EPILOG NESREĆE NA KOPU DRMNO: Za sopstveno stradanje radnici sami krivi!!!

Prema nezvaničnim informacijama iz TE-Ko”Kostolac” radnici na kopu Dušan. S. (koji je u sredu poginuo na pokretnoj traci) i Nenad Đ.(koji je u ponedeljak od iste takve trake postavljene na drugom mestu kopa Drmno, zadobio teške telesne povrede opasne po život) sami su odgovorni za svoja stradanja, jer nisu poštovali strogo propisana pravila i upustva vezana za rad i kretanje na kopu.

Jasnija slika i eventualne odgovornosti znaće se tek kada razne istražne komisije i inspekcije, kao i tužilaštvo u saradnji sa policijom prikupe sve potrebne podatke, obaveštenja i informacije o događaju, i o tome sačine izveštaj.

Podsećamo da je na kopu “Drmno” u ponedeljak teško povređen radnik Nenad Đ. (21), u trenutku kad je pokušao da prođe ispod transportne trake. On je tom prilikom zadobio prelome ruku i nogu i otvoreni prelom butne kosti, zbog čega se nalazi u teškom stanju opasnom po život.

Njegovo stanje se dodatno pogoršalo zbog ulazka masnih ćelija u krv koje ugrožavaju Nenadov život, ali do Beograda zbog težine povreda ne može da ide sanintetskim vozilom, već bi trebalo da bude transportovan helikopterom.

– Pacijent je u lošem je stanju, i čekamo da dođe helikopter za njega, ako uspe da se obezbedi da ga preveze za Beograd, pošto je veoma riskantno da se vozi sanintetskim vozilom- kaže direktor Opšte bolnice u Požarevcu, dr Danko Nikolić. On je naglasio da je povređeni rudar primljen u ponedeljak i da je njegovo stanje bilo stabilno i da je u sredu trebalo da ide za Beograd, međutim došlo je do pogoršanja. -To su takve povrede i nije prevežen-rekao je direktor Opšte bolnice.

Bager na kome je radio Dušan Suzić

Rukovodstvo EPS-a i TE-KO bilo je voljno da angažuje helikopter, ali iz tehničkih razloga to nije učinjeno, zbog nemogućnosti da sleti u bolnički krug, pa je odlučeno da ekipa lekara sa VMA dođe u požarevačku bolnici i izvrši intervenciju na povređenom pacijentu

– Trebalo je da bude prebačen na VMA u Beogradu, ali mu je stanje teško da bi se vozio sanitetom. Zato je planirano da se preveze helikopterom, ali on u Požarevcu može da sleti samo na hipodrom ili neku drugu veću površinu, do koga bi radnik opet morao da se preveze sanitetom. Sada se razmatra opcija da lekari sa VMA dođu iz Beograda, kako bi mu pužili neophodnu pomoć-kažu u TE-KO.

Ova nesreća desila se samo dva dana pre pogibije pomoćnika bageriste Dušana Suzića (32), koji je stradao kada je čistio pokretnu traku bagera. Iako na mehanizaciji kopa svuda stoji vidno istaknuto upozorenje da se ne obavlja nikakav rad dok su mašine uključene, radnici se nekad toga ne pridržavaju. Uzroci obe nesreće trenutno se ispituju od strane inspekcija, tužilaštva i policije i biće naknadno saopšteni. Međutim, po svoj prilici i pričama rukovodioca kopa Drmno, reč je o nemaru samih radnika. Dušan je čistio traku u pokretu, a Nenad je pokušao da prođe ispod nje. Tada ga je ona zahvatila, ali, na sreću, nisu ga zahvatili valjci, pa je nakon desetk metara pao u rupu u zemlji, pa su ga kolege kasnije teško pronašle. On ih je nazvao mobilnim telefonom, a onda ih dozivao, kad je video da ne mogu da lociraju gde se nalazi.

– Nesreća se desila u ponedeljak, oko pola osam ujutru, tek što je počela sa radom prva smena. Nenad je mislio da može da prođe ispod trake da skrati put. Savio se i pokušao da prođe. Međutim, gumeni prsluk koji je ima na sebi prilepio se iz traku i ona ga je povukla nekih desetak metara.Srećom, na samo par metar od bubnja, gde je traka ubacivala ugalj da se melje, on je ispao sa nje u rupu, i tu ostao potrbuške da leži. Pomoć je pozvao mobilnim telefonom koji je ispao pored njega, ni sada mi nije jasno kako, pošto su mu obe ruke bile polomljene, gotovo smrskane do ramena. Mi smo ga jedva pronašli i sanitetom je odmah prevežen u bolnicu-priča jedan rudar-spasilac i dodaje da je u ovoj nesreći povređeni rudar imao i dozu sreće, jer da je upao u bubanj, to nikako ne bi mogao da preživi.

Pokretna traka sa ugljem

Prema pravilima koji važe u TE-KO Kostolac, svi radnici dužni su da poštuju pravila bezbednosti na radu, inače im sleduje automatski otkaz. Inače, mnogi smatraju da do “ekcesa” na kopu dolazi zbog neobučenosti mlađeg kadra, jer su ove i prošle godine mnogi stariji radnici iskoristili mogućnost da uz dobru otpremninu odu iz firme i kući sačekaju penziju, tao da se neiskusni mladići nepripremljeni za ovaj težak posao angažuju preko razno-raznih agencija na “privremeno-povremenim” poslovima, gde iste ostvaruju dobar profit, a firme koje ih angažuju veliku uštedu, ne vodeći računa o njihovoj bezbednosti.

TPKNEWS/M.Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker