DOK STATISTIKA KAŽE DA PASEMO TRAVU: U sultanovoj zemlji prosečna plata 555 evra!

Svemoćni sultan države Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prosečna plata u martu iznosila „tačno 555 evra“, kao i da je to mnogo više nego u trenutku kad je postao premijer, navodeći da Srbija više nije zemlja gubitnika već pobednika za šta su zaslužni građani.

Screenshot//Instagram/buducnostsrbijeav

Kako je poručio građanima, „555 evra u poređenju sa 330 kada sam postao predsednik Vlade je ogroman napredak Srbije i za to ste zaslužni vi“.

„Pre svega ste zaslužni zbog toga što Srbija više nije zemlja gubitnika nego zemlja pobednika koja može u svemu da se takmiči i pobeđuje one koji su ne decenijama već vekovima bili ispred nas“, rekao je srpski sultan Vučić.

Obratio se građanima sa svog Instagram naloga, gde piše: “Narode, uspeli smo!”

Visualizza questo post su Instagram

Un post condiviso da Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Da vidimo šta se to promenilo od kada je Aleksandar Vučić bio premijer do danas, kada smo, eto, uspeli, i kakva je zaista razlika između onih 330 i ovih 555 evra plate koju prosečni zaposleni građanin Srbije dobija. Jer, statistika je “pola meso, pola kupus – u proseku sarma”.

Na mesto premijera Srbije Vučić je došao 2014. godine, a, pošto su poslednji zvanično dostupni statistički podaci za 2021. godinu za mesec februar, uporedićemo zvanične podatke Ministarstva trgovine za februar 2014. i isti mesec ove godine, da uočimo promene.

Napomena: Od januara 2011. nema više stare prosečne potrošačke korpe – računa se nova, koja u odnosu na staru ima 75 umesto 50 namirnica, što će vam razjasniti nedoumice, ako ih budete imali, u nastavku teksta, makar u onom zvaničnom delu.

Nova Prosečna potrošačka korpa za mesec februar 2014. godine iznosila je 65.718,72 dinara. Nova Minimalna potrošačka korpa za februar 2014. godine iznosila je 34.090,00. dinara.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u februaru 2014. godine u Republici Srbiji iznosila je 44.057 dinara.

Za pokriće Nove Prosečne potrošačke korpe u februaru 2014. godine bilo je potrebno 1,49 prosečnih zarada.

Prosečna cena potrošačke korpe u Srbiji, prema statističkim podacima, za mesec februar 2021. godine iznosila je 74.892,57 dinara.

Minimalna potrošačka korpa za februar 2021. godine iznosila je 38.354,39 dinara, minimalna neto zarada 29.428,80 dinara.

Za pokriće Nove Prosečne potrošačke korpe u februaru 2021. godine bilo je potrebno 1,20 prosečnih zarada (u februaru je prosečna neto zarada u Srbiji iznosila 62.280 dinara).

Suštinski, razlika je, ako ćemo u procentima i ako govorimo o svakodnevnom životu, u svega 0,2 odsto.

Za toliko više danas možete staviti u tu potrošačku korpu, pod uslovom da primate prosečnu platu, nego te 2014. godine. Ako ne verujete, evo dokumenata koje bukvalno svako može preuzeti sa sajta Ministarstva trgovine i turizma, što smo i mi učinili:

Ako želite bolji prikaz st(r)anja u kom smo, evo i brojčano, samo je odnos prikazan za celu godinu, vrlo slikovito, i preuzet je sa sajta Paragraf, a govori o kretanju kupovne moći u Srbiji, u ovom slučaju to su 2014. i 2020., odnosno prošla godina:

Ovde ne pominjemo čak ni činjenicu koliko je realno bilo poskupljenja od 2014. godine, ni da danas litar ulja plaćate 180-190 dinara, ni da je skočio porez na imovinu, poskupela struja, gorivo, TV pretplata, voda, bankarske usluge…

Nema ovde mesta ni priči o restoranima, pozorištu, kulturnom i ostalom životu, ekskurzijama, knjigama za decu, časovima, baletu, sportskim aktivnostima, letovanjima i zimovanjima.

Ne, ovde pričamo samo o salami, mleku, hlebu, komunalijama i preživljavanju. Pukoj borbi za život. Kao i 90 odsto stanovnika ovog ekonomskog tigra, skrivenog puža golaća u kome živimo. Pobedili smo. Za tačno 0,2%, po zvaničnim statističkim podacima.

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. E bujna mašta može svašta. Tako i rast plata, prosperitet države…. Kamo lepe sreće da je stvarno tako. Ali to je statistika a ona je po definiciji skup netačnih podataka.

  2. Ja neću ni da čitam tekst jer znam da je realnost potpuno drugačija. Dovoljno je reći da je država od nove godine do sada dotirala između milionistohiljda i milionipetstotina hiljada radnika do minimalne zarade što znači da oni primaju mesečno po 272 evra ni pola od Vučićevog proseka. Velike plate imaju zaposleni u državnoj upravi, javnim preduzećima, duvanskoj industriji itd a oni koji rade fizičke poslove neka rade još više da bi birokratija imala još veće plate.

  3. Zlatno doba je samo za Vučićeve kriminalce koji nemilosrdno pljačkaju Srbiju. Gde je njegovo obećanje da će svi koji su se ogrešili o zakon biti uhapšeni. Ali kao što znamo neće brat na brata. Jadan li je narod sa ovim uobraženim i nesposobnim diktatorom! Veća neizvesnost i siromaštvo kao pod Vučićem nije bila do sada.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker