ODRŽANO 17. “ČETEREŠKO PRELO”: Sećanje na kulturu i tradiciju podneblja (FOTO)

Glavni događaj Četereškog prela bio je izbor za lepoticu prela u kome je pobedila sedamnaestogodišnja Miljana Pejdo iz Simićeva

U subotu 14. Jula na prostoru Četereške crkve održana je 17. po redu manifestacija “Četereško prelo”. Ovaj značajan događaj za meštane Žabarskog kraja odvijao se u hladovini stoletnih hrastova Četereške šume, pokraj crkve brvnare stare dva veka posvećene svetoj Trojici i hrama Presvete Bogorodice. Kao najznačajnija manifestacija ovog regiona, koja prevazilazi okvire opštine Žabari, “Četereško prelo” okuplјa učesnike i posetioce iz čitave Srbije i inostranstva.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicionalnih i duhovnih  vrednosti, uz bogat kulturno-umetnički program u kome se prikazuju tradicionalne igre, pesme, običaji, besede i izložba starih rukotvorina, domaće radinosti, ručnih radova i polјoprivrednih proizvoda.

Ovogodišnje “prelo” koje je krasilo izuzetno lepo vreme, privukao je veliki broj posetilaca, kako iz Žabarskog kraja, tako iz bližnje I daljnje okoline. Bilo je mnogo gostiju iz inostranstva, mahom naših radnika u dijaspori koji su iskoristili svoje godišnje odmore da dođu u zavičaj, kako bi posetili familije I, gotovo svi, posetili Četereško prelo. Njima je, pored praćenja programa manifestacija, bilo izuzetno važno da se druže sa prijateljima I rođacima, kao I sa ostalim našim ljudima koji se nalaze na “privremenom” radu u inostranstvu.
Što se tiče same manifestacije pre glavnog dela programa na crkvenom imanju dešavale su se propratni događaji.

Najpre u porti crkve upriličena je etno izložba domaće radinosti, hrane, pića i rukotvorina. Sat vremena pre početka glavnog programa u 18. časova u crkvi Presvete Bogorodice održana je večernja liturgija uz pratnju „Srbskih pravoslavnih poajca“ akapelo sastava koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike.

Glavni program, koji se odvijao na bini postavljenoj u dvorištu crkve, počeo je intoniranjem tradicionalne himne Četereškog prela “dođi dragi večeras na prelo” u izvođenju sedamnaestogodišnje solistkinje Miljane Pejdo iz Simićeva. Dok je pevana himna prela podignuta je I zastava manifestacije. Zvanično otvaranje upriličio je predsednik Opštine Žabari, Jovan Lukić koji je tom prilikom, poželevši svima dobrodošlicu, istakao koliki je značaj ove manifestacije za opštinu na čijem je čelu. – Svake godine u ovom velelepnom kompleksu okupljamo se da se bar na tenutak podsetimo onih pravih duhovnih I tradicionalnih vrednosti. Da otrgnemo od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja našu tradiciju I naše običaje, sve ono što su naši preci ostavili nama da čuvamo I prenosimo naraštajima – rekao je prvi čovek žabarske opštine I naglasio da je svaki čovek veliki onoliko koliko čuva I poštuje svoju kulturu I svoju tradiciju.

Pre nastupa kulturno umetničkih društava, pevačkih grupa I muzičkih sastava I izbora lepotice prela, prisutnima se obratio prigudnom zdravicom zdravičar iz Rekovca, Predrag Blagojević. Nakon svoje zdravice on je direktorki žabarskog Centra za kulturu podario pozivnice da dođu na njihovu manifestaciju “prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, koja se održava krajem ovog meseca.

U dvosatnom programu svoja folklorna umeća pokazali su KUD-ovi iz Sopota I Vrčina igrajući igre iz cele Srbije. Nekoliko puta tokom programa Lejkaška grupa „Levač“ iz Tečića, opština Rekovac, publici se predstavila izvođenjem numera na neobičnim instrumentima izrađenim od tikve.

Prisutne svojim anđeoskim glasom oduševio je akapelo sastav “Srpskih pravoslavnih pojaca” koji su otpevali nekoliko pesama duhovnog, nacionalnog, etno I starogradskog karaktera.

Ipak, glavni događaj manifestacije bio je izbor lepotice Četereškog prela. Za laskavu tiulu borile su se sedam devojaka, mahom učesnica programa. Tročlani žiri imao je težak posao, ali su jednoglasno odlučili da ovogodišnja lepotica prela bude sedamnaestogodišnja Miljana Pejdo iz Simićeva. Ona je ovim izborom pokazala da pored lepog glasa, jer je ovogodišnji program prela otvorila intoniranjem himne prela, ima I lep stas. Za njenu prvu pratilju izabrana je Milica Marković(16) iz Vrčina, dok je Lenka Savković(15) iz Sopota postala druga pratilja. Lepotici prela I njenim pratiljama pobedničke lente uručio je predsednio Opštine Žabari, Jovan Lukić. Predstavnica “Plana tursa” “misici” prela kao nagradu uručila je vaučer za letovanje u Grčkoj, dok su od nje pratilje dobile vaučere za produženi vikend u Veneciji I Budimpešti.

Kis prela sa pratiljama

Činom izbora lepotice prela završen je oficijalan program manifestacije.  U nastavku programa sve prisutne zabavile su zvezde sa estrade Mirjana Mirković i prošlogodišnji pobednik takmičenja „Zvezde granda“ Aleksa Perović uz pratnju orkestra Zvezdana Tomića iz Viteževa. Narodno veselje trajalo je do duboko u noć.

GOSTI

Gosti prela bili su predstavnici svih opština iz braničevskog okruga, dok je grad Požarevac predstavljao zamenik gradonačelnika Saša Pavlović i pomoćnik gradonačelnika Nenad Petrović. Najviša politička zvanica koja je bila gost ove manifestacije bio je narodni poslanik i potpredsednik Skupštine Srbije, Veroljub Arsić.

SAŠA ILIĆ

Najpoznatija ličnost koja je prisustvovala Četeroškom prelu nesumnjivo, bio je Saša Ilić, legendarni kapiten FK “Partizan“ koji i ove godine predvodi svoj tim u svim takmičinjima, iako je zašao u petu deceniju života. On nije bio gost manifestacije, pre bi se reklo da je bio domaćin, jer potiče sa ovih prostora. Poznato je da je Saša Ilić veliki vernik i kao takav da je više puta donirao pozamašna novčana sredstva crkvama. Jedna od tih upravo je i Četereška crkva kojoj je pre izvesnog vremena donirao novac za potreba uređenja i odslikavanja crkvene porte. Ilić je program pratio sa svojim roditeljina.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker