priđe sa zadnje strane. Naime novi ,,vlasnik” je napravio malu deponiju iza ovog divljeg restorana. Tu se uz gomilu smeća nalazi i kuhinja na otvorenom u kojoj se verovali ili ne sprema hrana za goste…

Mesto nekada netaknute prirode pretvoreno je u ruglo opštine Malo Crniće I celog ovog kraja. Do sada još niko nije postavio pitanje Braničevskoj eparhiji I nadležnim organima – Kakvo se to divljaštvo dešava na Zaovačkoj gori?! I meštani okolnih sela se pitaju da li će I kada neko reagovati.

(Ekipa Tpknews.com)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Kaluđeri nisu Crkva..kaluđeri su OKUPATORI Crkve i pljačkaši Crkvenih Opština uz pomoć državne mafije…Sva imovina na teritoriji jedne Crkvene opštine je NEPRIKOSNOVENA svojina te Crkvene opštine..Manastiri nemaju vlasništvo ni pečat..pečat je Crkvene opštine ne čijoj se teritoriji nalazi manastir..

    1. Џуџа ти си болестан и то од тешке болести која се на србском језику зове – мржња. Она је излечива, алу ти си тежак случај. Иди у Заову, покај се, можда се и спасеш.

  2. Sta se to desava, ko se infiltrirao u srpske manastire i cini zlocin nad prirodom. Licno sam video naslagane metre i metre posecenih stabala, prvo pored manastira Cetereze, pa pre dve godine ispred manastira Vitovnica i naravno sve to za prodaju. Najnovija prica je da je manastir Tumane otkupio sume od manastira Gornjak i da su u toku velike sece. Pa onda seca hrastova u Miljakovackoj sumi pa jos i u Zaovi. Omrznuce narod i crkve i manastire a to je nekom mozda i cilj

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker