Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin

Stalni ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin preminuo je iznenada u Njujorku, javlja Sputnjik.

Zamenik ambasadora Vladimir Safronkov rekao je za AP da je Čurkinu pozlilo u kancelariji u UN, nakon čega je prebačen u bolnicu, gde je preminuo. Uzrok smrti nije poznat.

“Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je u Njujorku iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je u svojoj 65. godini preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Ambasador Rusije u UN bio je od 2006. godine. Prethodno je bio ambasador u Belgiji od 1994. do 1998. godine, a potom i u Kanadi od 1998. do 2003.

Tečno je govorio ruski, mongolski, francuski i engleski.

Čurkin je 2015. godine u ime Rusije uložio veto pred Savetom bezbednosti UN na rezoluciju Velike Britanije da se u Srebrenici dogodio genocid.

Rezolucija je podneta povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

Radio je i pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije od 2003. do 2006. godine, a na početku devedestih bio je specijalni predstavnik predsednika Rusije na pregovorima u bivšoj Jugoslaviji.

Rođen je u Moskvi, kao dečak se bavio glumom, pojavio se u nekoliko filmova, a među njima i u jednom o Lenjinu.

Na Univerzitetu za međunarodne odnose u Moskvi diplomirao je 1974. godine. Sedam godina kasnije dobio je doktorat iz istorije.

Svedočio je u pred Kongresom SAD o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, što je bio prvi put u istoriji SSSR da se tako nešto dogodi. Kako se navodi, izabran je zato iako je tada bio mladi 34-godišnji diplomata jer je imao reputaciju nekoga ko tečno priča engleski.

TPKNEWS/Sputnjik

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker