ŠTO VEĆA PLATA – TO VEĆA KAZNA: Prvi seminar inspektorki i inspektora u Kučevu

U opštini Kučevo održava se prvi seminar Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prema najavama resornog ministra Gorana Vesića uslovi za rad zaposlenih u tom sektoru dodatno će biti poboljšani, dok se očekuje da izmenama zakona kojima se reguliše rad inspekcija bude stvoren osnov da inspektori u Srbiji budu bolje plaćeni za svoj rad.

Foto: MGSI Predrag Mitić

– Ovaj seminar je prilika da se okupimo i zajednički ujednačimo postupanje kada su u pitanju izmene i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji koje su predvidele dosta izmena, ali i da pokažemo koliko cenimo njihov posao i da uradimo sve što možemo, u skladu sa zakonom i mogućnostima, da poboljšamo njihov status – rekao je Vesić.

Naveo je da su inspektorke i inspektori Sektora za inspekcijski nadzor već dobili nove automobile što je veoma značajno jer rade na terenu, a da će tokom sledeće godine dobiti i tablete zahvaljujući čemu će sve inspektorke i inspektori raditi u jednom sistemu, popunjavati prijave na mreži što će ubrzati njihov rad i povećati transparentnost.

– Renoviraćemo prostorije u kojima rade. Što se tiče njihovog prekovremenog rada, mi to veoma poštujemo i plaćamo, a izmenama zakona koji reguliše rad inspektora biće stvoren zakonski osnov da inspektorke i inspektori budu bolje plaćeni. Oni to zaslužuju – rekao je Vesić.

Naveo je da je posao inspektorki i inspektora veoma važan jer oni obezbeđuju da se sprovode zakoni i dodao da, ukoliko inspektorke i inspektoru nisu zadovoljni i ne mogu da obavljaju dobro svoj posao, onda ni zakoni ne mogu da se sprovode.

– Njihov posao nije ništa manje važan nego posao policije, BIA-e ili neke druge državne službe. Na ovaj način smo, kao ministarstvo, hteli da pokažemo svakome od njih da veoma poštujemo njihov rad, da znamo koliko rade za ovu državu i da se trudimo da im to vratimo kroz materijalni status, ali i kroz to što pokazujemo kakvo poštovanje imamo prema njihovom radu – rekao je Vesić.

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac rekao je da je cilj ovog seminara da se inspektorke i inspektori okupe kako bi razgovarali o ujednačavanju primene propisa po pitanju izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kao i o predstojećim izmenama zakona, pre svega zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Divac je zahvalio ministru Vesiću na podršci i naveo da su samo u proteklih godinu dana inspektorkama i inspektorima obezbeđeni novi automobili, a da će najverovatnije sredinom novembra početi renoviranje prostorija Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, naveo je da će ovakvi seminari verovatno postati praksa tog sektora.

– Trudićemo se da se barem dva puta godišnje okupimo kako bismo ujednačavali praksu u primeni propisa i kako bismo mogli za poverene poslove lokalnim inspekcijama da dajemo jasne instrukcije kako da te propise primenjuju – rekao je Divac.

Inspektorkama i inspektorima se u okviru trodnevnog seminara obratio i predsednik strukovne organizacije “Mreža inspektora Srbije” Dragoman Paunović koji je rekao da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ima izuzetno kvalitetan odnos prema svojim inspektorkama i inspektorima.

– To se održava u omogućavanju inspektorima statusnih pitanja, ali i u velikoj podršci ministarstva kada je u pitanju izmena zakona koja će republičkim inspektorkama i inapektorima nadam se, omogućiti da konačno dobiju ono što su nekada imali i što imaju njihove kolege u svim zemljama u okruženju – 20 odsto na platu što čini razliku inspekcijskog nadzora i rada ostalih službenika u kancelarijama – rekao je Paunović i izrazio nadu da će to zajedničkim radom u predstojećem periodu biti ostvareno.

(Tpknews.com/MGSI)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker