Vulin obišao obuku vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Požarevcu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, obišao je upetak obuku vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „Jun 2018“ u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu.

Foto: VS

Kako je istakao ministar Vulin, Vojska Srbije se naoružava i oprema, dobija najsavremenija sredstva i po tome bez sumnje može da se meri sa svakom armijom u našem okruženju.

– Ali ono što je neophodno, osim sredstava, svakako je i obuka. Neophodno je da naš aktivni sastav bude izuzetno dobro obučen, ali naravno da radimo i više nego do sada na aktiviranju rezervnog sastava, na obuci naših rezervista i obnavljanju svega što su znali, ali i usvajanju novih veština. Kada modernizujete vojsku vi morate da obučite i aktivni satav, ali i rezervu. Ove godine smo predvideli da u značajno većem procentu imamo više poziva za rezerviste i sa zadovoljstvom mogu da kažem da se izuzetno i odazivaju, naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Požarevac, što je i jedan od razloga zašto je danas tu, je na prvom mestu u čitavoj Srbiji kada je reč o odzivu u rezervu.

– Više od 80 odsto od onih koje pozovemo se odmah javi svojoj vojsci i ispuni svoju dužnost. Odbrana zemlje je ne samo zakonska dužnost, nego je i moralna, i nikada nijednim aktom ni Skupštine ni Vlade nije ukinuta. Svako od nas ima obavezu da, u skladu sa svojim mogućnostima i onim što mu se odredi, brani svoju zemlju. Vojska Srbije napreduje, intenzivno se naoružava, ali Vojska Srbije radi i više nego do sada na svojoj obuci i tu moramo da budemo u rangu bilo koje svetske armije, rekao je ministar Vulin.

On je dodao da se aktivno radi na poboljšanju položaja pripadnika Vojske Srbije.

Foto: VS

– Povećane su plate i dnevnice, očekujemo da će brzo početi i sa ciklusom stambene izgradnje za pripadnike struktura bezbednosti, vodimo računa i imamo razumevanje i od lokalnih samouprava da se omogući da naša deca u vrtićima imaju prioriet i da bračni drugovi imaju prioritet da se zaposle kada dođu u novu sredinu. Cela Srbija vodi računa o svojoj vojsci i ja sam veoma ponosan zbog toga, zaključio je ministar odbrane.

General Diković je naglasio da je važno da naš vojnik bude vrhunski obučen i dodao da se to postiže samo upornim vežbanjem, velikom voljom i motivacijom ljudi.

– Danas smo videli dobro organizovanu obuku i kako su nam ljudi motivisani, što je nama svima podstrek da u obuku više ulažemo. Izuzetno sam zadovoljan ovim što sam danas video, a posebno me oduševljava motivacija vojnika i instruktora, i daje nadu i veru da naša vojska može i mora biti još bolja, sposobnija i popunjenija i za to ima potencijal, rekao je general Diković i dodao da Centar za obuku KoV izrasta u veoma kvalitetan centar na ovim prostorima.

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović rekao je da je danas prikazana “lepota od obuke, ali i lepota od motivacije naših vojnika”.

– Oni su pokazali volju i srčanost da usvoje znanja i veštine neophodne za dalje služenje vojnog roka, rekao je general Petrović.

U požarevačkoj kasarni prikazana je obuka u četama za obuku specijalnosti pešadije, oklopnih jedinica, roda inžinjerije i u četi za obuku izviđača i vojnih policajaca i artiljerijskoj bateriji.

(VS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker