KINEZI UBILI PEK: Opštinsko rukovodstvo Kučeva pokušava da našminka težak ekološki masakr!?

Reka Pek, pominje se u mnogim hronikama, knjigama i putopisima, zadivila je mnoge istraživače i ljubitelje prirode. Ovakvu popularnost Pek opravdano nosi, jer u svom koritu skriva neobično bogatstvo – sitne čestice zlata. Zbog zlata u Peku, Kučevo je nadaleko poznato po nazivu grad u zlatnoj dolini.

Voda u reci Pek

Istinski raj na zemlji, netaknuta priroda, bistra, zelena reka Pek, pravi odmor za oči i dušu, je bliska prošlost koju mnogi građani opštine Kučevo žele da vrate ali ne i rukovodstvo opštine Kučevo koje katastrofalnu situaciju zagađenja reke Pek već mesecima nemo posmatra samo sa po nekom sporadičnom izjavom nekog od lokalnih čelnika da je “Pek bolesno mutan” i da oni sve čine da otklone otrove koji dolaze iz pravca Majdanpeka. Nekada su se ljudi u reci Pek kupali, zalivali bašte, lovili ribu, žene prale vunu od ovaca, jednom rečiju Pek je bila žila kucavica opštine Kučevo.  

Svi koji su proteklih meseci bacilli pogled ka reci Pek, bili su zaprepašćeni i zabrinuti zbog različitosti boja koje su se menjale od žute, bele, crvene do sive. Rezultat pojave neprirodnog kolorita reke Pek je dostigao vrhunac kada je voda na obali i plićacima reke izbacila uginule ribe. Bio je to znak i dokaz rukovodstvu opštine Kučevo i Republičkim institucijama da je reka Pek zagađena do maksimuma a životinjski i biljni svet u njoj mrtav.

Pomor ribe u reci Pek

Građani opštine Kučevo preplavili su društvene mreže komentarima i fotografijama koje su se odnosile na zagađenost reke Pek. Posle pet meseci konstantnog zagađenja reke Pek i vapaja građana, komandant za vanredne situacije Opštine Kučevo se smilovao i sazvao vanrednu sednicu Opštinskog veća na kojoj je konstatovano da “postoji velika zabrinutost kao i spremnost ka preduzimanju svih zakonski mogućih mera” Veće je donelo više konkretnih mera i odluka, između ostalog da se uradi analiza vode iz reke i to u dve referentne laboratorije. Iniciran je i hitan sastanak sa predsednicima opština kroz koje protiče reka Pek (Majdanpek, Veliko Gradište i Golubac) koji će se održati u Kučevu. Tema sastanka će biti zajednički nastup u vezi prevazilaženja problema zagađenja reke prema državnim organima, prvenstveno Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Iz zvanične informacije za medije vidi se da je rukovodstvo Opštine Kučevo samo zbog pritiska javnosti pokušava da našminka tešku ekološku katastrofu koja je zadesila reku Pek, vidi se da je totalno neinformisano o svojim nadležnostima, da nema nikakvu saradnju i podršku Republičkih institucija za zaštitu životne sredine i JP “Srbijavode”. Neznanje i nestručnost lokalnih čelnika ih ne opravdava za teško ekološko stanje reke Pek.

Reka Pek

Zakon o vodama je osnovni zakon u Republici Srbiji kojim se uređuje zaštita voda, zaštita od štetnog dejstva voda, korišćenje i upravljanje vodama, kao dobrima od opšteg interesa, uslovi i način obavljanja vodoprivredne delatnosti, organizovanje i finansiranje vodoprivredne delatnosti i nadzor. Način zaštite voda je propisan Zakonom o vodama gde stoji da se vode mogu koristiti na način kojim se ne ugrožavaju prirodna svojstva vode, ne dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, ne ugrožava biljni i životinjski svet, prirodne vrednosti i nepokretna kulturna dobra.

Velika je nepoznanica odakle je toliko hrabrosti kineskoj kompaniji “Zijin Copper” sadašnjem vlasniku Rudarsko topioničarskog basena Bor u čijem je vlasništvu i topionica u Majdanpeku da konstantno ispušta otrovne materije iz svojih postrojenja u reci Pek. Nesumnjivo da je nad vodama Peka izvršen ekološki masakr biljnog i životinjskog sveta koji je opasan po zdravlje građana opštine Kučevo. Još veća opasnost postoji što se izvorišta za vodosnabdevanje “Mlaka” nalazi u blizini Peka, posebno ako se koristi bunar broj četiri koji nema ni upotrebnu dozvolu a nalazi se blizu rečne obale. Prirodni tampon od zemlje i peska pod dejstvom reagensa koji dolaze iz rudnika u Majdanpeku mogu ozbiljno da ugroze kvalitet vode za piće i zdravlje ljudi.

Mnogi građani istočne Srbije se s pravom pitaju da li je dirigovano nasilno formiranje vlasti u većini opština i gradova istočne Srbije, namera političko-kriminalnih struktura da opljačkaju i unište sve što se može.

Mnogobrojna udruženja građana i nevladine organizacije su već podnele prijave inspekcijskim službama Ministarstva za zaštitu životne sredine, Agenciji za zaštitu životne sredine i Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine.

Funkcioneri opštine Kučevo, moraju da se probude i počnu da rade posao za koji su plaćeni novcem poreskih obveznika, opštine Kučevo i poreskih obveznika Republike Srbije jer se zaštita reke Pek od zagađenja tiče i njih a ne samo nas.

(Tpknews.com/dr Dragana Herceg)

10 Comments

  1. Ovo je stvarno katastrofa! Najveće zlo koje je zadesilo čitavu Srbiju pa i opštinu Kučevo je da nam jedna takva partija poput SNS-a dođe na vlast.

  2. Da, da, ništa od napredno-radikalno-vlaške bagre se ne moše očekivati, nisu u materiji, to košta a nema ugradjivanja u takve ,,prljave,, poslove, samo mutan Pek u zlatnom dobu takvoj bahatoj bratiji donosi profit, a nama propast, trazili ste gledajte.

  3. Opa! Radujem se, na pomolu su izbori za savete MZ opštine Kučevo a glavni kandidati za nove funkcije su uglavnom bivši aktivisti Grupe građana koji su na izborima 2016 bili najveći protivnici ovog režima a posebno Novice Janoševića kome se bliži kraj političke karijere i najzad oslobodi Kučevo.

    1. E nedam majdanpek i bor, tamo bratija sakuplja zlatno grumenje kako bi se relaksiralo na svom borskom jezeru, nedam….

  4. Novica Janosevic predsednik SNS u Kucevu i predsednik Vlaskog Nacionalnog saveta a u to vreme predsednik Opštine Kucevo je 2017. pregovarao sa rukovodstvom RTB o zagadjenju reke Pek bez ikakvih rezultata.. Sada pregovara Nenad Mikic zamenik predsednika opstine Kucevo. Meni ovo mirise na korupciju celnika opstine Kucevo? Treba hitno da se reaguje jer ce posle sve biti kasno.

  5. Majданпечка река Пек због постала еколошка катастрофа, ни рибе више нема! Овде се окривљују само Кинези, а наша кривица се заобилази. Наиме Србија је власник 33% некадашњег РТБ Бор и за толико смо ми одговорни и заслужни у загађењу не само Пека, већ и Бора и Мајданпека. Овде се не поминје гробар РТБ Бор Сосан, који има менторе у властима. Он је уништио сву индустрију осим производње бакра и злата и свео ту индустрију на 1938. године. Са 25.000 запослених је свео на 5.000 и у сагласности и учешћу владе РТБ Бор је поклоњен Кинезима за неких триста милиона евра, а улоћењно је више милијарди евра непосредно пре “продаје”, тј поклањања.

  6. Zlatonisnom Peku “zlatno doba” unelo sve moguće štetne sadržaje. Trenutno izgleda preovlađuje bakar sulfat, mada je “trka” neizvesna i još joj se ne nazire kraj. Zlato je na začelju. Ribe su “odustale” od takmičenja.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker