ZLOUPOTREBA POLOŽAJA: Kako premijer može biti u predsedničkoj kampanji?

Aleksandar Vučić rekao je da neće dati ostavku na mesto premijera do predsedničkih izbora, na kojima će se kandidovati, a da će se kampanjom baviti „van radnog vremena“.

Foto: Privatna arhiva

U predsedničkoj trci koja sledi, teško će se razlikovati Vučićevi državnički od predizbornih aktivnosti tokom kampanje. Istina je da su državni funkcioneri i u prethodnim izbornim ciklusima zloupotrebljavali položaje u predizborne svrhe, ali ključna uloga u svemu ovome trebalo bi da bude Agencije za borbu protiv korupcije, koja u ovom trenutku igrom slučaja nema direktora.

Iako Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje da je zabranjeno da funkcioner koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka odnosno kandidata, to se veoma često dešava. Tokom u prošloj predizbornoj kampanji bilo je očigledno da su nosioci javnih funkcija na svim nivoima vodili kampanju u korist političkih stranaka kojima pripadaju.

Vučić zakonski ne može da bude i jedno i drugo (premijer i predsednički kandidat), jer svakako zloupotrebljava moć koju neinstitucionalno poseduje. Ovaj scenario koji sada gledamo je slično Milu Đukanoviću u Crnoj Gori, njegova moć ne zavisi od institucionalne pozicije, jer obojica su nametnuli autoritarni sistem u kojem sve institucije zavise od njihove volje (svi moraju da zaigraju onako kako Vučić naredi).

Pošto je Vučić odlučio da bude predsednički kandidat i pošto će van svake sumnje voditi izbornu kampanju, onda ne bi bilo u redu ni sa stanovišta ravnopravnosti učesnika izbora, ni sa stanovišta obavljanja javne funkcije predsednika Vlade u javnom interesu, da istovremeno obavlja posao premijera i predsedničkog kandidata.

Što znači, ako Vučić hoće da bude u predsedničkoj kampanji, mora prvo da da ostavku na mesto šefa Vlade.

TPKNEWS/M.L

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker