3 FAKTORA PODRIVAJU STABILNOST: Da li je Austrija za Balkance i dalje “obećana zemlja”?

Čini se da ovih dana, mimo Ukrajine, malo koju evropsku zemlju – kao Austriju – toliko potresaju aktuelni nemiri, izazvani spoljašnjim, ali i unutrašnjim faktorima.

Foto: Ilustracija/Shutterstock/Facebook/NATO

I dok maltene ceo svet kuburi sa osnovnim životnim namirnicama, poput ulja i brašna, u kontekstu nestašice i visokih cena, deluje da Austrija nailazi na posebne izazove.

Nedavno je pisano o tome koliko ovih dana košta jedna iznajmljena soba u Insbruku, a cena od 950 evra je previsoka i za same Austrijance. Takođe, bilo je reči i o tome da inflacija sve više pritiska ovu zemlju, nekada “obećanu” za Balkance.

Decenijama unazad, ljudi sa ovih prostora su hrlili u prelepe gradiće i metropole u Austriji i Nemačkoj, kako bi sebi izgradili bolju budućnost. Iako je fakat da “nema mesta za paniku”, te da austrijska ekonomija ne može biti tako lako uzdrmana – građani ipak pamte i bolja vremena.

Naime, 9 od 10 građana Austrije oseća posledice krize. Shodno tome, više od polovine ispitanih planira da u narednom periodu odustane od nepotrebne kupovine.

Svetske cene prehrambenih proizvoda blago su se spustile u aprilu sa rekordnog nivoa iz prethodnog meseca, vođene skromnim padom cena biljnih ulja i žitarica, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Ali, lične finansije su samo deo priče. Ima i pozitivnih vesti ovih dana: recimo, nezaposlenost je u Austriji, u aprilu, bila na najnižem nivou u poslednjih 14 godina. To znači da je bez radnog mesta bilo manje građana, u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

3 FAKTORA KOJA TRENUTNO POTRESAJU AUSTRIJU

Poskupljenja

Austrijanci sve više osećaju više cene “u svojim novčanicima”, zbog čega su zabrinuti za finansijsku budućnost, pokazuje istraživanje javnog mnjenja portala za poređenje cena Durhbliker. Direktor Rajnhold Baudiš objašnjava da su mnogi već tokom kovid krize pretrpeli velike gubitke vezane za zaradu.

– Trenutni veliki rast inflacije, usled ukrajinske krize, za mnoga domaćinstva je pravi šok – kaže on.

Prema istraživanju, sprovedenom sredinom aprila, gotovo svi ispitani su uvereni da će sve nadalje poskupeti. Svaki peti građanin Austrije je ekstremno uznemiren zbog tog trenda. Takođe, istraživanje pokazuje i jedan alarmantni podatak.

Već sada, svako osmo domaćinstvo više ne može da pokrije fiksne troškove. Građane pre svega pogađaju više cene energenata, namirnica, transporta, struje i grejanja, ali i usluge u ugostiteljstvu. Shodno tome, više od 90 odsto je reklo da mora da štedi.

NATO

Austrijanci se jasno protive mogućem članstvu Austrije u NATO, pokazuje istraživanje javnog mnjenja povodom predstojećeg Dana Evrope. Dok se raspoloženje usled sukoba u Ukrajini u neutralnim zemljama poput Švedske i Finske promenilo u korist NATO-a, u Austriji se građani i dalje izjašnjavanju protiv bilo kakvog vojnog svrstavanja.

Za pristupanje NATO-u je svega 14 odsto Austrijanaca, a 75 procenata to jasno odbija, proizilazi iz istraživanja Instituta za demoskopiju i analizu podataka (IFDD). Takođe, Austrijanci su većinski skeptični prema pristupanju Ukrajine EU: protiv toga se izjasnilo 46 odsto građana, a učlanjenje Kijeva podržalo bi 38 odsto ispitanika.

Na pitanje da li neutralnost i danas još štiti Austriju, 52 odsto Austrijanaca je odgovorilo potvrdno. Istovremeno, 83 odsto Austrijanaca želi veće usaglašavanje među članicama EU u bezbednosnoj i odbrambenoj politici.

Međutim, Austrijanci ne žele da vide svoju zemlju u mogućem evropskom odbrambenom savezu. Samo 37 odsto građana bi pozdravilo članstvo Austrije u takvom savezu.

Gas

Pitanje gasa i nafte definitivno zadaje “glavobolju” članicama EU poslednjih meseci, tačnije od početka rata u Ukrajini. Ipak, situacija se sve više pogoršava, o čemu svedoči i uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji.

Postoje zemlje, poput Nemačke, koje se mahom oslanjaju na ruske energente, a ministarka privrede Austrije, Margarete Šrambek, poručuje da je embargo na uvoz ruskog gasa – “jasna crvena linija” za Austriju.

Šrambek je, medijima nemačke Funke grupacije, rekla da se ne smeju upućivati odgovarajući signali, ako se tako ne može izdržati.

– Ni mi, ni Nemačka ne bismo izdržali – naglasila je ona, dodajući da su Austrija i Nemačka jasno protiv embarga na ruski gas jer bi to više štetilo nego koristilo.

Šrambek je poručila i da Nemačka neće u budućnosti moći da računa na skladišta gasa u Austriji – predviđena za tu zemlju, kao što postoje u mestu Haidah.

– Novcem poreskih obveznika možemo da se brinemo samo o skladištima koji služe za austrijske potrebe. Ne možemo novcem naših poreskih obveznika kupovati gas za Nemačku, Francusku ili Holandiju – objasnila je.

Skladište u Haidahu, koji je u vlasništvu Gasproma, trenutno je gotovo prazno. Austrija se u popunjavanju skladišta fokusirala najpre na pokrivanje domaćih potreba, a cilj je da se popunjenost skladišnih kapaciteta podigne sa trenutnih 18 na 80 odsto.

(Tpknews.com/Telegraf Biznis)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker