VUČIĆEVI PACOVI OŠTETILI BUDŽET ZA 39 MILIONA: Sud u Požarevcu ih osudio na kazne od po 30.000 dinara

Prekršajni sud u Požarevcu osudio je na minimalne novčane kazne od po 30.000 dinara dvoje bivših direktora Centra za kulturu u Kučevu zbog kojih je budžet oštećen za oko 39 miliona dinara, preneo je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ilustracija

Postupak je pokrenut po prijavi budžetske inspekcije, a nakon pisanja CINS-a o spornim ugovorima koje je Centar za kulturu sklapao sa odbornicima Srpske napredne stranke.

Zlatan Zabukovec i Jasmina Blagojević, nekadašnji direktori Centra za kulturu Dragan Kecman u Kučevu, osuđeni su zato što su od početka 2020. do kraja januara 2022. nezakonito angažovali na desetine ljudi na šta je potrošeno oko 39 miliona dinara.

Oboje su na sudu priznali prekršaj i kažnjeni su sa po 30.000 dinara.

Tako je Blagojević sudiji rekla da su ljude zaposlili bez pribavljene saglasnosti Vlade i mišljenja ministarstva, što su bili dužni da imaju, zarad „socijalne politike i zbrinjavanja ljudi“.

Slično je ispričao i Zabukovec: „Mi smo zaposlili određen broj lica po tom osnovu sa ciljem da ostvarimo neku socijalnu politiku, odnosno zbrinemo ta lica i njihove porodice te nikakve loše namere u tom činu nije bilo“.

Kako se navodi u presudi Prekršajnog suda u Požarevcu (Odeljenja u Golupcu), upravo to što su priznali uzeto je kao jedna od olakšavajućih okolnosti prilikom određivanja kazne, iako su prekršaje napravili sa umišljajem.

Među onima koje su angažovali bili su i odbornici Srpske napredne stranke (SNS) iz Kučeva, pokazalo je istraživanje CINS-a iz prošle godine. Tada se otkrilo da je na angažovanje ovih odbornika Centar za kulturu dao najmanje oko tri miliona dinara, a neki od njih su uprkos tome što su imali ugovore, za CINS tvrdili da tamo ne rade.

Pored Blagojević i Zabukovec, kažnjen je i Centar za kulturu kao pravno lice sa 200.000 dinara što je niže od zakonom predviđene kazne. Sudija je u presudi navela da je na to posebno uticala činjenica da je ova ustanova otklonila nepravilnosti i pre nego što je presuda doneta.

Ovom presudom praktično je „otpisano“ oko 39 miliona dinara, koliko je nezakonito potrošeno, s obzirom da oni neće biti vraćeni u budžet“, naveo je CINS.

(Tpknews.com/CINS)

PROČITAJ I

13 Komentari

  1. Kud se dedoše toliki novci? Mora da je pola dato Vučiću pa su zato tako sramno osudjeni. Dali i neku siću sudiji jer se oni prodaju i ta male novce. E što ne dodje 45 pa da se pitamo Odakle ti to bogatstvo. Koliko generacija je radilo za njega? Oduzme se lepo sve i vrati u državnu i opštinske kase.

  2. Šta drugo reći, bez da su lopovi. Kao i mnoga mesta po zemlji Srbiji i Kučevačka vlast je pokrivena diplomiranim kriminalcima. To funkcioniše na fin način, oni odbornicima 30000 din svaki mesec, a za uzvrat odbornici ne misleći svojom glavom, daju legitimitet nabeđenim opštinskim funkcionerima da za njih drpe koliko im treba, zaboravljajući pritom da su direktni saučesnici u kriminalu. Što se tiče sudija, ništa novo, rade kako im tata naređuje.

  3. Šta je sad Kecmane,Janoševiću,Rajčiću ,Mikiću,jel je tpk news lagao kad je pisao o vašim krađama?Lepo da izdate jedno zvanično saopštenje i da se javno izvinite redakciji ovog portala i javno da kažete da ste lopovi.

  4. Na ovom primeru se vidi koliko su institucije urušene,sud je očigledno doneo odluku pod pritiskom nekog funkcionera iz Srpske lopovske stranke,pazi ti ovo ukrali 39.000.000 a kažnjeni sa samo 30.000 dinara. Ovo je smešno. Da li je kažnjen nalogodavac ovog projekta?

  5. У овом случају је доказано да су директори и поједини одборници Скупштине општине Кучево лопови али је судија лопов због мита или очувања свог радног места одбио да санкционише криминал. Сменом Српске напредне странке све актере овог случаја треба осудити на вишегодишњу робију

  6. Da ste se malo vise pozabavili istrazivackim novinarstvom vrlo lako biste saznali da su sva ta zaposljavanja bila naredjena iz Opstine. I nije smelo da se protivi tome nikako. Dobiju naredjenje zaposli ovog za tu i tu platu, a za uzvrat taj neko glasa za njih. Tako da su tu trebali i oni da odgovaraju, ne samo ovi direktori jer nije bila njihova ideja niti su pare otisle kod njih. Pozdrav

    1. Tačno tako,ali su opštinari izjavili da oni nemaju nikakve veze sa ovim slučajem,čak je i predsednik skupštine Kecman rekao da mu to nije poznato.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker