PAROLA KUČEVAČKIH ODBORNIKA: Ala volim ovaj režim plata ide a ja ležim!

Ala volim ovaj režim plata ide a ja ležim! Pa gde to ima? U Kučevu dembelijskoj opštini gde je sve potaman pa se primaju i plate za nerad, a većina odbornika Skupštine opštine Kučevo je na platnom spisku javnih institucija čiji je osnivač opština Kučevo.

SO Kučevo/Foto: Privatna arhiva

Odbornici biraju direktore javnih preduzeća a kasnije ti direktori postaju poslodavci onima koji su ih birali i koji su zaduženi da kontrolišu njihov rad. Sve se vrti u krug, još ako znamo da su pojedini odbornici zaposlili i svoje uže članove porodica shvatamo da je krug zatvoren i u njega mogu ući samo odabrani, ne po znanju i umeću već po poslušnosti i podobnosti.

Odbornici koji razmišljaju svojom glavom i sprovode odluke onih koji su ih izabrali zbog neposlušnosti opštinska vlast im je uskratila primanja iz bužeta. Takvi se mogu izbrojati na prstima jedne ruke. Fiktivni ugovori o delu koji su zaključeni sa većinom odbornika vrede onoliko koliko i prosečna plata u Kučevu.

Taman kada smo pomislili da svi odbornici “ugovorci” imaju linearne plate došli smo do saznanja da i tu postoji podela, tako da se primanja odbornika kreću od 20.000 dinara do 60.000 dinara mesečno. Neki su za “vernost” po nepotvrđenim informacijama dobili i pristupnih 9.000 evra jednokratne pomoći uz obavezu uhlebljenja u nekom od javnih preduzeća ili institucija opštine.

Mnogi bi pomislili da mesečna primanja zavise od obrazovanja ali kada se pogleda odbornička lista Srpske napredne stranke vidimo da fakultetski obrazovanih ima u tragovima, svaka čast izuzecima. Među najbolje plaćenima su mehaničar i drvoseča ali za njima ne zaostaju mnogo ni drugi odbornici.

Dok odbornici primaju svoje nezarađene plate i svakog prvog u mesecu podnose izveštaje o lažnom radu, na taj način direktno pljačkaju građane opštine Kučevo, zaboravljaju da su izabrani predstavnici naroda i imaju mandat da kao izabrani predstavnici donose odluke u ime svojih birača.

Odbornici treba da obavljaju svoje dužnosti na transparentan i odgovoran način. Svaka njihova radnja treba da bude otvorena za javnost, kako bi javnost ili politički subjekat kome odbornik pripada, bili u stanju da pozovu na odgovornost u slučaju da osete da njihovi interesi nisu zastupljeni na pravi način. Očekuje se da odbornici budu u bliskom kontaktu sa građanima koje zastupaju, dok sa druge strane oni imaju zadatak da predstave skupštini sve potrebe i zahteve građana opštine Kučevo. Nije posao odbornika u Skupštini opštine Kučevo samo da dižu ruku za ono što lokalni moćnici procene da je dobro za njih a Branko Kecman predsednik skupštine sa stola predsedavajućeg te odluke sprovodi. U slučaju da odbornici pogreše u glasanju tu je u zadnjem redu Novica Janošević predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Kučevo koji ih preteći prstom ispravlja.

Neko od građana reče da odbornici podsećaju na “izgubljene ovčice” i da im ne treba zameriti. Nama je jasno šta se događa ali i pored toga svi će oni ponovo od kuće do kuće po siguran glas, pozivati građane za odlazak na miting gde će građani dobiti sendvič i flašicu mineralne vode, nekome će pred izbore ponuditi i “čuvanje” glasačkih kutija a oni će za to vreme zajedno sa njihovim šefovima zgrtati novac poreskih obveznika, bez bojazni da će to jednom doći na naplatu kod Agencije za suzbijanje korupcije i Odeljenja za organizovani kriminal.

“Zna li ko kad će se usvojit’ budžet?”, pitanje je koje se često čuje među građanima opštine Kučevo brojnim socijalnim slučajevima još od početka ove godine, a pojedinim građanima već je “dogorelo do nokata” jer je njihova egzistencija direktno zavisna od budžeta opštine Kučevo, kojeg čekaju “ko ozeblo sunce”. Predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajčić je iz epidemioloških razloga smanjio kontakt sa građanima, mada mnogi tvrde da ga je i ukinuo. Njemu su najvažniji građani od kojih dobija naređenja, neki od tih građana nisu ni glasali za njega dok oni koji su glasali za Srpsku naprednu stranku neka čekaju njegov drugi mandat koji zasigurno neće dobiti jer građani opštine Kučevo žele svog predsednika a ne predsednika pojedinaca i interesnih grupa.

(Dopisnik tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

18 Komentari

  1. Svaka vam je na mestu, tačno, realno i jadno-bedno. Dno naprednih radikala nema kraja, a mi koji smo tu nekako ostali da živimo, stidimo se.

    1. Svakim danom se sve vise i vise zsposljavaju pislucnici,kumovi,familija a ponajvise ljubavnice i svalerke.Najveci broj fiktivno zaposlenih je u Centru za kulturu,Turistickoj organizaciji,JKP.

      1. Ovi sinji kukavci se izgubili totalno ne znaju ni oni više šta izglasavaju,njihov šef Perišić stalno nešto hoće kao što rekoste u tekstu deluju kao izgubljene ovčice.

  2. U pravu ste, odbornici se prodali za male pare. Sta kaze Aca Karatista oni za to dizu ruku. Narod im se smeje a mnogi ih i kunu.

  3. Mafiozama sa vlasti i nisu potrebni pismeni odbornici koji ce da misle svojom glavom. Situacija u Kucevu je katastrofalna, gradjani su na ivici egzistencije a vlast zgrce novac nemilosrdno.

  4. Lično poznajem odbornicu koja prima platu u biblioteci a ne dolazi na posao. Svakog 1. donosi izvestaj o radu gde pise kako pakuje knjige. Meni bi bilo sramota da ne radim a da primam platu.

  5. Ja sam radnik doma kulture i većinu ovih odbornika i ne vidim na poslu jedino dolaze na kraju meseca da podnesu izveštaj šta su radili.

  6. Plaćaju odbornike, sram ih bilo da ih sram bude. Nekad su imali dnevnice za prisustvo na sednicama skupštine opštine a sad primaju plate samo da bi podržali mafijašku vlast, neka im i to služi na čast.Odbornici se menjaju a tragovi ostaju, videćemo kom opanci kom obojci, na kraju?

  7. Zasto policija i tuzilastvo ne odu u Dom kulture, biblioteku, JKP, Turisticki savez, Dom zdravlja, Vrtic i po mesnim zajednicama da provere da li su odbornici na spisku za platu i da li dolaze na posao? Ovde se radi o ozbiljnom krivicnom delu i neko mora da odgovara za to

  8. svi su otisli iz Kuceva,nekad je tu zivelo 8 000 ljudi,neki su umrli neki zauvek otisli.Uvek neki dodjosi su vodili Kucevo,nikad neki koji je tu rodjen,nigde nema takvih lopova kao u tom Kucevu,najmanje 35 godina je tako.

  9. Znaci sumnja se da su neki od odbornika dobili apanazu od 9000 evra za prelazak u tabor Ace Karatiste koji je Srpsku naprednu stranku oteo od gradjana. Glasao sam za naprednjake ali vise ne glasam dok su ovi na vlasti. Napredna stranka u Kucevu je postala privatno vlasnistvo Ace Karatiste koji nije ni izasao na izbore.

  10. Ovi je slika i prilika kakvu politiku vodi SNS u Kučevu,zanima ih samo materijalna dobit i ništa više. Bruka i sramota.

  11. Perišić ih vodi jednom mesečno na ćevape u hotel a oni presrećni zbog toga,naravno račun plate privatni preduzetnici koji posao dobijaju od opštine.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker