VRATIO SE U SVOJU ZADUŽBINU: Hiljade vernika dočekalo mošti kneza Lazara u Manastiru Gornjak

Veličanstvenom događaju – dolasku mošti kneza Lazara u Manastir Gornjak juče je prisustvovalo na hiljade vernika.

Foto: Arhiva

U ovoj pravoslavnoj svetinji bogosluži deo bratstva Manastira Tumane, a koliko je značajno što su mošti srpskog kneza stigle i što će tu ostati, objasnio je starešina manastira Tumane, Dimitrije Plećević.

– S blagoslovom episkopa braničevskog Ignatija deo moštiju Svetog velikomučenika kneza Lazara donet je u Manastir Gornjak. Ovaj veliki blagoslov dogodio se iz dva razloga. Prvi i najvažniji je taj da je Gornjak prva zadužbina kneza Lazara. Drugi je najnovija obnova manastira i vraćanje istorijskog statusa muškog manastira, što je kroz svoju istoriju Gornjak uvek bio. Važno je napomenuti i da je kult Svetog kneza Lazara u Homolju izuzetno jak i živo prisutan. Donošenje njegovih svetih moštiju biće veliko ukrepljenje za žitelje manastira, ali i vernike iz čitavog kraja, pa i šire – objašnjava starešina manastira Tumane, Dimitrije Plećević.

Iguman Dimitrije je naveo da je deo bratstva Manastira Tumane s ocem Petrom na čelu, sada izabranim episkopom topličkim, prešlo pre tačno godinu dana na poslušanje u Manastir Gornjak.

Foto: Arhiva

– Cilj je bio da se obnovi manastir, ali i pomognu sestre monahinje koje su tu već decenijama. Do sada je urađeno mnogo. Obnovljena je crkva, konaci, porta i isposnica Svetog Grigorija. To je sve bilo neophodno i sada je Gornjaku vraćen sjaj koji zaslužuje, kao i redovan bogoslužbeni život – istakao je iguman Dimitrije, i dodao da će Manastir Gornjak uskoro biti i osveštan.

– Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, koji je inače slava manastira, biće svečano osvećenje obnovljenog kompleksa. Očekuje se dolazak njegove svetosti, patrijarha Porfirija. Gornjak je carska lavra od svoga osnivanja i svetinja koja pored pet pretrpljenih paljenja i rušenja živi neprekidno više od šest stotina godina. Manastir je uvek bio mesto sabranja naroda, kulturni i prosvetiteljski centar. Samo u novijoj istoriji iz bratstva manastira izabrana je šestorica episkopa – istakao je iguman, i podsetio da se u manastiru čuva još jedna velika svetinja.

– Reč je o moštima Svetog Grigorija. Oduvek su od naroda smatrane čudotvornim. U jednom malom udubljenju ispod njegove isposnice samo jedan dan u godini poteče izvor lekovite vode. To se događa na Đurđevdan i kapljice te svete vode narod zove suzama Svetog Grigorija. A na radost svih, mošti kneza Lazara ostaju trajno u Manastiru Gornjak. Reč je o vratnom pršljenu i to je nemerljiv blagoslov našoj svetinji. Mošti će biti svakodnevno dostupne vernima na poklonjenje, kao i mošti Svetog Grigorija Gornjačkog, ktitora velikog svetogorskog manastira, koji po njemu nosi ime Gogorijat – rekao je iguman Dimitrije.

Foto: Arhiva

Svete mošti je s blagoslovom episkopa doneo iguman tumanski arhimandrit Dimitrije, a u svečanoj litiji dočekali su ih iguman gornjački visokodostojni protosinđel Petar, izabrani episkop toplički sa svojom bratijom i sestrama, mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo i srpski narod iz mnogih krajeva. Milozvučna zvona pozdravila su Sv. kneza koji pohodi i svojim svetim moštima trajno biva prisutan u svojoj prvoj zadužbini. U dugom krsnom hodu mošti su, praćene pojanjem tropara, unete u drevni manastirski hram Sv. Vavedenja.

Značaj ovoga dana i ove svetinje najdivnije opisuju reči stare bogomoljačke pesme „Ka gornjačkoj toj klisuri sa svih strana narod žuri, narod žuri izdaleka, da u njojzi nađu leka. Besomučni, slepi, hromi, koje đavo strašno lomi, tu nalaze sebi leka Gornjak Božja apoteka“. U besedi otac Petar je rekao „Ustani, Lazare, i vaskrsni u dušama našim“.

Sada ponovo sabrani na zemlji svetim moštima i na nebesima u saboru svetih, prepodobni oče Grigorije i velikomučeniče kneže Lazare, ne prestajte moliti Boga za nas!

(Tpknews.com/Alo!)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker