TEMPIRANE BOMBE: Uzbuna protiv transporta gasa kroz centar Smedereva

Još pre svečanog otvaranja koje je upriličeno u novembru 2014. godine, skladište tečnog naftnog gasa u Smederevu, koje je centar za celu Jugoistočnu Evropu, pratile su brojne kontroverze.

Cisterne sa tečnim gasom prolaze pored smederevske tvrđave / Foto O. Milošević

Zbog sumnje u nezakonitost procedura, podneto je više krivičnih prijava i obavljeno čak 150 inspekcijskih nadzora. Ovo skladište TNG-a izgrađeno je sa dozvolom za tri rezervoara od po 150 kubnih metara, a postavljeno je čak 20, o čemu je „Politika” pisala. Takođe je izgrađen suprotno generalnom planu, a i naknadni PDR za taj potes proglašen je nezakonitim i u suprotnosti sa planom višeg reda od urbanističke inspekcije.

Na te, i još niz nepravilnosti, ukazivao je svojevremeno Smederevac Vladan Cvetković, inspektor Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je od Agencije za borbu protiv korupcije dobio i status „uzbunjivača javnosti”. Ceo slučaj dospeo je i do Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal kome je Cvetković podneo prijave protiv bivšeg ministra Velimira Ilića, ministarke Zorane Mihajlović, a Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu protiv gradonačelnice Jasne Avramović i drugih nadležnih u lokalnoj administraciji.

Skladište, uprkos svemu, tri i po godine nesmetano radi, a transport obavlja prugom koja prolazi nadomak centra grada, ispred ulaza u smederevsku tvrđavu i uz glavno šetalište kraj Dunava gde se nalazi i dečiji park. Mnogi Smederevci svoje nezadovoljstvo i strah od „tempiranih bombi” iskazivali su na društvenim mrežama, a ovaj problem u žižu javnosti ponovo dospeva krajem 2016. godine, posle velikog požara na železničkoj stanici, kada su goreli napušteni vagoni u čijoj su neposrednoj blizini bile cisterne sa TNG. Dodatni problem je činjenica da cisterne za zapaljivom tečnošću i po nekoliko dana čekaju na prijem u skladište LPG „Petrol” i to bez nadzora u naseljenom području, što je ustanovljeno i tadašnjim vanrednim inspekcijskim nadzorom.

Iako LPG „Petrol” od početka tvrdi da je transport bezbedan, kao i samo skladište, Smederevci i dalje strahuju. Novoosnovani građanski pokret „Tvrđava”, performansom u centru grada, ponovo je skrenuo pažnju javnosti na problem sa prevozom gasa kolosekom koji kroz Dunavski park vodi do skladišta. Bure sa natpisom TNG, koje simbolizuje cisterne, postavljeno je na glavnom gradskom trgu, sa satom koji otkucava minut do 12.

– Krajnje je vreme da podsetimo da je reč o opasnoj materiji koja ni pod tačkom razno ne bi smela da se nađe u centru grada, a koja svaki dan tuda prolazi i ugrožava život građana. Ima mnogo primera iz celog sveta, a najsvežiji je slučaj iz Bugarske, kada je u eksploziji 2016. bilo devetoro mrtvih. S druge strane, izgrađeno je skladište uz nepoštovanje propisa, a niko još ništa nije preduzeo – kaže za „Politiku” Nikola Krstić iz pokreta „Tvrđava”.

Za 5. jun, dan kada je 1941. godine u velikoj eksploziji municije u tvrđavi, razoreno skoro celo Smederevo i stradalo više od polovine građana, najavljen je veliki građanski protest zbog opasnosti koje, kako kaže, prete zbog skladišta i transporta TNG-a.

(Politika)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker