ZBOG KONTROLE NARODNIH PRILOGA: Napredni golubački opštinari pokušali da sruše manastir Tumane

Skriven u gustim šumama nadomak Golupca, manastir Tumane, poznat i kao đerdapski Ostrog, broji punih šest vekova svog neprekidnog postojanja. Vreme nastanka, ličnost ktitora i život srednjovekovne svetinje ostali su tajna za istorijsko pamćenje.

U manastiru Tumane, čuvaju se mošti dva velika sveca – Svetog Zosima Tumanskog, Sinaita čudotvorca, kao i Svetog Jakova Tumanskog, svetog učenika svetoga učitelja.

Od oktobra 2014. godine kada su iz manastira Zaova nedaleko od Požarevca prešli u manastir Tumane, na desetak kilometara od Golupca, petočlano bratstvo monaha vredno radi na obnovi ove svetinje nastavljajući svoju misiju. Još od doba kada je sagrađen u vreme kneza Lazara Hrebeljanovića u manastiru je boravilo bratstvo, a zatim je šezdesetih godina prošlog veka zbog malobrojnih monaha manastir postao ženski, a onda mu je 2014 godine, zbog nedovoljnog broja sestara, vraćen istorijski status muškog manastira.

U manastiru svakodnevno možete sresti one koji se za pomoć mole, kao i one koji su isceljenje doživeli, te vas svojim iskustvima mogu ohrabriti ukoliko ih sretnete dok zahvaljuju svecima jer su ih spasli najčešće tamo gde je tradicionalna medicina zakazala.

Međutim, ima i onih kojima smeta obnova koja se do sada odvijala na manastiru Tumane, kao što su napredni golubački opštinari koji do sada ni jednom još uvek nisu posetili ovu svetinju, ali zato ulažu svu snagu da obustave njenu obnovu, jer im “smeta svetinja i bratsvo zbog novca koji oni ne kontrolišu”.

U septembru 2017. godine, predsednik opštine Golubac, dr Nebojša Mijović, otišao je korak dalje, kada je sa svojim naprednim ulizicama pokušao da ruši ozidano korito reke, zoološki vrt, novu salu, gostoprimnicu, letnju kuhinju i obnovljenu isposnicu Svetog Zosima. Cilj napredne golubačke klase je tada bio da se zaustavi napredak svetinje i da se iz nje istera bratstvo kako bi oni mogli da kontrolišu narodne priloge.

Na sreću, napredni golubački opštinari nisu tada računali na veliku reakciju i osudu javnosti, a ni na uslišene molitve vernika i oca Dimitrija od strane Svetog Zosima i Jakova i arhanđela Gavrila. Tako da su odustali od prvobitne namere.

Inače, iako se napredni golubački opštinari još uvek nisu setili da obiđu manastir Tumane, umesto njih na hiljade vernika svakog meseca poseti đerdapski Ostrog. Mošti Svetog Zosima pomogle su mnogima i o tome ima brojna svedočanstva u manastiru o čudima koje je učinio ljudima. Neke je iscelio, nekima je pomogao u životnim okolnostima, ljudi iz blagodarnosti ponovo dolaze da mu se poklone, iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije, Rusije, Grčke… Čudesna priča o manastiru duboko se utkala u svest našeg pravoslavnog naroda i podseća ljude na našu slavnu i drevnu istoriju.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker