DOK IH SNEG NE IZNENADI: Putari kažu da su spremni za zimsku sezonu

Javno preduzeće “Putevi Srbije”, sa 24 putarska preduzeća s kojima sarađuje, spremno počinje sezonu zimskog održavanje puteva prvog i drugog reda, čija je ukupna dužina 14.909 kilometara, izjavio je danas rukovodilac Zimske službe tog javnog preduzeća Zoran Stojisavljević.

Foto: Privatna arhiva

Na redovnoj godišnjoj prezentaciji spremnosti Zimske službe, saopšteno je da je za zimsko održavanje puteva spremno 169 baza i punktova, u kojima je na raspolaganju 774 putarskih vozila i kamiona, 332 mašine i 2.191 radnik u jednoj smeni, uz mogućnost povećanja njihovog broja u slučaju potrebe.

Navedeno je da je obezbeđeno ukupno 98.000 tona soli, 100.000 tona rizle i 1.500 tona hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa.

Rukovodilac Odeljenja za odose sa javnošću „Puteva Srbije“ Ljerka Ibrović precizirala je da je ove godine u prvom prioritetu čišćenja 5.940 kilometara državnih puteva, koji će biti čišćeni i posipani solju i koji moraju biti očišćeni četiri sata nakon prestanka padavina.

Dodala je da u drugi prioritet održavanja spada 4.355 kilometara puteva na kojima se, prema planu održavanja, kolovoz čisti i posipa samo rizlom i koji moraju da budu očišćeni u roku od šest sati od prestanka padavina.

Treći prioritet obuhvata 4.606 kilometara putne mreže na kojoj se sneg samo čisti, ali tek nakon što se obezbedi prohodnost na putevima prvog i drugog prioriteta, a moraju biti očišćeni osam sati nakon prestanka padavina.

Stojisavljević je rekao da će tokom zimske sezone naročita pažnja biti poklonjena putevima koji vode ka zimskim centrima Zlatibor i Kopaonik.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Mihajlović rekao je da tokom prve dve dekade novembra neće biti snega, ali da se početkom treće dekade može očekivati pojava snežnim padavina u predelima iznad 800 metara nadmorske visine, a na planinama iznad 1.500 metara i zadržavanja snega.

– Neće biti iznenađenje da u poslednjoj dekadi novembra u ranim jutarnjim časovima i u Beogradu kiša pređe u susnežicu – , najvio je Mihajlović.

Predstavnici „Puteva Srbije“ pozvali su vozače da informacije o stanju puteva i saobraćaju potraže na njihovom sajtu, jer se tamo sve promene ažuriraju u realnom vremenu.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker