RAZVOJ NA SVIM POLJIMA: Od proleća, u opštini Veliko Gradište oko 300 novih radnih mesta!

Odgovornom poslovnom politikom ulaže se u sva naselja, preko asfaltiranja, vodosnabdevanja, turizma, privrede, prosvete i socijalne oblasti.

Dragan Milić

Za opštini Veliko Gradište sve češće se čuje u našoj javnosti, ne samo zbog čuvenog Srebrnog jezera, već i zahvaljujući uspešnoj realizaciji brojnih projekata. Asfaltiraju se putevi, grade se hoteli i sportski objekti, obezbeđuje se vodosnabdevanje za celu opštinu, pomažu roditelji, učenici i socijalno ugroženi. Kad se sagleda sve urađeno od januara meseca, predsednik opštine, Dragan Milić, i njegovi saradnici, imaju mnogo razloga da budu izuzetno zadovoljni ovom godinom koja je na izmaku.

“Od Evropske unije dobili smo 4,5 miliona evra koje smo iskoristili za gradnju vodoizvorišta u Ostrovu, za nove bunare, fabriku vode, trafo stanicu koja je omogućila i naselju Beli Bagrem stabilno snabdevanje. Izgrađen je i rezervoar od 1.500 kubika, kako bi se vodovod širio ka selima. Sad pokušavamo da dobijemo sredstva za vodovode u Kumanu, Topolovniku, Carevcu, Ostrovu, a zatim i u ostalim selima. Imam informaciju da će nam Ministarstvo poljoprivrede odobriti tražena sredstva za ove namene”, kazao je Milić.

Vodoizvorište Ostrovo

Opštinsko JKP “Dunav Veliko Gradište” preuzelo je seoske vodovode, kako bi se obezbedila zdrava pijaća voda za meštane. Reč je o vodovodima u Carevcu, Tribrodu, Topolovniku, Srednjevu… “U rezervoaru u Srednjevu bilo je svega i svačega. On je sada očišćen i dezinfikovan, pa meštani imaju zdravu vodu za piće”, rekao je Milić. Gradi se i vodovod u Kurjaču sa oko  70 priključaka, kao i Majilovcu. Radovi će biti okončani naredne godine, a zatim sledi gradnja i u Sirakovu.

Opština Veliko Gradište raspolaže trenutno sa 200 litara vode u sekundi. Višak od 100 litara spremni su da ustupe gradu Požarevcu, kako bi obezbedio dovoljan kapacitet za sve potrošače. Takođe, vode se razgovori i sa Kostolcem, kako bi se sagledale mogućnosti da topla voda iz termoelektrana greje i naselja u Velikom Gradištu, kao i objekte na obali Srebrnog jezera. “Na jezeru planiramo još jedan gejzir, gradnju hotela i dovođenje odbojkaša, gradnju fudbalskog terena i još jednog bazen u akva parku. Naš investitor Slobodan Vučićević i njegov “Silver lejk”, najavio nam je i proširenje hotela koji će imati i zatvoreni bazen, rekao je Milić.

Dosta se radi i na asfaltiranju. Krajem prošle i početkom ove godine asfaltiranje je bilo najveća investicija od rata do danas. Asfaltirano je oko 20 kilometara o trošku budžeta. U Doljašnici su meštani sami sakupili 80.000 evra i od toga je asfaltirano skoro celo selo. Novac su sakupili i u Ljubinju i Češljevoj Bari, gde će od tih para da ulože i u crkvu, a radovi će se izvoditi sledeće godine. “Prošle godine u asfaltiranje je uloženo 30, a ove 32 miliona dinara. I kroz program prekogranične saradnje planiramo asfaltiranje pet ulica ka Dunavu, i za to ćemo tražiti 300.000 evra”, rekao je Milić.

Na obali Srebrnog jezera trenutno se grade temelji sportske hale, kod košarkaškog kampa “Teo 4”, našeg reprezentativca Miloša Teodosića, u kojem je ostvareno preko 20.000 noćenja. Za gradnju je planirano 120 miliona dinara, a sada je u toku faza u koju će se uložiti 85 miliona. Završetak se očekuje u martu naredne godine. “Planiramo i odbojkaški kamp i Školu fudbala, koju je dve godine organizovao FK “Selta” iz Španije. Sada smo u pregovorima sa “Seltom” da otvore stalnu školu. Mi smo ponudili zemljište za terene i hotel, pa sad čekamo njihov odgovor”, rekao je Milić.

Sportska hala postavljanje kamena temeljca

Ohrabruje i stanje u oblasti privrede, jer kreće otvaranje radnih mesta. “Prodat je mlin, pa očekujemo da se tu na proleće zaposli 20 do 30 ljudi. Prodat je i bivši pogon “Zastave” gde će, takođe, biti novih radnih mesta. Do kraja godine očekuje se i prodaja “Čelika”, za koji su zainteresovani Izraelci, jer tu žele da otvore fabriku nameštaja. U početku zaposliće 40, a kasnije 100 ljudi. Do Nove godine i “Dunavka” ide u prodaju, pa verujem da će se u nju vratiti oko 100 ljudi na posao, a korist će imati i seljaci, jer će im se otkupljivati proizvodi. ”, kazao je Milić.

Dva privatnika zakupila su i 200, odnosno 150 hektara za sadnice i voćnu preradu, gde će se zaposliti ukupno oko 100 ljudi. Krenuće sa radom i postrojenje za grejanje na biomasu, sa oko 20 do 30 radnih mesta. Osim što omogućava otvaranje novih radnih mesta, opština građanima pomaže i preko socijalnih davanja. Za svako novorođeno dete plaća 20.000, a nezaposlenim majkama jednokratno se daje i 50.000. Osnovcima se plaća užina, srednjoškolcima prevoz, studentima stipendije i jednom mesečno povratna karta do mesta studiranja. Bolesnima se obezbeđuje prevoz do lekara, kao i lekovi.

Za podsticanje nataliteta, bračnim parovima plaća se vantelesna oplodnja. Takođe, otvaraju se i vrtići. Svuda u selima gde se stvori dovoljan broj dece, otvori se vrtić, kao što je sada slučaj u selu Carevac. “Decu i nagrađujemo. Svi koji na takmičenjaima osvoje neko od prva tri mesta, dobija vaučere za laptopove ili računare. Mladi odbojkaši osvojili su prvo mesto u Srbiji, a fudbaleri Srednje škole drugo, pa su svi nagrađeni sa sedam dana odmora u Veneciji”, rekao je Milić.

A da bi mladi imali dobre uslove za učenje, škole se opremaju savremenim učilima. Ukupno je nabavljeno 35 pametnih tabli, a sa opremanjem će se i dalje nastaviti. Obaviće se i renoviranje Muzičke škole, uz pomoć Kancelarije za obnovu i razvoj. Renoviraće se i Dom zdravlja, koji će imati novu stolariju, mokri čvor, sistem za hlađenje… I meštani Srednjeva su dobili novu ambulantu, zajedno sa apotekom, koja pokriva deset seoskih naselja.

Asfaltiranje u Diljašnici

U planu je i asfaltiranje puta Ram-Zatonje, sa biciklističko-šetnom stazom. Proširiće se i produžiti put Zatonje-Srebrno jezero i povezati sa biciklističkom stazom u Golupcu. Planova ima i kod prekogranične saradnje. Urađena su dva projekta, jedan je sa opštinom Rešica i odnosi se na uvođenje nekoliko informativnih tačaka, gde gosti pritiskom na dugme dobiju željenu informaciju, a drugi sa NVO iz Rešice, koji se odnosi na turističku signalizaciju, obuku turističkih radnika, folklornu manifestaciju. Urađeni su i projekti za proleće, koji se tiču ekologije, asfaltiranja, pročišćavanja otpadnih voda, uređenja deponije, asfaltiranja ka Dunavu i Belom Bagremu.

Ramske tvrđava

Na povećanje broja turista uticaće i obnova Ramske tvrđave, u koju je uloženo 1,2 miliona evra. Glavni investitor je Republika Turska, preko svoje agencije za saradnju TIKA. Završetak radova očekuje se do septembra naredne godine. – Sad se radovi prekidaju zbog hladnog vremena, a nastavljaju u martu naredne godine. Podneli smo zahtev da se u drugoj fazi obnovi i karavan saraj, jer će i on upotpuniti ponudu ove turističke destinacije”, smatra Milić.

Nova škola

“U Srednjevu se privodi kraju gradnja školske zgrade, koja se gradi već desetak godina. Imaće 3.000 kvadrata, a ove godine za nju smo iz budžeta i od Ministarstva prosvete uložili 15 miliona dinara. Otvaranje se planira naredne godine.”, kaže Milić. U osnovnoj školi u Velikom Gradištu rade se novi podovi i mokri čvorovi, a zamenjena je i stolarija. Takođe, renovirana je i Gimnazija, kao i Biblioteka, koja je pod zaštitom dražve i na kojoj sledi obnova fasade.

Manjak zaposlenih

Opština Veliko Gradište jedna je od retkih koja nema višak zaposlenih u javnom sektoru. “Po zakonu, treba da ih imamo 170, a kod nas je zapošljeno 148 ljudi. Sad smo zaposlili jednog fakultetski obrazovanog, ali fali nam još, ali nam treba odobrenje nadležnih”, rekao je Milić.

Prašina iz Moldavije

– Problem prašine koja stiže do nas iz rumunskog rudnika u Moldaviji još uvek nije rešen. Mi smo dopise više puta slali na sve adrese u našoj zemlji i u Rumuniji i redovno iznosimo taj problem. Očekujemo da će se naći rešenje, samo je još potrebno da se uključi i Vlada Rumunije, jer je iz Brisela naloženo da se taj problem reši”, kazao je Milić.

Exchange 5

Opština Veliko Gradište jedina je opština u Srbiji koja je dobila podršku u planiranju i programskom budžetiranju u okviru programa Exchange 5. “To nam je dragocena podrška, jer će nam pomoći kod izrade budžeta, a građanima će omogućiti potpun uvid u to kako se troše njihova sredstva, što smo i do sada radili transparentno”, naglasio je Milić.

TPKNEWS/M. Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker