ŽENSKI ZATVOR U POŽAREVCU: Najstarija osuđenica za ubistvo u Srbiji ima 83 godine (VIDEO)

Od 298 osuđenica koje kaznu služe u požarevačkom zatvoru za žene, njih 14 odsto je osuđeno zbog ubistva, a najstarija među njima je Milica Todorović.

Foto: Nebojša Mandić

Ona ima 83 godine i osuđena je zbog teškog ubistva na 10 godina zatvora jer je nožem 14 puta izbola zeta, odnosno muža svoje pokojne sestre. Kazna Todorovićevoj ističe u novembru 2019. godine.

U jedinom Kazneno popravnom zavodu za žene u Požarevcu od ukupnog broja osuđenica, 287 njih osuđeno za krivična dela, a 12 prekršajno kažnjeno. Pet žena su strane državljanke, rekli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Najteža krivična dela za koje ove žene služe kazne su ubistva, a najčešća krađe, rekao je upravik KPZ za žene Radojica Šutović. On je međutim napomenuo da je sve više žena koje su osuđene zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zloupotreba velikih novčanih iznosa.

U ovom zatvoru ima i trudnica kao i onih koje u zatvoru borave sa decom, i za njih su obezbeđene posebne prostorije u zatvoru, koje su opremljene prema njihovim potrebama. “Tu se trenutno nalazi pet osuđenica koje su trudne i četiri osuđenice sa decom”, naveo je Šutović ukazujući da one u zatvoru imaju dobre uslove. “One se porađaju u bolnici u Požarevcu i u matičnoj knjizi rođenih ne ostaje trag da je dete rođeno u zatvoru, već u gradskoj bolnici u Požarevcu”, naveo je upravnik jedinog ženskog zatvora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, zatvorske porodilje i njihove bebe možda imaju čak i bolji tretman od drugih novorođenčadi. “Mi imamo moralnu obavezu zbog okolnosti u kojima se nalaze da se više angažujemo kako im ne bi ništa nedostajalo, da deca budu uredna i da uvek imaju adekvatnu negu pedijatra”, naglasio je upravnik. Od četiri bebe, u zatvoru su trenutno tri dečaka, stara devet, četiri i tri meseca i jedna devojčica od sedam meseci.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita osuđenica, zatvor ima svog doktora i četiri medicinske sestre. Lekari specijalisti, psihijatri, ginekolozi i stomatolozi dolaze dva puta mesečno ili po potrebi.

Što se tiče bolesti, upravnik zatvora kaže da su između 40 i 45 odsto osuđenica narkomanke, a da je nekoliko njih trenutno na programu odvikavanja od droga. “Pokušavamo u poslednjih nekoliko godina da im pomognemo na sve načine i da im obezbedimo sredstva za odvikavanje. Sredstva koja se izdvajaju za to nisu mala, ali ona moraju da se obezbede i obezbeđuju se”, naveo je Šutović ukazujući da uspeh odvikavanja nije uvek zagarantovan.

Prema njegovim rečima, procenat povratnica u ovom zatvoru je od 30 do 35 odsto, što je duplo manji procenat u odnosu na muške zatvore. On smatra da bez društvenog sistema i okvira koji će da ih prihvati kada izađu sa izdržavanja kazne, teško da vaspitači u zatvoru mogu mnogo da im pomognu. Međutim, kako je naveo, poslednjim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom je određeno da se pripremi obavezni program pripreme za lica pred otpust sa izdržavanja kazne. “Mi procenjujemo za koja je lica neophodna priprema za otpust i onda se stupa u kontakt sa centrima za socijalni rad, drugim ustanovama i institucijama koje treba da ih preuzmu…”, naveo je upravnik.

Ovaj zatvor ženama obezbeđuje opismenjavanje kao i obuke za rad zbog kasnijeg reintegrisanja u društvo. Zatvor sarađuje sa Osnovnom školom “Sveti Sava” iz Požarevca, tako da 11 žena trenutno svakog radnog dana pohađa peti i šesti razred osnovne škole. Takođe, radi što uspešnijeg reintegrisanja u društvenu sredinu nakon odslužene kazne, zatvor već duže vreme sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Aktuelna je i sertifikovana obuka za krojenje i šivenje koju trenutno pohađa 18 osuđenica, a jednom nedeljno osuđenice posećuje svešteno lice. U Zatvoru se takođe organizuju kulturne, radne, zabavne i sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i dramska i likovna sekcija, specijalizovani program Zdravi stilovi života, a povremeno i šahovski i odbojkaški turniri.

Inače oko 75 do 80 odsto radno aktivnih osuđenica koje rade na ekonomiji zavoda u bašti, plastenicima ili u krojačkom pogonu.

Ovaj Kazneno popravni zavod za žene u Požarevcu, izgrađen je 1874. godine i jedini je zatvor za žene na teritoriji Srbije. Prema stepenu obezbeđenja, KPZ za žene pripada zavodima poluotvorenog tipa, sa zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim odeljenjem, kao i odeljenjem za maloletnice i prekršajnim odeljenjem.

U junu će početi izgradnja novog paviljona kao i renoviranje postojećeg objekta. Na taj način smeštajni kapaciteti zatvora koji trenutno iznose 250 mesta biće povećani na 320 mesta.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker