NOVA POSKUPLJENJA: Od 1. aprila, Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge

Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva. Tako da očekuje nas poskupljenje stranih domena, aplikacija, Netflixa, Steama i drugih digitalnih usluga i proizvoda, jer država počinje da i za njih naplaćuje PDV od 20%.

Krajem prošle godine doneta je odluka da će se u Srbiji PDV naplaćivati i na digitalne proizvode i usluge koje prodaju strana pravna lica domaćim fizičkim licima (b2c). Ova promena je zapravo usklađena sa zakonodavstvom EU, gde se primenjuje već više od dve godine.

Za ovu vest prvi su saznali domaći gejmeri kada je Steam poslao obaveštenje da će od 1. aprila cene za kupce iz Srbije biti 20% više. Međutim, ista sudbina očekuje i prodavce domena, različitih streaming usluga (Netflix, Amazon Prime, Spotify), Guglove proizvode, mobilne aplikacije i sve ostalo što kupujete kao privatni korisnici.

Za one koji prodaju digitalne usluge i servise iz Srbije, ovo je dobra vest, jer će im pomoći da budu konkurentniji, s obzirom na to da svakako plaćaju porez.

Međutim, za sve one koji prodaju svoje usluge nama, promena neće previše lako pasti. Osim toga što ne postoji iznos do kog ne važi oporezivanje, nije omogućeno ni onlajn registrovati se za naplatu, te je za strane prodavce neophodno da angažuju poreskog agenta u Srbiji da pripremi i podnese zahteve za povraćaj poreza.

Pažnju treba da obrate i domaći startapi koji su eventualno negde drugde registrovani, jer kazne za nepoštovanje ovog zakona iznose od 10.000 do dva miliona dinara. Takođe, ukoliko ste domaća firma koja kupuje digitalne usluge druge firme iz inostranstva (npr. oglašavanje na Fejsbuku ili Guglu), postoji način da budete oslobođeni poreza na dobit po odbitku.

TPKNEWS/Startit

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker