ŠTO STE VOZILI BRZO, VOZILI STE: Kazne za brzu vožnju na auto-putu stizaće vam kući i kad nema radara i kamera!

Priprema projekta MUP-a o merenju srednje brzine vozača na autoputu je u završnoj fazi i uskoro će početi da se primenjuje, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policjie Nebojša Arsov.

Ako spadate u one koji ne poštuju ograničenja brzine na autoputevima, više nije dovoljno da pazite da li se negde nalazi radar. Saobraćajna policija planira da prati brzinu kretanja i vremenom kojim su vozači vozili dve naplatne rampe i tako iskoristi putnu infrastrukturu u kontroli brzine vožnje. To je za N1 potvrdio Nebojša Arsov, Načelnik Uprave saobraćajne policije, prestavljajući novu kampanju za bezbednost saobraćaja koja je pre svega okrenuta mladim vozačima.

Policija uskoro uvodi nove metode u kontroli brzine na autoputevima uz primenu fizike. Dokaz da li ste vozili brže od ograničenja biće vreme u kom ste stigli od jedne do druge naplatne rampe, objašnjava načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

“Kao što svi dobro znaju iz fizike, brzina v=s/t. Ako znamo koliko je tačno rastojanje između dve naplane rampe, ako bude usklađeno vreme, kad je neko ušao, kad je neko izašao na naplatnoj rampi mi ćemo lako izmeriti srednju brzinu tim vozilima”, kaže on.

Vozač bi, dodaje Arsov, bio zaustavljen odmah po plaćanju putarine, gde bi se utvrdilo koja je tačno srednja brzina. A neprilagođena brzina jedan je od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća.

“Ne koristi mobilni dok voziš! Veži pojas! Uspori!” – samo su neke od poruka upućenih mladima kako bi vozili pažljivije, jer su učenici u gotovo svakoj drugoj saobraćajnoj nesreći. Kampanja “Um na drum” ima za cilj da mladim vozačima promeni loše navike, kaže Jasmina Milošević iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

“Dakle, 23 odsto je učešće mladih u saobraćajnim nezgodama, a u prevodu bi to značilo da otprilike svako četvrto lice koje strada u saobraćaju je mlado lice”, upozorava ona.

Statistika pokazuje da u saobraćaju mladići stradaju višestruko više nego devojke. Mladi najčešće stradaju kao vozači, potom kao putnici, dok su pešaci u najmanjem riziku. Kako bi se situacija poboljšala, stručnjaci kažu da je neophodna edukacija, jer bi se jedino tako stečene loše navike zamenile dobrim.

TPKNEWS/N1

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker