PRODUŽEN KARANTIN: Kurc zaključao Austriju do Uskrsa

Austrijska vlada produžila je epidemiološku meru zaključavanja ugostiteljskih objekata, hotela i kulturnih institucija do oko Uskrsa, saopštio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Foto: Tanjug

On je kazao da će 1. marta biti ponovo analizirano stanje sa ekspertima, pokrajinama i parlamentarnim strankama.

Kurc je naglasio da je epidemiološka situacija nakon popuštanja mera, odnosno otvranja svih prodavnica, i dalje stabilna. Međutim, naveo je da se na istoku zemlje širi britanski soj korona virusa, a u Tirolu južnoafrički. Zbog toga, dodaje, nephodno je biti veoma obazriv i treba izbegavati privatne kontakte.

– Ako svi ne budemo obazrivi i ne poštujemo mere, ubrzo ćemo ponovo doći u situaciju eksponencijalnog rasta – , upozorio je Kurc.

Istovremeno je izrazio nadu da će kroz masovno testiranje moći da se drži pod kontrolom epidemiološka situacija.

Kurc je rekao da bi ove nedelje broj sprovedenih testova na korona virus mogao preći dva miliona, što je više nego što je, kako je naveo, bilo koja zemlja uradila. On je, takođe, podsetio da će od 1. marta građani moći u apotekama da dobiju besplatne testove za kućnu upotrebu.

Vlada se nada da će narednih nedelja biti toplije, a ujedno i porasti broj vakcinisanih, što će poboljšati situaciju.

Kurc naglašava da je cilj da se broj infekcija drži na stabilnom nivou i da će, ako dođe do brzog rasta, biti potrebna brza reakcija.

Ugostiteljski objekti u Austriji su od 2. novembra, to jest već 15 nedelja zatvoreni, kao i hoteli. Isto tako ostaju zatvorene kulturne institucije, zabavni sadržaj, kao što su pozorišta ili bioskopi.

Vicerektor bečkog Univerziteta Osvald Vagner izrazio je nadu da će se kombinacijom obaveznog nošenja maske tipa FFP2 i testiranja uskoro moći omogućiti rad kultuenih institcija.

Prema njegovim rečima, ako dve osobe nose FFP2 maske, to je kao da su vakcinisane, jer obe imaju zaštitu veću od 95 odsto.

– Cilj je da do Uskrsa nemamo snažan rast broja zaraženih. To možemo uspeti – , uveren je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

On je istakao da bi do Uskrsa trebalo da bude milion ljudi vakcinisano i time značajno smanjen broj teško obolelih.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker