SRPSKA BANDA HARALA PO AUSTRIJI: Ukrali 13 bagera i građevinske mašine, pa sve prodali u Srbiji (FOTO)

Banda od sedam lopova iz Srbije ukrala je ukupno 13 bagera, tri prikolice, brojne delove za građevinske mašine i alat u vrednosti od oko 500.000 evra u Burgenlandu i Donjoj Austriji.

Foto: Polizei.gv.at

Brzom akcijom specijalnih policijskih jedinica, tri počinioca su zaustavljena i uhapšena sa kombijem punim plena. Nakon krađe kompaktnog utovarivača u Donerskirhenu, trag je doveo policijske istražitelje do sedmorice Srba.

– Krađe su počinjene nebrojeno puta u Burgenlandu i Donjoj Austriji od jula do decembra 2022. Grupa se specijalizovala za mini bagere do 3 tone – , kaže pukovnik Gerhard Braunšmit, šef Državne kancelarije kriminalističke policije.

U zavisnosti od situacije na mestu zločina, kriminalci su birali tri pravca delovanja.

Ako je građevinska mašina koju su primetili već bila na prikolici, ušli bi na lokaciju, postavili svoje vozilo za bekstvo, zakačili teret i odvezli se.

Druga opcija je bila da su parkiranim bagerima manevrisali na prikolicu sa ceradom koju su poneli sa sobom. I to je bilo munjevito.

Treća varijanta je pak složenija, jer su građevinsku mašinu morali da demontiraju da bi mogli da je odvezu.

– U tu svrhu je krov mini bagera ili odšrafljen ili odsečen – , izvestio je vođa grupe za krađu Anton Farner.

Da ne bi privukli pažnju prilikom bilo kakvih provera, počinioci su ukradene mašine i predmete sakrili iza izolacionih materijala. Ukradena roba je zatim preko Mađarske otišla za Srbiju, gde je prodata.

To je bio i plan za poslednju krađu u decembru, kada su se tri člana bande dovezla do graničnog prelaza Nikelsdorf sa ispupčenim kombijem, u kojem se nalazio i demontiran bager sa mesta zločina u Losdorfu (Donja Austrija). Ukupna vrednost plena je 60.000 evra.

Vozilo je zaustavljeno malo pre izlaska iz zemlje. Uhapšena su trojica Srba od 40, 36 i 25 godina.

Istragama je utvrđeno da se bandi može pripisati krađa 13 građevinskih mašina i pribora ukupne vrednosti oko pola miliona evra. Osim toga, postoji i 25.000 evra materijalne štete koju su Srbi naneli na mestu zločina.

Za uspešnu operaciju zaslužna je saradnja sa LKA Donja Austrija, Saveznom kancelarijom kriminalističke policije i policijskim organima u Budimpešti i Beogradu. U međuvremenu, tri ukradena bagera su obezbeđena korišćenjem sistema za praćenje. Potraga za ostalim uređajima je u toku. Traga se i za četvoricom članova bande koji su još u bekstvu.

Tokom ispitivanja trojice uhapšenih, otkriveno je da su već planirane brojne druge provale i krađe. Osim toga, kriminalci su 36-godišnjeg Srbina razotkrili kao jednog od glavnih počinilaca. On je već bio u zatvoru u Austriji 2019. zbog krađe sa gradilišta pre nego što je bio zatvoren i u Nemačkoj. Na slobodi je bio od januara 2022.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker