HOFER MENJA ZAKON O SAOBRAĆAJU: Putarine skuplje i za Srbe u Austriji?

Ministar saobraćaja Austrije Norbert Hofer, po uzoru na Nemačku, namerava da uvede skuplju putarinu za strance, a ta odluka direktno bi se odrazila i na srpsku dijasporu.

U Nemačkoj strani vozači plaćaju skuplju putarinu od domaćih, a interesantno je da je Austrija ranije kritikovala tu meru nemačkih vlasti i podnela čak i tužbu Evropskom sudu. U slučaju da nemački model bude pred Evropskim sudom ocenjen u skladu sa važećim evropskim pravilima, ministar Hofer najavljuje da će Austrija uvesti slične mere.

“Ako nemačka putarina prođe na sudu onda će i kod nas doći do velikih promena”, istakao je Hofer na konferenciji za štampu.

Objasnio je da će za vozila koja budu koristila Austriju za tranzit biti “ne jeftinije”, jer bi Austrija mogla uvesti sistem koji će rasteretiti domaće i uvesti veći iznos za strane vozače.

Austrija je u oktobru Evropskom sudu podnela tužbu protiv nemačke putarine, a glavna kritika je što se rasterećuju nemački vozači nižim porezom na vozila, čim je putarina za strance skuplja.
Korišćenje mobilnog telefona za vreme vožnje, bez odgovarajuće opreme, ostaje veliki problem u Austriji.

Samo svaki treći Austrijanac dosledno odbija da koristi mobilni za volanom.

Gotovo svaki četvrti vozač telefonira za vreme vožnje, pokazuje najnovije istraživanje. Poruke na mobilnom za vreme vožnje piše 15 odsto vozača.

Prema istraživanju, pre svega mladi učesnici u saobraćaju ne žele da ostave mobilni za vreme vožnje. Tako 27 odsto mladih između 18 i 29 godina prilikom vožnje telefonira za vreme vožnje bez opreme, a 45 odsto piše poruke za vreme vožnje.

I pored visoke novčane kazne, koja iznosi najmanje 50 evra, kao i mogućnosti da budu kažnjeni iako ih policija ne zaustavi i dokaže na licu mesta korišćenje mobilnog, ne sprečava Austrijance da koriste mobilni.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker