POVEĆAVA SE OGRANIČENJE BRZINE: Policija će uskoro “gledati kroz prste” za vožnju do 150km/h na auto-putevima u Srbiji

Vozačima u Srbiji će se uskoro tolerisati brzina do 150 kilometara na sat na onim deonicama autoputa gde je sada ograničenje 130 na sat, rekao je direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Kako je Drobnjak potvrdio, on se dogovorio sa MUP-om da do primene ovog pravila dođe uskoro.

– Ostalo je samo da dogovore finiširamo, pa da se na deonicama autoputeva ograničenje brzine poveća na 150 kilometara na čas, te da se tako granica usaglasi sa evropskim standardima – objasnio je Drobnjak.

Drobnjak je za Tanjug objasnio da to znači da će se na delovima auto-puta gde je znakom predviđeno 130 kilometara na sat tolerisati vožnja do 150 kilometara na sat, a da će na delovima gde je maksimalna brzina, primera radi, 100 kilometara na sat, moći da se vozi 120 kilometara na čas.

Kako je dodao, to neće važiti za tunele, gde je, na primer, na Koridoru 11 ograničenje 80 kilometara na sat.

Povod za razmatranje ove odluke je otvaranje i poslednje deonice na Istočnom kraku Koridora 10.

Stručnjaci, međutim, tvrde da ovakva praksa nije poznata nigde u svetu.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, upozorava da je ovakva praksa pravno nemoguća i nedozvoljena.

– Saobraćajna policija je dužna da sprovodi zakon i, kao izvršni organ, ne sme da odstupa od odluke zakonodavnog organa – smatra Okanović. – Ne može MUP da bude iznad Skupštine Srbije, koja je donela zakon po kojem je ograničenje 130 kilometara na sat. Niko, pa ni policija, ne sme da se stavi iznad zakona. Ne mogu oni da poslušaju Drobnjaka i da ne primenjuju zakon. Ako bi to bilo tako, kao što pojedinci zamišljaju, onda bismo mogli tražiti da MUP toleriše alkohol u krvi vozača do 0,8, kao i da ostale propise sprovodi selektivno – , naveo je Okanović.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker