EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE PRELOMILA: Vakcina AstraZeneka je sigurna i bezbedna za upotrebu!

Vakcina kompanije AstraZeneka je bezbedna i efikasna i nije povezana sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, saopštila je danas Evropska agencija za lekove (EMA) nakon današnjeg vanrednog sastanka.

Foto: FENA

Šefica EMA Emer Kuk rekao je da koristi vakcine AstraZeneka nadmašuju rizike koje zaražavanje može doneti.

– Doneli smo zaključak. Ovo je sigurno i delotvorno cepivo. Nije povezano sa krvnim ugrušcima. Preporučujemo da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrenućemo i dodatne istrage o ovim retkim slučajevima – rekla je Kuk.

Ona je podsetila da je oko sedam miliona ljudi primilo vakcinu protiv korona virusa u Evropskoj uniji, kao i da je vakcinisano 11 miliona Britanaca.

– Kada vakcinišete milione ljudi, neke teške nuspojave su neizbežne. Naš zadatak je da sprovedemo istragu. Posvećeni smo tome da odmah istražimo sve moguće dokaze i dokumenta. Današnji zaključak nam omogućuje da i dalje nastavimo kampanju vakcinisanja i da nastavimo da uvek i o svemu informišemo građane EU – dodala je.

Kukova je rekla da ipak ne može da se potpuno otpiše moguća veza između krvnih ugrušaka i oksfordske vakcine.

– Ono što preporučujemo je podizanje svesti o mogućoj vezi. Pokrenućemo detaljniju istragu – rečeno je konferenciji nakon sastanka.

Podsetimo, bezbednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do kojih je došlo kod osoba koje su prethodno primile vakcinu AstraZeneka.

Nakon što su se pojavili izveštaji o slučajevima zgrušavanja krvi, mnoge zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korišćenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju vakcinacije. Mnoge od njih objavile su da će pričekati procenu i preporuku EMA.

SZO SUTRA ODLUČUJE

EMA i Svetska zdravstvena organizacija prethodnih dana su preporučivale nastavak imunizacije vakcinom AstraZeneke dok traju analize, napominjući da njene prednosti nadmašile eventualne rizike.

Portparol SZO saopštio je da bi panel za bezbednost vakcina trebalo sutra da objavi svoje nalaze o vakcini AstraZeneka protiv KOVID-19, prenosi Rojters.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker