UGROŽAVAJU NAŠU DECU: I migranti u Srbiji od 1. septembra kreću u školu bez obaveze vakcinacije!?

Oko 700 dece migranata koji borave u Srbiji od 1. septembra biće uključena u sistem obrazovanja, rekao je komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da su migracije konačno ušle u uobičajene tokove i veći priliv migranata se ne očekuje u narednom periodu.

“To znači da su i migranti koji se trenutno nalaze u našoj zemlji postali svesni da će ovde ipak provesti duži period i sada je akcenat na uključivanju dece u obrazovni sistem i druge vidove uključivanja i zbrinjavanja”, rekao je Cucić za RTS.

Krajem školske godine oko 90 mališana migranta iz prihvatnih centara završilo je školsku godinu. Od 1. septembra taj broj će biti mnogo veći, a reč je o oko 700 dece koja se nalaze u prihvatnim centrima u 20 mesta u Srbiji koja nemaju obavezu da budu vakcinisana.

Cucić je takođe reka da sve ono što je obavezno za našu decu kada je reč o obrazovanju obavezno je i za decu migranata. To znači da će sva deca migranata biti uključena u sistem osnovnoškolskog obrazovanja.

Međutim, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, zaboravio je da napomene da sva ta deca migranti koji od 1. septembra kreću zajedno sa svojim vršnjacima iz Srbije u školu, nisu obavezni da budu vakcinisani.

Po novom Zakonu u Srbiji o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnom zdravlju koji je usklađen sa propisima EU, je taj da je sada vakcinacija deteta obavezna i to propisanim vakcinama protiv zaraznih bolesti. Roditelji koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, moraju da plate kazne i to od 30 do 150.000 dinara. A potvrda o zdravstvenom stanju deteta koja je neophodna za upis u školu ili vrtić, nekompletna je bez potvrde o vakcinaciji.

Dakle, kako to da deca migranta mogu da idu u školu ili vrtić, sa našom decom, iako nisu vakcinisana, a naša deca moraju da budu vakcinisana da bi išla u školu? Po ovome se vidi da je i u ovom slučaju država postavila dupli standard, što znači da su vakcinacija i kazne predviđene samo za Srpsku decu ali ne i za decu migranta.

Znači, deca migranta ne moraju da budu vakcinisana, ne moraju da prilože potvrdu o vakcinaciji i zdravstvenom stanju deteta, već jednostavno oni mogu da krenu u osnovnu školu, dok Srpska deca, to ne mogu!

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker